ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο δωδεκάλογος του Ολυμπιακός-Φενέρμπαχτσε για την πρόκριση

Δώδεκα σημεία που θα κρίνουν τη σειρά των playoffs της Ευρωλίγκας ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Φενέρ

Η μεγάλη ώρα έφτασε, τα ψέματα τελείωσαν και τα… λοιπά κλισέ. Ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος για τη μονομαχία στα playoffs της Ευρωλίγκας με τη Φενέρμπαχτσε, που αποτελεί το τελευταίο, υπολογίσιμο αλλά ουχί απροσπέλαστο, εμπόδιο στο δρόμο για το Final 4 του Κάουνας. Πολλά θα κρίνουν την έκβαση της σειράς, αλλά ξεχωρίσαμε δώδεκα σημεία που μπορούν να γείρουν την πλάστιγγα προς Φάληρο ή προς Πόλη μεριά.

-Ευστοχία στα τρίποντα: Ακούγεται… απλοϊκό, αλλά είναι κομβικό στοιχείο για την έκβαση των δύο αναμετρήσεων. Ο βασικός λόγος που ο Ολυμπιακός διέλυσε δύο φορές τη Φενέρμπαχτσε στην regular season ήταν πως στα δύο αυτά παιχνίδια είχε 11/24 και 17/29 τρίποντα, δηλαδή το εκκωφαντικό 52,8%. Αντίθετα, η Φενέρ είχε το πιο «γήινο» 10/27 και 12/36, που μεταφράζεται σε 34,9%. Ασφαλώς η διαφορά δεν είναι μόνο θέμα μέρας, αλλά και δημιουργίας, αφού οι «ερυθρόλευκοι» στα περισσότερα παιχνίδια τους δημιουργούν πολύ καλύτερες προϋποθέσεις για να εκτελέσουν από μακριά, εξ ου και το 37,6% στα τρίποντα (τέταρτη επίδοση στην Ευρωλίγκα).

-Ο περιορισμός του Καλάθη: Ο Νικ αποτελεί τον βασικό (αλλά όχι μοναδικό) άξονα δημιουργίας της Φενέρμπαχτσε έχοντας 5,1 ασίστ ανά αγώνα σε μια ομάδα που δίνει 18,1 κατά μέσο όρο. Στα δύο ματς που έγιναν φέτος, ο Ολυμπιακός είχε κατορθώσει να «απονευρώσει» το παιχνίδι του, καθώς τον περιόρισε σε 2 ασίστ για 5 λάθη στο ΣΕΦ (-18 όσο ήταν στην πεντάδα) και σε 4 ασίστ για 3 λάθη στην Πόλη κρατώντας τον μάλιστα άποντο στο δεύτερο ματς (-17 όσο έπαιζε). Ο διεθνής γκαρντ είχε 10 πόντους στο Φάληρο και μηδέν στην Τουρκία, με την άμυνα των Πειραιωτών να έχει βασικό μέλημα να κόψει τη δημιουργία του και όχι τόσο να του απαγορεύσει να σουτάρει. Αν απουσιάσουν ή δεν είναι σε καλή κατάσταση οι αμφίβολοι Γουίλμπεκιν και Ντόρσεϊ, όλο το βάρος της δημιουργίας στην περιφέρεια θα πέσει στους ώμους του διεθνούς πλέι μέικερ.

-Ο Φαλ… δεν τους βλέπει: Ένα από τα μεγάλα ατού του Ολυμπιακού απέναντι στη Φενέρ είναι ο Γάλλος σέντερ. Ο Δημήτρης Ιτούδης δεν έχει τους παίκτες που θα κοιτάξουν στα μάτια, κυριολεκτικά και μεταφορικά, τον Φαλ. Ο Μότλεϊ είναι πολύ καλός επιθετικός αλλά μετριότατος αμυντικός και όχι σκληρός, ο Τζεκίρι είναι ακριβώς το αντίθετο από τον Αμερικανό, ο Κώστας Αντετοκούνμπο παίζει ελάχιστα ως καθόλου και ο Μπούκερ-που θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα από μακριά-είναι τραυματίας και χάνει σε πρώτη φάση τα δύο πρώτα παιχνίδια και... βλέπουμε. Στα δύο φετινά ματς ο θηριώδης σέντερ των Πειραιωτών είχε +18 στο διάστημα που ήταν στο παρκέ, οι ψηλοί της Φενέρ εξαφανίστηκαν απέναντί του, ενώ ο ίδιος όποτε δεν ήταν επιδραστικός στο σκοράρισμα (11π. στο ΣΕΦ), δημιουργούσε για τους συμπαίκτες του (4 ασίστ στην Πόλη).

