ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

«Πολλές συγγνώμες στις οικογένειες των θυμάτων του Χίλσμπορο»

Δεσμεύτηκε πως δεν θα επαναληφθούν τέτοια γεγονότα

Η αγγλική κυβέρνηση δεσμεύτηκε δημοσίως ότι δεν θα επαναληφθούν τα χρόνια της αδικίας που υπέστησαν οι οικογένειες των 97 θυμάτων της τραγωδίας στο Χίλσμπορο το 1989. Οι οπαδοί της Λίβερπουλ, πολλοί από τους οποίους νεαροί, είχαν χάσει τη ζωή τουςστο Σέφιλντ της βόρειας Αγγλίας, σε έναν ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας εναντίον της Νότιγχαμ Φόρεστ.

Για χρόνια, οι οικογένειες όσων σκοτώθηκαν έκαναν εκστρατεία για τη δικαιοσύνη, αρνούμενοι να δεχτούν τους θανάτους σαν τυχαίους, αφού η αστυνομία κατηγόρησε αρχικά την τραγωδία στους ίδιους τους φιλάθλους.

Ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε συγγνώμη το 2012 και μια έρευνα το 2016 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αστυνομία έφταιγε για το θάνατο των οπαδών, λέγοντας ψέματα προκειμένου να υπάρξει μια συγκάλυψη «τεραστίων διαστάσεων» για να κρύψει τα λάθη της.

Το επόμενο έτος, μια έκθεση που ανατέθηκε από την κυβέρνηση στον Τζέιμς Τζόουνς, πρώην επίσκοπο του Λίβερπουλ, ζήτησε να δημιουργηθεί ένας καταστατικός χάρτης για τις οικογένειες εκείνων που σκοτώθηκαν.

Σήμερα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχει πλέον υπογράψει τη «Χάρτα του Χίλσμπορο». «Οι οικογένειες του Χίλσμπορο έχουν υποστεί πολλαπλές αδικίες και περισσότερα από τριάντα τέσσερα χρόνια αργότερα, δεν μπορούν ποτέ να ζητηθούν πάρα πολλές συγγνώμες για όσα πέρασαν», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ. «Και θέλω να επαναλάβω αυτήν τη συγγνώμη σήμερα και να ευχαριστήσω τις οικογένειες του Χίλσμπορο για την επιμονή, την υπομονή και το θάρρος τους». Ο νέος καταστατικός χάρτης θα εξασφαλίσει καλύτερη υποστήριξη στις οικογένειες αυτές. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση είπε ότι επίσης «επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της για μια κουλτούρα ειλικρίνειας και διαφάνειας στις δημόσιες υπηρεσίες».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Τελευταία Ενημέρωση