ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Λανσάρεται η νέα μόδα στο... ποδόσφαιρο

Μάθετε όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για την αλλαγή σε περίπτωση διάσεισης

Κωνσταντίνος Νικολάου

nikolaouk@sppmedia.com

Η UEFA ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ότι στα τελικά του Euro κάτω των 21 ετών που θα διεξαχθεί το ερχόμενο καλοκαίρι στα γήπεδα της Ουγγαρίας και της Σλοβενία, θα γίνει δοκιμαστική χρήση της αλλαγής σε περίπτωση διάσεισης. 

Τι είναι αυτό, ποιος ο σκοπός του, αν έχει κάποια άμεση σχέση με την Κύπρο και διάφορα άλλα που το αφορούν, μπορείτε να τα βρείτε μέσω των λεπτομερειών που παρατίθενται πιο κάτω.

Περί τίνος πρόκειται

Αφορά απόφαση του νομοθετικού οργάνου του ποδοσφαίρου (IFAB), η οποία πάρθηκε με αφορμή τα αρκετά περιστατικά διάσεισης που παρατηρήθηκαν στο χώρο του ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια. Ουσιαστικά η IFAB έκανε γνωστό ότι εισάγει δοκιμαστικά σε όλες τις διοργανώσεις το δικαίωμα επιπλέον αλλαγής σε περίπτωση διάσεισης. Δηλαδή, αν υπάρξει υποψία ότι κάποιος ποδοσφαιριστής έχει διάσειση, τότε η ομάδα του θα έχει το δικαίωμα να τον κάνει αλλαγή. Επίσης, η συγκεκριμένη αλλαγή θα είναι επιπρόσθετη από το επιτρεπόμενο όριο. Παίρνοντας ως παράδειγμα το κυπριακό πρωτάθλημα που φέτος οι ομάδες μπορούν να κάνουν μέχρι και πέντε αλλαγές, ο κανονισμός αυτός προνοεί ότι η αλλαγή για ποδοσφαιριστή που έχει συμπτώματα διάσεισης θα είναι η έκτη.

Η αρχή έγινε

Η εν λόγω ιδέα πήρε ήδη σάρκα και οστά, καθώς ίσχυσε δοκιμαστικά για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου Συλλόγων που διεξήχθη την περίοδο 1-11 Φεβρουαρίου στο Κατάρ. Οι ομάδες που έλαβαν μέρος στη διοργάνωση είχαν το δικαίωμα να κάνουν μια τέτοια αλλαγή, όμως το τουρνουά ολοκληρώθηκε χωρίς να συμβεί κάτι τέτοιο. Το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, διαδέχθηκε η Πρέμιερ Λιγκ, που από τις 6 Φεβρουαρίου και την 23η αγωνιστική του πρωταθλήματος, έδωσε το δικαίωμα στις ομάδες της να κάνουν δύο αλλαγές σε περίπτωση διάσεισης.

Άνοιξε τον χορό ο Χόλτινγκ

Από την περασμένη Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, η πρώτη αλλαγή σε περίπτωση διάσεισης είναι γεγονός. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού στο Έμιρειτς μεταξύ Άρσεναλ και Μάντσεστερ Σίτι, ο αμυντικός της γηπεδούχου ομάδας, Ρομπ Χόλντινγκ έγινε ο πρώτος που γίνεται αλλαγή για αυτόν τον λόγο. Ο Κανσέλο στη προσπάθεια του να πάρει τη μπάλα κτύπησε τον Χόλντινγκ στο κεφάλι και έτσι ο Αρτέτα τον έκανε αλλαγή, βάζοντας στη θέση του τον Ντάβιντ Λούιζ. Ο Ισπανός τεχνικός ολοκλήρωσε τις τέσσερεις αλλαγές που είχε δικαίωμα να κάνει (μετά τον τραυματισμό του Χόλντινγκ), βάζοντας τον Σεμπάλος στη θέση του Πέπε στο 86’.

Ο μεγάλος στόχος και η Κύπρος

Μέχρι στιγμής όλο αυτό γίνεται δοκιμαστικά, όμως ο απώτερος σκοπός είναι να γίνει η αλλαγή σε περίπτωση διάσεισης, μέρος των κανονισμών του ποδοσφαίρου και να ισχύει σε παγκόσμια κλίμακα. Όσον αφορά το μικρό μας νησί, μέχρι στιγμής δεν έγινε γνωστό κάτι που να μας αφορά άμεσα, αλλά το σίγουρο είναι πως αν τα δοκιμαστικά ικανοποιήσουν τους υπευθύνους, τότε θα πρέπει και εμείς να υποδεχθούμε αυτήν την αλλαγή, που βασικά έχει ξεκάθαρα καλό σκοπό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κωνσταντίνος Νικολάου

Πρέμιερ Λιγκ: Τελευταία Ενημέρωση