ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Βασιλιάς» (και) στη διαφθορά - Πάνω από 500 στημένα!

Η πανδημία αποτέλεσε μεγάλη αφορμή για τους επιτήδειους

Σύμφωνα με μία έρευνα-έκθεση του Universal Fraud Detection System - UFDS, το σύστημα παρακολούθησης στοιχηματικής δραστηριότητας, Sportradar Integrity Services, έχει εντοπίσει περισσότερους από 1.100 ύποπτους αθλητικούς αγώνες από την έναρξη της παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοϊού τον Απρίλιο του 2020. Δηλαδή τους τελευταίους 18 μήνες. Από όλους αυτούς τους αγώνες, οι 655 εντοπίστηκαν από τις αρχές του 2021 (τους πρώτους εννέα μήνες συγκεκριμένα).

Το σύστημα παρακολούθησης στοιχημάτων εντόπισε ύποπτη δραστηριότητα σε 12 αθλήματα σε περισσότερες από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο και το Sportradar κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ποδόσφαιρο είναι το μεγαλύτερο άθλημα διαφθοράς που σχετίζεται με στοιχήματα (με περισσότερους από 500 αγώνες που εντοπίστηκαν από το «καλημέρα» του 2021 έως σήμερα). Δεν είναι δηλαδή μόνο ο «βασιλιάς» των σπορ το ποδόσφαιρο. Είναι «βασιλιάς» (και) στους ύποπτους για χειραγώγηση αγώνες σε όλα τα σπορ.

Πάνω από το 40% των ύποπτων δραστηριοτήτων εντός των εγχώριων αγώνων ποδοσφαίρου προέρχονται από πρωταθλήματα τρίτης κατηγορίας και κάτω, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου των Νέων, επειδή αυτοί οι οποίοι αξιολογούν τη στοιχηματικής δραστηριότητα, στρέφουν την προσοχή τους σε σημαντικό βαθμό και σε αγώνες χαμηλότερου επιπέδου. Επιπλέον, η ύποπτη δραστηριότητα που εντοπίστηκε από το UFDS αφορά συγκεκριμένα στο τένις (37 αγώνες), το μπάσκετ (19), το πινγκ πονγκ (11), το χόκεϊ επί πάγου (9), το κρίκετ (6). Άλλη τέτοια δραστηριότητα έχει εντοπιστεί στο βόλεϊ, στο χάντμπολ και στο μπιτς βόλεϊ.

Περίεργο, η Κύπρος δεν είναι στη λίστα

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το UFDS έχει εντοπίσει 382 αμφισβητήσιμους αγώνες στην Ευρώπη μέχρι στιγμής φέτος και 115 στη Λατινική Αμερική. Ακολούθησε η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού με 74 αγώνες, η Αφρική με 43, δέκα στη Μέση Ανατολή και εννέα στη Βόρεια Αμερική από τις αρχές Ιανουαρίου 2021. Είναι περίεργο που η Κύπρος δεν βρίσκεται σε αυτή τη λίστα, όπως και πρωταθλήματα άλλων χωρών στα Βαλκάνια. Ίσως επειδή πρόκειται για υποθέσεις οι οποίες δεν εξιχνιάστηκαν ποτέ και οι φακέλοι από το αρμόδιο τμήμα της UEFA, όχι μόνο έμειναν στα συρτάρια αλλά τους κάλυψε και η σκόνη.

Ο Αντρέας Κράννιχ (Διευθύνων Σύμβουλος στην Integrity Services at Sportradar), δήλωσε: «Όπως δείχνει η ανάλυσή μας, οι στημένοι αγώνες εξελίσσονται, αυξάνονται και όσοι βρίσκονται πίσω από αυτό διαφοροποιούν την προσέγγισή τους, τόσο σε αθλήματα και αγώνες που στοχεύουν, όσο και στον τρόπο προσέγγισης των αθλητών. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, η Sportradar έκανε μια σημαντική επένδυση για να καταστήσει δυνατή την προσφορά του UFDS δωρεάν σε παγκόσμιους αθλητικούς οργανισμούς και πρωταθλήματα. Ο λόγος για αυτό είναι ότι είμαστε δεσμευμένοι να υποστηρίζουμε τη βιωσιμότητα του παγκόσμιου αθλητισμού και χρησιμοποιώντας δεδομένα και τεχνολογία για το καλό».

