ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οι… Αντετοκούνμπο του Αγίου Δομετίου

Η Hope Team ολοένα και μεγαλώνει και δίνει ελπίδα στους κατατρεγμένους

Πέτρος Παπαγιώργης

Πέτρος Παπαγιώργης

papagiorgis@sppmedia.com

«Ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο. Έχει τη δύναμη να εμπνεύσει. Έχει τη δύναμη να ενώσει τον κόσμο με έναν τρόπο που ελάχιστα άλλα πράγματα μπορούν. Μιλάει στους νέους σε μια γλώσσα που καταλαβαίνουν. Ο αθλητισμός μπορεί να δημιουργήσει ελπίδα».

Το συγκεκριμένο απόσπασμα από ομιλία του ηγέτη της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, καταδεικνύει την παγκόσμια επιρροή του αθλητισμού.

Ο Τόμας Μπαγκούρα από τη Γουινέα έχει αγωνιστεί με τα χρώματα της ΕΝΑΔ στο πρωτάθλημα Α κατηγορίας

Αυτό το απόσπασμα εφαρμόζεται στην πράξη στην Κύπρο από τον περασμένο Οκτώβριο. Μέσω της Hope Team.

Η ομάδα καλαθόσφαιρας που αποτελείται από παιδιά εξ Αφρικής που μετά από ένα μεγάλο ταξίδι φυγής από τη συγκεκριμένη Ήπειρο όπου κατά τη διαβίωση τους αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα έρχονται στην Κύπρο και αναζητούν μια καλύτερη ζωή.

Η ομάδα αυτή τους βοηθά να βγούν από την κοινωνική απομόνωση, να έλθουν πιο κοντά, στο κοινωνικό σύνολο με όσα (μας) ενώνουν. Κοντά είναι άνθρωποι με σπουδαία παρουσία στο μπάσκετ, με διάθεση να τους βοηθήσουν, ώστε να ασχολούνται με αυτό που αγαπούν, κυρίως, να περνούν καλύτερα.

Η ομάδα ολοένα και… μεγαλώνει. Γίνεται μαζικότερη και δυνατότερη. Όλα κινούνται σε ρυθμό που κανείς δεν φαντάστηκε. Αυτή η ξεχωριστή ομάδα μέσα σε 7 περίπου μήνες ζωής κατάφερε να στείλει εκπρόσωπο της στη Basket League! Ναι ακριβώς αυτό έγινε. Ο Τόμας Μπαγκούρα από τη Γουινέα έχει αγωνιστεί με τα χρώματα της ΕΝΑΔ στο πρωτάθλημα Α' κατηγορίας, έχων μάλιστα δυο συμμετοχές.

Ο Τόμας Μπαγκούρα, (γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2002), ήλθε στην Κύπρο πέρυσι σε ηλικία 19 χρόνων έπειτα από ένα μεγάλο ταξίδι φυγής από την πατρίδα του Γουινέα όπου αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα λόγω του πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε εκεί, αλλά και λόγω ενδοοικογενειακής βίας που βίωνε. Πήγε στην Τουρκία και μετά έφθασε στην Κύπρο, όπου προσπαθεί να ζήσει μια καλύτερη ζωή. Είναι αιτητής Πολιτικού Ασύλου. Ζει σε σπίτι με φίλους στη Λευκωσία και η Hope Team είναι η οικογένεια του. Ο Τόμας είναι λαμπρό παράδειγμα ένταξης όπως και τα άλλα παιδιά της ομάδας. Αμιγώς μπασκετικά ομιλούντες, έχει ύψος 2,05 και αγωνίζεται σε θέση 5.

Βρεθήκαμε προχθές στο γήπεδο της Α’ αστικής Σχολής Αγίου Δομετίου όπου πριν την προπόνηση μιλήσαμε με τον Τόμας που, σημειώστε ότι, άργησε λίγο να εμφανιστεί γιατί ήλθε στο γήπεδο με το ποδήλατο από την Αγλαντζιά όπου μένει!

Πως νοιώθεις Τόμας παίζοντας μπάσκετ εδώ στην Κύπρο;

«Νιώθω υπέροχα. Είμαστε όλοι μια ομάδα, παίζουμε μπάσκετ κάνουμε κάτι που μας αρέσει ψυχαγωγούμαστε, μοιραζόμαστε προβλήματα. Μου αρέσει το μπάσκετ. Έπαιζα και στην πατρίδα μου σε ομάδα Α' κατηγορίας».

Χαίρεσαι φαντάζομαι που παίζεις εδώ στην Κύπρο και μάλιστα στη Basket League …

«Ναι, μου αρέσει και θέλω να συνεχίσω Γιαυτό προσπαθώ να γίνομαι καλύτερος».

Θέλεις να συνεχίσεις το μπάσκετ να παίξεις σε ψηλότερο επίπεδο;

«Ναι το θέλω. Μου αρέσει πολύ το άθλημα αυτό και θα προσπαθήσω για ψηλότερα».

Πως σου φαίνεται η Κύπρος; Πιο ειδικά πως σου συμπεριφέρονται οι άνθρωποι εδώ;

«Δεν έχω παράπονο. Η συμπεριφορά του κόσμου είναι γενικά καλή. Μου αρέσει η Κύπρος».

