ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
19° Λευκωσία,
09 Δεκεμβρίου, 2021
sport fm - listen live

Τρίποντα χωρίς σύνορα από τα αμαξίδια

Οι πρωταθλητές «Nicosia Team Rollers» έχουν στη δύναμη τους την εκπληκτική Τουρκοκύπρια Αλιέ Οκασού που πέτυχε 25 πόντους στον τελικό

Πέτρος Παπαγιώργης

Πέτρος Παπαγιώργης

papagiorgis@sppmedia.com

Πόσοι από σας ξέρετε ότι στην Κύπρο διεξάγεται πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης σε αμαξίδιο; Πόσοι από σας ξέρετε ότι εκτός από πρωτάθλημα διαθέτουμε και αντιπροσωπευτικό συγκρότημα; Μάλλον πολύ λίγοι πέραν των φίλων του μπάσκετ που λίγο πολύ γνωρίζουν περί του θέματος.

Οι ομάδες που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα είναι οι «Nicosia Team Rollers», «Ήφαιστος», Απόλλωνας Λεμεσού, ΑΠΟΠ Πάφου.

Το άθλημα της καλαθόσφαιρας δεν προσφέρεται μόνο για αρτιμελή αλλά και για άτομα με διαφόρων μορφών αναπηρίες. Αργά το καταλάβαμε στη χώρα μας, αλλά κάλιο αργά παρά ποτέ.

Η προσέλκυση και επανένταξη ατόμων με αναπηρία στο κοινωνικό σύνολο μέσω του αθλήματος της καλαθόσφαιρας είναι μια προσπάθεια επίπονη. Γιατί περνά από διάφορα στάδια. υπάρχουν αυτή τη στιγμή παιδιά και κοπέλες που πριν ασχοληθούν με το άθλημα δεν έβγαιναν από το σπίτι γιατί ένοιωθαν άσχημα για τη διαφορετικότητα τους Το μπάσκετ σε αμαξίδιο ήταν το όχημα για την πορεία της επανένταξης.


Όσοι αρτιμελείς – και «υγιείς»…τρομάρα μας - παρακολουθούν ματς του συγκεκριμένου πρωταθλήματος παίρνουν μαθήματα, αποφασιστικότητας, μαχητικότητας και θέλησης για ζωή, από τα άτομα που η μοίρα τους έπαιξε άσχημο παιχνίδι αλλά αντιστέκονται. Προσπαθούν να ζήσουν κανονικά τη ζωή τους χωρίς να «βλέπουν» το ανατομικό τους πρόβλημα.

Την κατάκτηση του Πρωταθλήματος ΟΠΑΠ Τροχοκαθίσματος, που έγινε για τρίτη χρονιά πανηγυρίζουν από την περασμένη Δευτέρα οι Nicosia Team Rollers, οι οποίοι επικράτησαν στη Λεμεσό του κυπελλούχου Ήφαιστου στον δεύτερο τελικό της σειράς με 55-35, και σε συνδυασμό με την νίκη που είχαν σημειώσει και στον πρώτο τελικό (65-36) έφθασαν στην κατάκτηση του τροπαίου.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 5-10, 11-24, 23-43, 35-55
Ήφαιστος (Γιώργος Ομήρου)Χρίστου 6, Κυριάκου, Ιωάννου 4, Παυλίδη 5, Γεωργίου, Γεωργιάδη 12, Ανδρέου, Ερωτοκρίτου, Πατσαλίδη 2, Παυλίδου 6.
Nicosia Team Rollers (Γιώργος Νικολάου) Οκασού 25, Φαγέ, Νικολάου 12, Κωνσταντίνου, Θεοχάρους 12, Λάμπρου, Σιαθάς, Καλπάκη, Μανάκου, Χριστοφόρου 7, Μιχαηλίδη.

Η Αλιέ Οκασού
Παρατηρώντας κανείς τους καλαθοσφαιριστές και καλαθοσφαιρίστριες που αγωνίστηκαν δεν γίνεται να μην πέσει η προσοχή σε ένα συγκεκριμένο όνομα. Στην Αλιέ Οκασού που πέτυχε 25 από τους 55 πόντους των νικητών. Σημειώνεται ότι οι ομάδες είναι ανάμικτες όσον αφορά το φύλο

Η αθλήτρια είναι Τουρκοκύπρια από την Πάφο και διακρίνεται για το ψηλό αγωνιστικό της επίπεδο. Η 38χρονη κοπέλα που διαμένει στην κατεχομένη Λευκωσία προπονείται με τους Nicosia Team Rollers εδώ και τρεις μήνες και έχει εντυπωσιάσει τους πάντες με την απόδοση της. Έχει μάλιστα αγωνιστεί στην παραοολυμπιακή ομάδα της Τουρκίας!

Οι ιθύνοντες του αθλήματος που έχουν εντυπωσιαστεί από την παρουσία της, όπως πληροφορούμαστε της έχουν προτείνει να αγωνιστεί με τα χρώματα του Κυπριακού αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Βέβαια κάτι τέτοιο μόνο εύκολο δεν φαίνεται να είναι από πλευράς διαδικασιών, αλλά αν η αθλήτρια το επιθυμεί θα καταβληθεί η σχετική προσπάθεια.

Στην πρωταθλήτρια ομάδα αγωνίζεται και ο 32χρονος Αιγύπτιος Χάνι Φαγέ, που καθηλώθηκε στο τροχοκάθισμα μετά από ατύχημα. Διαμένει στην Κύπρο για αρκετά χρόνια και καταβάλλεται προσπάθεια να πολιτογραφηθεί Κύπριος.

Ο αθλητισμός αμβλύνει τα πάθη και ενώνει τους λαούς. Όταν λειτουργεί ως ψυχαγωγία, ως άμιλλα, ως γέφυρα και με σεβασμό προς το συνάνθρωπο, ανεξαρτήτως χρώματος θρησκείας και φυλής. 

Δυστυχώς όμως πολλάκις χρησιμοποιείται, εν μέσω πλήρους αποχαύνωσης, αμάθειας, απάθειας και συμπάθειας στον ακραίο εθνικισμό-λαϊκισμό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Πέτρος Παπαγιώργης