«Υπεύθυνοι» για στημένα βρήκαν αφορμή λόγω κορωνοϊού

«Θα έβαζα το χέρι μου στη φωτιά πως τα 655 παιχνίδια έχουν χειραγωγηθεί για στοιχηματικούς σκοπούς», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Κράννιχ, ενώ δεν έκρυψε πως ανησυχεί περισσότερο για το σύστημα που δεν μπορεί να εντοπίσει μια πιθανή χειραγώγηση, παρά για το ότι υπονοεί πως κάτι δεν πάει καλά σε έναν αγώνα. «Όλο αυτό αποτελεί άμεση συνέπεια του Covid-19. Οι σύλλογοι και οι αθλητές μπορεί να μην έχουν τις οικονομικές, προ-Covid, ανέσεις, όμως οι “υπεύθυνοι” των στημένων αγώνων είχαν την ευκαιρία να τους πλησιάσουν. Tα στημένα παιχνίδια εξαπλώνονται και επηρεάζουν και αθλήματα που κατά το παρελθόν δεν ήταν ποτέ στο επίκεντρο για τέτοια θέματα», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.

Η απαγόρευση που δεν λειτούργησε ποτέ

Για να συνεχίσει λέγοντας ο Κράννιχ: «Η απαγόρευση δεν λειτούργησε ποτέ. Ζούμε σε ένα ψηφιακό περιβάλλον, με το κάθε προσφερόμενο στοίχημα να απέχει μόλις λίγα κλικ από εμάς. Εάν προσπαθήσει κανείς να απαγορεύσει αυτές τις δραστηριότητες, τότε εκείνες όχι απλώς θα περνούν υπόγεια, αλλά θα δημιουργηθεί και η μαύρη αγορά. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι η τοπική Αστυνομία να μην μπορεί να απευθυνθεί στις νόμιμες στοιχηματικές εταιρίες της κάθε χώρας και οι οποίες είναι πρόθυμες (όπως απαιτείται από τον Νόμο) να συνεργαστούν μαζί της».

«Πταίσματα» για την Αστυνομία τα χάντικαπ

Αξίζει να αναφερθεί πως το Sportradar σε συνεργασία με το Ολλανδικό Asser Institutet ανέλυσε υποθέσεις στημένων αγώνων που εντοπίστηκαν από το ίδιο. Η πλειοψηφία των στοιχημάτων αφορούσαν το τελικό αποτέλεσμα (1-Χ-2), τα χάντικαπ και τα σύνολα τερμάτων. «Το οργανωμένο έγκλημα βγάζει χρήματα από αυτές τις τρεις αγορές», μιας και οι ειδικές αγορές σε κόρνερ, κάρτες και φάουλ αποτελούν «πταίσματα» για την αστυνομία, σε σύγκριση με άλλες μορφές χειραγώγησης, καταλήγοντας πως «στο τέλος υπάρχουν τρία θύματα: ο οπαδός που παραπλανιέται, το άθλημα που χάνει την αξιοπιστία του και ο παίκτης του στοιχήματος που χάνει τα χρήματα του».

«Επενδυτές» πλησιάζουν συλλόγους με οικονομικά προβλήματα

Επίσης, ο Κράνιχ αναφέρθηκε και στους λεγόμενους «επενδυτές» που πλησίαζαν συλλόγους με οικονομικά προβλήματα και έδειχναν ένα «εικονικό» ενδιαφέρον για τον σύλλογο (για την έλευση ενός νέου προπονητή ή την ολοκλήρωση κάποιων αξιόλογων μεταγραφών). «Αυτή η τάση δεν έχει εμφανιστεί μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά και στο μπάσκετ και μάλιστα δυναμώνει ολοένα και πιο πολύ», είπε.

*Έρευνα και επιμέλεια από ρεπορτάζ του Gambling Insider!

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Ποδόσφαιρο: Τελευταία Ενημέρωση

X