 Που μένεις;

«Σε σπίτι στη Λευκωσία με άλλους φίλους. Είναι δύσκολα τα πράγματα. Προσπαθούμε όμως να ζούμε όσο καλύτερα μπορούμε»

Ο Τόμας μιλά για καλή συμπεριφορά απέναντι τους από τους Κύπριους.  Όμως –δυστυχώς- ένας αντικειμενικός παρατηρητής δεν βλέπει ακριβώς έτσι τα πράγματα. Η ξενοφοβία και ο ρατσισμός προς τους μετανάστες είναι έκδηλα στην Κύπρο από μερίδα ανθρώπων. Μάλιστα η κατά καιρούς ρητορική μίσους κατά αυτών των ανθρώπων από πολιτικά πρόσωπα, είναι αρκούντως ντροπιαστική για όλους μας. Και κυρίως για τους ίδιους.  

 Η συνομιλία μας έγινε με μεταφραστή αφού ο Τόμας μιλά μόνο Γαλλικά. Ρόλο μεταφραστή διαδραμάτισε ο συμπαίκτης και φίλος του –πλεονασμός είναι αυτό γιατί όλοι είναι φίλοι μεταξύ τους- Στέφαν Αταγκάνα. Ο Στέφαν είναι 28 χρόνων και ήλθε στην Κύπρο πριν από τρία χρόνια από το Καμερούν, λόγω πολέμου όπως μας είπε. Είναι και αυτός αιτητής Πολιτικού Ασύλου Αρχικά εργάστηκε σε εταιρεία στην Κύπρο με συμβόλαιο, που έχει λήξει. Αγωνίζεται σε θέση «ένα» ( έχει ύψος 1.80 ) και αγωνίστηκε και αυτός στη χώρα του σε ομάδα Α' κατηγορίας. Δηλώνει και αυτός ενθουσιασμένος με το περιβάλλον στη Hope team.

 Πέραν του Τόμας Μπαγκούρα, άλλος ένας Αφρικανός μέλος της Hope Team απέκτησε πρόσφατα το δικαίωμα να αγωνίζεται στα πρωταθλήματα μας. Πρόκειται για τον Αλφρεντ Κασαμπασίλι από το Κονγκό που είναι και αυτός αιτητής Πολιτικού Ασύλου.

Οφείλουμε να σημειώσουμε τη θετική αντίδραση της ΚΟΚ, που παρά τις δυσκολίες με τα έντυπα και τα πιστοποιητικά των παιδιών αυτών δρα με ευελιξία και τους εγγράφει με συνοπτικές διαδικασίες στη δύναμη της.

 Κ. Εγγλέζος: Πως γεννήθηκε η ιδέα

«H ιδέα της Hope Team γεννήθηκε από την ανάγκη που νοιώσαμε να δώσουμε την ευκαιρία σε παιδιά που δεν είχαν την πρόσβαση σε ομάδα ή γήπεδο, για να προπονηθούν. Ήταν ένα παιδί που μας ζήτησε να έρθει προπονήσεις με τον Διγενή και σιγά-σιγά, γνωρίζοντας  περισσότερο ο ένας τον άλλον, μάθαμε πως υπάρχουν κι’ άλλα παιδιά που έπαιζαν στη χώρα τους μπάσκετ και ήθελαν να παίξουν και εδώ Έτσι δημιουργήθηκε αυτή η ομάδα. Ξεκινήσαμε προπονήσεις τον Οκτώβριο με 12 παιδιά. Τώρα είμαστε στα 17 και πάμε για τους 20.

Κάνουμε προπόνηση μια φορά την εβδομάδα στο γήπεδο της Α’ Αστικής Σχολής Αγίου Δομετίου και έχουμε δώσει μέχρι τωρα 10 φιλικά ματς. Ένα δε από τα παιδιά ο Τόμας Μπαγκούρα έχει παίξει στη Basket League! Άλλος ένας, ο Αλφρεντ Κασαμπασίλι έχει επίσης αποκτήσει το δικαίωμα να αγωνιστεί στη Basket League.

Είναι με χαρά που βλέπουμε ότι η προσπάθεια μας έχει αποδώσει καρπούς. Αυτά τα παιδιά που έρχονται στη χώρα μας λόγω σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην πατρίδα τους, βρίσκουν μέσω του μπάσκετ τον τρόπο να ενταχθούν στη κοινωνία νοιώθοντας ότι τους αποδέχεται». Αυτά  λέει ο εμπνευστής της όλης ιδέας και ιδρυτής της ομάδας, Κώστας Εγγλέζος. 

Συνεργάτες του Κώστα Εγγλέζου είναι οι Χρίστος Αλεξανδρίδης, Εντι Ερεφμπενάκι και Γιώργος Φαίδωνος.

Αρωγοί σε αυτήν υπέροχη ιδιωτική πρωτοβουλία, η Ελληνική Τράπεζα, η ΚΟΚ, το UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees), ο Σύνδεσμος καλαθοσφαιριστών και η Σχολική Εφορεία.

  Έγκλημα είναι ο μισανθρωπισμός

Ως επίλογο παραθέτουμε τοποθέτηση που έκανε παλιότερα ο γνωστός πρώην ποδοσφαιριστής και νυν προπονητής Σάββας Κωφίδης:« Στην παρακμή και την ανηθικότητα που «ηθικολογεί» ψευδολογώντας, παραποιώντας, παραχαράσσοντας, διαστρεβλώνοντας έννοιες όπως «πατρίδα» και «πολιτισμός», η απάντηση είναι η αλήθεια. Και η αλήθεια είναι πως η διαφορετικότητα μεταξύ των ανθρώπων δεν είναι έγκλημα. Έγκλημα είναι ο μισανθρωπισμός. Που παριστάνει τον ιδιοκτήτη της πατρίδας μας και του πλανήτη για να μην επιτρέπει σε κατατρεγμένους ανθρώπους να αναπνέουν και να αναζητούν καταφύγιο πουθενά στον κόσμο» .

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Ερασιτεχνικό: Τελευταία Ενημέρωση

X
X