ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

UEFA: Στο Europa οι δευτεραθλητές, στο Conference οι κυπελλούχοι!

Ετοιμάζει αλλαγές η UEFA σύμφωνα με δημοσίευμα της Tipsbladet

Μία τεράστια αλλαγή ετοιμάζει η UEFA, σύμφωνα με δημοσίευμα της Tipsbladet, η οποία αφορά τα εισιτήρια σε Europa League και Europa Conference League και τον τρόπο διανομής τους.

Η αναμόρφωση των τριών διασυλλογικών διοργανώσεών της από τη σεζόν 2024-2025 οδηγεί και σε αλλαγές τόσο στον αριθμό ομάδων κάθε τουρνουά όσο και στον τρόπο που κάθε σύλλογος θα προκρίνεται στη φάση των ομίλων.

Αλλάζουν οι προτεραιότητες της UEFA

Μέχρι και την τρέχουσα σεζόν, η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία, τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη υποστήριζε τις ομάδες που κατακτούσαν κάποιο τρόπαιο και γι' αυτό έδινε προνόμια σε πρωταθλητές και κυπελλούχους, όταν υπήρχε αυτή η δυνατότητα.

Αν εμφανιζόταν κάποιο κενό σε κάποιον προκριματικό γύρο, τότε αυτός καλυπτόταν από κάποιον τροπαιούχο. Ακόμα και ο προβιβασμός διοργάνωσης που εμφανίστηκε με την εισαγωγή του Europa Conference League μπορεί να συμβεί μόνο με σύλλογο που έχει κατακτήσει εγχώριο κύπελλο.

Αυτή η πρακτική είχε τα υπέρ και τα κατά της. Το εκάστοτε εγχώριο κύπελλο, ως θεσμός εκπλήξεων, έδινε καλό ευρωπαϊκό εισιτήριο ακόμα και σε ομάδες χαμηλών δυνατοτήτων και ειδικά. Ταυτόχρονα, αυτές οι ομάδες συνήθως δεν βοηθούσαν στον συντελεστή της χώρας και ουσιαστικά την καταδίκαζαν σε πτώση στην κατάταξη της UEFA.

Με τις ευλογίες της ECA, της ένωσης 245 ευρωπαϊκών συλλόγων, η UEFA προχωρά σε αντιστροφή των δεδομένων. Η εφημερίδα της Δανίας είδε το σχέδιο για το 2024-2027 και αναφέρει ότι πλέον προτεραιότητα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα έχουν οι δευτεραθλητές και όχι οι κυπελλούχοι.

Ποιος θα πηγαίνει στο Europa League και ποιος στο Conference League

Στην πράξη, μέχρι και τη φετινή σεζόν, ο δευτεραθλητής των χωρών που βρίσκονται κάτω από τη 15η θέση στην κατάταξη της UEFA αγωνιζόταν στο Europa Conference League, μαζί με τον τρίτο του πρωταθλήματος και τον κυπελλούχο. Αν -για οποιονδήποτε λόγο- έπρεπε κάποιος εκ των τριών να κερδίσει γύρο, αυτός ήταν πάντα ο κυπελλούχος.

Από τη σεζόν 2024-2025, αυτή η συνθήκη αλλάζει άρδην. Ο κυπελλούχος κάθε χώρας από τη 16η μέχρι την 33η θέση στην κατάταξη της UEFA γίνεται "ομάδα Conference League" και το στάτους της δευτεραθλήτριας αυτών των χωρών μεταβάλλεται σε "ομάδα Europa League".

Οι 18 δευτεραθλητές θα αρχίζουν την ευρωπαϊκή περιπέτειά τους από τον 1ο προκριματικό γύρο του Europa League και θα πρέπει να κάνουν τέσσερις προκρίσεις για να φτάσουν στον όμιλο των 36 ομάδων.

Οι 18 κυπελλούχοι των συγκεκριμένων χωρών θα αγωνίζονται στα προκριματικά του Conference League, μαζί με τους τρίτους.

Πηγή: sport24.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Europa League: Τελευταία Ενημέρωση