ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Έρικ τεν Χαγκ, εμμονές, υπομονή και... cashια!

Ποιος είναι ο 52χρονος τεχνικός και τι μπορεί να περιμένει από αυτόν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Ανδρέας Βιολάρης

Ανδρέας Βιολάρης

Μία ακόμη χρονιά πάει στράφι για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι «κόκκινοι διάβολοι» ολοκληρώνουν τη φετινή σεζόν με απογοητευτικές εμφανίσεις και αποτελέσματα, συμπληρώνοντας πέντε χρόνια χωρίς τίτλο (τελευταίος με Μουρίνιο το 2017)! Και όπως αποδείχθηκε περίτρανα στο χθεσινό παιχνίδι στο «Ανφιλντ», χρειάζεται να διανύσει πολύ μεγάλη απόσταση για να κλείσει την ψαλίδα από τις δύο κορυφαίες ομάδες στον πλανήτη, Σίτι και Λίβερπουλ.

Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα που θα έχει ενώπιον του ο επόμενος τεχνικός της Γιουνάιτεντ, που όλα δείχνουν θα είναι ο προπονητής του Άγιαξ, Έρικ τεν Χαγκ. Ο 52χρονος Ολλανδός θα είναι ο 5ος διαφορετικός προπονητής στη δεκαετία της μετά-Φέργκι εποχή. Ποιος είναι, όμως, ο Έρικ τεν Χαγκ, ποια είναι η ποδοσφαιρική του φιλοσοφία και τι μπορούν να περιμένουν από αυτόν οι φίλοι της Γιουνάιτεντ;

Εμμονικός, σε επίπεδα... Γουαρδιόλα!

Για ένα άνθρωπο ο οποίος πέρασε ολόκληρη την ποδοσφαιρική του καριέρα στην Ολλανδία και τα τελευταία πέντε χρόνια είναι στον πάγκο του Άγιαξ, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η ποδοσφαιρική του φιλοσοφία ταυτίζεται με το «totaalvoetbal» (total football). Του αρέσει το επιθετικό ποδόσφαιρο, θέλει την ομάδα του να δημιουργεί συνεχώς και απαιτεί από όλους τους παίκτες του να συμμετέχουν στο build-up.

Πέραν από την καταγωγή του (Ολλανδός) και τις παραστάσεις που κουβαλά (πρωτογνώρισε το ποδόσφαιρο τη δεκαετία του 70), ο Έρικ τεν Χαγκ είχε την τύχη να συνεργαστεί με τον Πεπ Γουαρδιόλα στην Μπάγερν Μονάχου, ως προπονητής της 2ης ομάδας. Κάτι που τον σημάδεψε προπονητικά. Πέραν από τη φιλοσοφία και κάποια τακτικά τρικ, ο Ολλανδός τεχνικός έχει υιοθετήσει και τις ποδοσφαιρικές... εμμονές του σημερινού προπονητή της Σίτι. Δεν στοχεύει σε τίποτα λιγότερο από το τέλειο Για να φτάσει άλλωστε στο σημείο η ομάδα του να παίζει ποδόσφαιρο που να θυμίζει το total football (έστω σε μια διαφορετική, πιο σύγχρονη μορφή) απαιτείται τεράστιος όγκος δουλειάς και παίκτες με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, από τον τερματοφύλακα μέχρι τον κεντρικό επιθετικό.

Χρειάζεται χρόνος, χρήμα και σωστές επιλογές

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις και αναλύσεις για να αντιληφθεί κανείς πως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν διαθέτει τους ποδοσφαιριστές οι οποίοι μπορούν να στηρίξουν το συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού. Δεν ήταν τυχαία άλλωστε η δήλωση του Ραλφ Ραγκνιγκ, ο οποίος με το τέλος της σεζόν αναλαμβάνει ένα συμβουλευτικό ρόλο σε θέματα προγραμματισμού: «Το καλοκαίρι θα χτιστεί από την αρχή η ομάδα. Θα έρθουν έξι, εφτά μπορεί και δέκα νέοι ποδοσφαιριστές», είπε πρόσφατα ο Γερμανός.

Για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί χρήμα. Πολύ χρήμα. Αυτό δεν αποτέλεσε ποτέ πρόβλημα για τους Αμερικανούς ιδιοκτήτες. Την τελευταία δεκαετία οι Γκλέιζερς ξόδεψαν πέραν του ενός δισεκατομμυρίου στερλίνες (!), χωρίς όμως να καταφέρουν να φτιάξουν ομάδα που να μπορεί να κοντράρει στα ίσα τις κορυφαίες ομάδες της Αγγλίας και της Ευρώπης.

Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι ο τρόπος λειτουργίας και η γενικότερη προσέγγιση/φιλοσοφία σε θέματα προγραμματισμού. Η παρουσία του Τεν Χαγκ, καθώς και του Ραλφ Ραγκνιγκ, μπορεί να διασφαλίσει ένα πολύ καλύτερο μεταγραφικό σχεδιασμό. Στο παρελθόν έχουν αποδείξει και οι δύο ότι... κόβει το μάτι τους, αλλά και πως έχουν την ικανότητα να καλύψουν κενά τα οποία προέκυψαν από την πώληση ποδοσφαιριστών-κλειδιά.

Το μόνο σίγουρο, είναι πως ο Έρικ τεν Χαγκ θα χρειαστεί και χρόνο, και χρήμα αλλά και στήριξη. Πέραν από τα εκατοντάδες εκατομμύρια που δεδομένα θα ξοδέψει για να φέρει ποιοτικούς ποδοσφαιριστές που θα ταιριάζουν στο πλάνο του, απαιτείται και χρόνος. Δεν είναι εύκολο να περάσεις μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία και τρόπο παιχνιδιού από τη μια μέρα στην άλλη.

Ήταν κάτι που έζησε ο ίδιος και στο ξεκίνημα της καριέρας του στον Άγιαξ, όπου το πρώτο διάστημα αμφισβητήθηκε έντονα, τόσο από τον κόσμο και τα ΜΜΕ, όσο και από τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές του. Ακόμα και η αυτοκρατορία του Πεπ Γουαρδιόλα στην Αγγλία, δεν ήρθε μέσα σε μία σεζόν. Πριν κατακτήσει τρία πρωταθλήματα (σε τέσσερα χρόνια) και συνολικά δέκα τίτλους ως προπονητής της Μαν Σίτι, πραγματοποίησε τη χειρότερη σεζόν στην καριέρα του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ Γ.: Τελευταία Ενημέρωση