ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
24 sports

Το κρυφό ταξίδι Ντέμη - Κατσουράνη πριν το Euro 2004

Μια ιστορία βγαλμένη από το «πειρατικό»

Γυρίζοντας πίσω το χρόνο στις 4 Ιουλίου 2004, η Εθνική Ελλάδος έγραφε την πιο λαμπρή σελίδα στην ιστορία της καθώς νίκησε στον τελικό τους Πορτογάλους στο «σπίτι» τους και κατέκτησε το Euro! Από τότε πέρασαν 20 χρόνια όμως κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τις στιγμές που έζησε. Ήταν τέτοια η επιτυχία που το να ισχυριστεί κανείς πως το περίμενε δύσκολα τον πιστεύεις, έστω κι τόσα χρόνια μετά ο μισός πληθυσμός σε Κύπρο κι Ελλάδα υποστηρίζει πως το έλεγε πριν καν ξεκινήσει το τουρνουά.

Οι ιστορίες για το έπος ατελείωτες, κάποιες πιο γνωστές, άλλες λιγότερο όπως τα κερασμένα ποτά του Χαριστέα στον Νούνο Γκόμες, όταν ο τελευταίος επέλεξε μετά το τουρνουά να ταξιδέψει στην Ελλάδα για διακοπές και πέτυχε τον Άγγελο της καρδιάς των Ελλήνων κι άλλα μέλη της Εθνικής, με αποτέλεσμα ο Χαριστέας καθημερινά να στέλνει ένα κερασμένο ποτό στον Πορτογάλο, έτσι για να παν οι πίκρες κάτω.

Λιγότερο γνωστή είναι και η ιστορία του Ντέμη Νικολαΐδη που έφυγε «σκαστός» απ’ την προετοιμασία, ώστε να μπορέσει να βρίσκεται στα γήπεδα της Πορτογαλίας.

Βάζοντας σε ένα χρονικό πλαίσιο την ιστορία η αποστολή της Εθνικής Ελλάδας είχε ταξιδέψει στο Μπαντ Ραγκάτς της Ελβετίας για προετοιμασία λίγο πριν την έναρξη του Euro. Ο Ντέμης Νικολαΐδης, είχε μόλις τελειώσει την μοναδική (και τελευταία) σεζόν της καριέρας του με τα χρώματα της Ατλέτικο Μαδρίτης, έχοντας σφοδρούς πόνους στη μέση που επηρέαζαν ακόμη και το πόδι του. Στα 30 του χρόνια το πρόβλημα ήταν τόσο μεγάλο που δεν μπορούσε καν να περπατήσει χωρίς πόνους, πόσο μάλλον να αγωνιστεί σε ένα τόσο σημαντικό τουρνουά.

Τα ταξίδι αστραπή

Επί τούτου αφού μίλησε με τον προσωπικό του φυσιοθεραπευτή, Χρήστο Καρβουνίδη, πήρε την απόφαση να ταξιδέψει κρυφά με τον Κώστα Κατσουράνη στη Γερμανία ώστε να τον εξετάσει γιατρός εκεί και να λυθεί το πρόβλημα έστω για το τουρνουά. Η απόσταση που έπρεπε να καλύψουν μέχρι την Φράιμπουργκ (όπου βρισκόταν ο γιατρός) ήταν στα 250 χιλιόμετρα κι όλα αυτά έπρεπε να συμβούν χωρίς καν να τους καταλάβει ο τεχνικός της ομάδας, Όττο Ρεχάγκελ.

Έτσι κι έγινε με τον Ντέμη συνοδευόμενος απ’ τον Κατσουράνη να ταξιδεύουν στην Γερμανία με την πίεση του χρόνου ώστε να μην τους ανακαλύψει ο Όττο Ρεχάγκελ. Η επίσκεψη στον γιατρό πήγε καλά, αφού μετά από ένα κοκτέιλ ενέσεων ο Έλληνας επιθετικός είχε το «πράσινο φως» για να λάβει μέρος στο τουρνουά.

Επιστροφή μετ’ εμποδίων

Η επιστροφή ωστόσο στην Ελβετία ήταν… επεισοδιακή. Στα σύνορα μεταξύ Γερμανίας κι Ελβετίας, οι δυο ποδοσφαιριστές δεν είχαν μαζί τους τα απαραίτητα έγγραφα. Αυτό σήμανε συναγερμός στην αστυνομία των συνόρων που έπρεπε να ελέγξει αν οι δυο τους μπορούσαν να μπουν στην χώρα ή όχι. Εκ των πραγμάτων Ντέμης και «Κατσούρ» είχαν μεγάλο άγχος καθώς όπως σημειώσαμε νωρίτερα τα ταξίδι έγινε κρυφά απ’ τον Όττο Ρεχάγκελ. Τελικά αφού έδωσαν τα στοιχεία τους κι έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι, η αστυνομία τους άφησε να μπουν ξανά στην Ελβετία, επιστρέφοντας έτσι στο Μπαντ Ραγκάτς χωρίς να τους καταλάβει ο Γερμανός τεχνικός.

Για την ιστορία οι ενέσεις βοήθησαν τον Ντέμη να αγωνιστεί σε τέσσερα παιχνίδια στη διοργάνωση, ενώ κάθε παιχνίδι που περνούσε ζήταγε απ’ τους συμπαίκτες να τον βοηθήσουν να παρατείνει την καριέρα του ακόμη λίγο. Κάπως έτσι το τελευταίο επίσημο παιχνίδι του Ντέμη Νικολαΐδη πριν κρεμάσει τα παπούτσια ήταν ο τελικός της 4ης Ιουλίου 2004, όταν η Ελλάδα σήκωσε το τρόπαιο ψηλά στον ουρανό.

Originals: Τελευταία Ενημέρωση