-Η φόρμα του Σλούκα: Ο καλός Σλούκας είναι αναγκαίος στον Ολυμπιακό. Έχοντας ταλαιπωρηθεί φέτος από το καλοκαίρι από τραυματισμούς, δεν έχει βρει σταθερό ρυθμό, αλλά δείχνει τις τελευταίες εβδομάδες να έχει «προγραμματιστεί» για να φορτσάρει στα playoffs. Μην ξεχνάμε πως πρόκειται για τον δεύτερο πιο έμπειρο σε playoffs παίκτη στη φετινή Ευρωλίγκα με 37 εμφανίσεις, πίσω μόνο από τον Σέρχιο Γιουλ της Ρεάλ που έχει 42. Παρότι το ποσοστό του στα τρίποντα έχει πέσει φέτος στο 30,9%, παραμένει ο καλύτερος δημιουργός των Πειραιωτών και ο παίκτης που ξέρει να παίρνει τις καλύτερες αποφάσεις όταν η μπάλα «καίει». Η απουσία πολύ αθλητικών γκαρντ στο ρόστερ της Φενέρ μπορεί, δε, να καταστήσει λιγότερο επιζήμια την παρουσία του στην άμυνα.

-Οι σταθερές του Μπαρτζώκα και τα τρικ του Ιτούδη: Ο Ολυμπιακός ως αναμφίβολα η καλύτερη ομάδα της regular season δεν έχει ανάγκη να αλλάξει την απόλυτα πετυχημένη συνταγή του. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα στηριχτεί στον τρόπο με τον οποίο έχει μάθει να παίζει η ομάδα του, με ένταση στην άμυνα και πίεση στην μπάλα, γρήγορη κυκλοφορία, καλές αποστάσεις και διαρκή κίνηση στην επίθεση. Αντίθετα, ο Δημήτρης Ιτούδης θα χρειαστεί να επιστρατεύσει αρκετά τρικ για να βγάλει από την… βολή τους τους Πειραιώτες. Άλλωστε ως «μαθητής» του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, συνηθίζει να εμφανίζει κάποια νέα στοιχεία στις ομάδες του στα playoffs ή στα Final 4.

-Ποιον Ολυμπιακό θα δούμε; Είναι σαφές πως η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έριξε, ηθελημένα κατά τα ρεπορτάζ, στροφές στον τελευταία ένα με ενάμιση μήνα. Θεμιτό, αφού θα ήταν αδύνατο να πάει μια ομάδα με… πέμπτη σε όλη τη regular season και μέχρι τα playoffs και το Final 4. Χωρίς να αποτυπωθεί απαραίτητα αυτό σε αποτελέσματα, οι «ερυθρόλευκοι» δεν ήταν στις τελευταίες εβδομάδες ανάλογα επιβλητικοί με τους πρώτους 5-6 μήνες της σεζόν. Μένει να φανεί αν ο προγραμματισμός θα τους βγει και θα επιστρέψουν στη σειρά με τη Φενέρμπαχτσε κοντά στο 100% της απόδοσής τους. Αν έστω το πλησιάσουν, δύσκολα θα χάσουν το εισιτήριο για το Final 4.

-Το ερωτηματικό της φόρμας της Φενέρ: Η Φενέρμπαχτσε μοιάζει συχνά τη φετινή σεζόν ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο και η αλήθεια είναι πως είχε φθίνουσα πορεία μέσα στη σεζόν. Άρχισε με το εντυπωσιακό 9-1 και για περίπου το 1/3 της σεζόν ήταν πρωτοπόρος, αλλά ακολούθησε ένα 10-24 εξαιτίας του οποίου κινδύνευσε να μείνει εκτός οκτάδας την τελευταία αγωνιστική και πρακτικά… σώθηκε από τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια. Ποια εκδοχή της ομάδας του Δημήτρη Ιτούδη θα δούμε στα playoffs;

-Η κατάσταση του Γουίλμπεκιν: Η συμμετοχή του Σκότι Γουίλμπεκιν τουλάχιστον στα πρώτα ματς της σειράς παραμένει ερωτηματικό. Ο Αμερικανός γκαρντ είναι τραυματίας, έχει να αγωνιστεί από τις 21 Μαρτίου, ενώ δεν διανύει και την καλύτερη σεζόν μετρώντας 11,1 πόντους με 50% δίποντα και 35,7% τρίποντα αλλά και 2,6 ασίστ για 1,3 λάθη ανά αγώνα. Απουσίαζε από το ματς του ΣΕΦ στον πρώτο γύρο, ενώ σε αυτό της Πόλης αποβλήθηκε με δύο τεχνικές ποινές μένοντας άποντος με 0/5 σουτ σε 10:58. Ο άλλοτε άσος της ΑΕΚ έχει την ποιότητα στη μέρα του να κρίνει ένα παιχνίδι, αλλά είναι άγνωστο αν ή πώς θα εμφανιστεί στη σειρά. Σε πρώτη φάση ήρθε στην Αθήνα, αλλά δηλώνεται αμφίβολος.

