ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Η νέα Εθνική ομάδα χρειάζεται υπομονή

Μπορεί τα αποτελέσματα στους φετινούς ΑΜΚΕ στο Μαυροβούνιο να μην ήταν τα ιδανικά μέχρι στιγμής για την Εθνική Ανδρών, ωστόσο θα πρέπει να τονιστεί ότι για να κτιστεί η νέα ομάδα, χρειάζεται υπομονή. Μπορεί το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να μας έχει συνηθίσει σε κατακτήσεις χρυσών μεταλλίων στους ΑΜΚΕ τα τελευταία χρόνια, κάτι που έχει ανεβάσει τον πήχη ψηλά, με αποτέλεσμα οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα να θεωρείται ως ανεπιτυχές.

Την τελευταία διετία όμως, πραγματοποιείται μία σημαντική ανανέωση στο ρόστερ του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Σημαντικοί καλαθοσφαιριστές με μεγάλη εμπειρία και προσφορά προς το εθνόσημο σταμάτησαν να αγωνίζονται στην Εθνική ομάδα, μετά από πολλά χρόνια. Η απόφαση αυτή ήταν συνειδητή με στόχο να δημιουργηθεί η νέα Εθνική ομάδα. Ο μέσος όρος ηλικίας του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος μειώθηκε αισθητά. Στα προηγούμενα χρόνια υπήρχε «μουρμούρα» ότι ο μέσος όρος ηλικίας στο ρόστερ της Εθνικής Ανδρών ξεπερνούσε τα 30 χρόνια.

Τον τελευταίο χρόνο είδαμε παράλληλα νεαρούς καλαθοσφαιριστές (Ηλιάδης, Ελευθερίου, Κουμής, Τρετιακόβ, Σταυρινίδης, Γιανναράς, Μαντοβάνη και άλλοι) να μπαίνουν σιγά σιγά στην Εθνική, με παράλληλη αποχώρηση παικτών της παλιάς φουρνιάς και αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο μέσος όρος του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος να πέσει στα 26.5 χρόνια, στους ΑΜΚΕ του Μαυροβουνίου. Ο στόχος που έχει τεθεί από την Ομοσπονδία, είναι ο μέσος όρος ηλικίας να μειωθεί ακόμη περισσότερο στα 24-25 χρόνια, με την ενσωμάτωση και πιο μικρών σε ηλικία καλαθοσφαιριστών στο άμεσο μέλλον (Γιούνγκ, Τίγκας και άλλοι).

Οι νεαροί καλαθοσφαιριστές που μπήκαν ήδη στην Εθνική Ανδρών καθώς και αυτοί που θα μπουν άμεσα, χρειάζονται αγώνες, χρόνο και εμπειρίες, ώστε να μπορέσουν τα επόμενα χρόνια με την βοήθεια των πιο έμπειρων καλαθοσφαιριστών, να συνθέσουν μία δυνατή ομάδα που θα μπορεί να φέρει επιτυχίες στη χώρα μας και εάν είναι εφικτό να ξεπεράσει το «ταβάνι» που υπάρχει μέχρι σήμερα στο θέμα Εθνικών ομάδων. Αναπόφευκτα αυτή η μεταβατική περίοδος, δεν θα έχει τις επιτυχίες του παρελθόντος και χρειάζεται ηρεμία και διαχείριση.  

Στα πολύ θετικά για την κυπριακή καλαθόσφαιρα είναι η ανάπτυξη του ταλέντου που υπάρχει στις πιο μικρές ηλικίες. Η παραγωγική διαδικασία έχει μπει σε νέα εποχή, με περίπου 1000 νέα παιδιά τον χρόνο, να μπαίνουν στο άθλημα και τις ακαδημίες των ομάδων.  Όσοι ασχολούνται με το κυπριακό μπάσκετ γνωρίζουν πως την τελευταία διετία αρκετοί καλαθοσφαιριστές από 14 μέχρι 18 ετών έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό, όπου δουλεύουν σε καθημερινή βάση σε υψηλού επιπέδου ομάδες.

Αυτό είναι κάτι που μόνο κέρδη μπορεί να αποφέρει στο κυπριακό μπάσκετ, αφού αυτά τα ταλέντα τα οποία εργάζονται νυχθημερόν σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική, αναμένεται σε λίγα χρόνια να ενσωματωθούν και να εκπροσωπούν την χώρα μας στην Εθνική Ανδρών και σε συνδυασμό με τους νεαρούς σήμερα αθλητές που παίρνουν τις δικές τους εμπειρίες στα γήπεδα, να συνθέσουν μία ισχυρή Εθνική Ανδρών που θα μπορέσει να διεκδικήσει επιτυχίες για το κυπριακό μπάσκετ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εθνική: Τελευταία Ενημέρωση