-Η ψυχολογία του παλιόφιλου Ντόρσεϊ: Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ επιστρέφει ως αντίπαλος στο ΣΕΦ που τόσο τον αγάπησε, αλλά με τη σχέση αυτή να «πάγωσε» όταν αποφάσισε να κυνηγήσει ξανά το (μάταιο όπως αποδείχτηκε) όνειρο του ΝΒΑ ή να προτιμήσει το μεγάλο συμβόλαιο της Φενέρ επιστρέφοντας στην Ευρώπη. Ο ομογενής σούτινγκ γκαρντ είναι φανερό πως ακόμη ψάχνει ρυθμό και ως ένα παιδί με εύθραυστη ψυχολογία είναι άγνωστο πώς θα ανταποκριθεί στην περίεργη συγκυρία. Ωστόσο η απουσία του Γουίλμπεκιν (ο οποίος τον «κουκούλωνε» και στην Μακάμπι) τον έχει βοηθήσει. Ενδεικτικά, τα τρία από τα τέσσερα ματς όπου πέτυχε διψήφιο αριθμό πόντων ήταν αυτά στα οποία απουσίαζε ο Αμερικανός.

-Η διαφορά αθλητικότητας στα γκαρντ: Ένας ακόμη τομέας που ο Ολυμπιακός υπερέχει σαφώς της Φενέρμπαχτσε είναι η αθλητικότητα στα γκαρντ. Κακά τα ψέματα, ο Καλάθης στα 34 δεν είναι όπως παλιά, Γκούντουριτς, Ντόρσεϊ και Γουίλμπεκιν δεν τους λες ακριβώς «εξολοθρευτές», ενώ Μαχμούτογλου και Έντουαρντς δεν έχουν ούτε το μέγεθος ούτε την ικανότητα να βοηθήσουν. Αντίθετα, οι «ερυθρόλευκοι» διαθέτουν τον καλύτερο περιφερειακό αμυντικό στην Ευρωλίγκα στο πρόσωπο του Γουόκαπ, τους Λαρεντζάκη και ΜακΚίσικ που πιέζουν «σκυλίσια», ακόμη και τον τίμιο στα μετόπισθεν Κάνααν για να κάνουν τη δουλειά.

-Θα πιέσει με τα φόργουορντ και θα σημαδέψει τον Βεζένκοφ η Φενέρ: Ένα από τα σημεία που η Φενέρ φαίνεται πως θα επιχειρήσει να «χτυπήσει» τον Ολυμπιακό, είναι από τις θέσεις «3» και «4». Ο Χέιζ και ο Πιέρ μπορούν να ταλαιπωρήσουν και να φθείρουν τα φόργουορντ του Ολυμπιακού, ενώ το ίδιο θα επιχειρηθεί και σε σχήματα με τον Μότλεϊ ή τον Μπούκερ (εφόσον επιστρέψει) στο «4». Ο Δημήτρης Ιτούδης ξέρει καλά πως αν ταλαιπωρήσει τον MVP Βεζένκοφ στην άμυνα, θα τον κάνει λιγότερο επιδραστικό στην επίθεση.

-Οι δεύτεροι ρόλοι: Σε μια σειρά όπου τα προπονητικά σταφ είναι τόσο διαβασμένα, είναι πιθανό τη διαφορά τελικά να μην κάνουν οι αναμενόμενοι πρωταγωνιστές των ομάδων, αλλά τα «κρυφά όπλα». Ο Ολυμπιακός παίρνει περισσότερα από τον πάγκο του, αφού οι αναπληρωματικοί του πετυχαίνουν 36,5 πόντους ανά αγώνα με 47,7% στα σουτ έναντι 47,5 με 52,6% των βασικών. Αντίστοιχα, η Φενέρ βασίζεται λιγότερο στον πάγκο της, καθώς παίρνει 50,3 πόντους με 50,5% από τους πενταδάτους και 33,9 με 46% από τις «ρεζέρβες». Και, για να μην το περιορίζουμε απλώς σε βασικούς και αναπληρωματικούς, για τον Ολυμπιακό σίγουρα θα είναι ευπρόσδεκτο να πάρει εμφανίσεις όπως αυτές που έκαναν στην Πόλη ο Παπανικολάου (21π.) και ο Κάνααν (20π.).

Πηγή: sport-fm.gr

ΕΥΡΩΠΗ: Τελευταία Ενημέρωση