ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τσιρίδου: «Η σεξουαλική παρενόχληση είναι έγκλημα»

Η νομικός μίλησε για τα μέτρα στήριξης στα θύματα από τον αθλητισμό

24sports team

info@24sports.com.cy

Η νομικός Φωτεινή Τσιρίδου μίλησε στον ΣΠΟΡ FM 95,0 και στην εκπομπή «Κάνε Παιχνίδι» σχετικά με την σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο του αθλητισμού.

Αναλυτικά:

Αρχικό σχόλιο: «Να πούμε ότι πράγματι αυτά που ακούμε και βεβαίως γνωρίζαμε ότι υπάρχουν, είναι πάρα πολύ στενάχωρα. Πρέπει να πω ότι αυτό το ζήτημα δεν συμβαίνει μόνο στον χώρο του αθλητισμού. Μεταξύ άλλων υπάρχει στους χώρους εργασίας τους επαγγελματικούς, στην οικογένεια. Πρώτα να πούμε ότι η σχέση μεταξύ το θήτη και θύματος βρίσκονται πάρα πολύ κοντά. Σίγουρα ο χώρος του αθλητισμού προϋποθέτει έντονη σωματική δραστηριότητα, ενώ οι συγκινήσεις στου αθλητές είναι πιο έντονες. Υπάρχει μεγαλύτερη συγκίνηση και πάθος. Βλέπουμε ότι στους προπονητές οι αθλητές βλέπουν στο πρόσωπο του προπονητή έναν πατέρα. Η εμπιστοσύνη αυξάνεται όσο αυξάνεται και το επίπεδο του αθλητή. Να μην ξεχνάμε το σκάνδαλο των ΗΠΑ, με την ενόργανη γυμναστική πριν μερικά χρόνια. Στα περισσότερα από αυτά οι θύτες παραδέχονται στο τέλος της ημέρας της πράξεις τους». 

Πως αναγνωρίζουμε τέτοια γεγονότα: «Είναι εδώ που έρχεται η παιδία για να ενημερώσει. Πρέπει ο γονέας να γνωρίζει μέσα από καμπάνιες ενημέρωσης αλλά και ο αθλητής. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνονται μαθήματα σεξουαλικής παρενόχλησης στα σχολεία. Θα μπορούσαμε να εντάξουμε κώδικες που να είναι υποχρεωτικοί στις ομοσπονδίες. Να αρχίσει από τον ΚΟΑ».

Πως να σπάσουμε την σιωπή: «Πρώτα από όλα πρέπει να απαλλάξουμε τα θύματα από τον φόβο του στιγματισμού. Πρέπει να τους στηρίζουμε όποτε γίνεται. Η πολιτεία πρέπει να δείξει κατανόηση και να τους δώσει θάρρος. Να μην λέμε γιατί τώρα να μιλήσεις. Πρέπει να τους στηρίξουμε. Το πρόβλημα θα λυθεί μόνο αν όλοι μαζί το κατανοήσουμε. Και οι εργοδότες και οι ομοσπονδίες πρέπει να βοηθήσουν. Υπάρχουν νομοθεσίες που προνοούν για τη βία στην οικογένεια. Επίσης θα έχουμε αναβάθμιση του νομοθετικού σχεδίου που έχει να κάνει με αυτά τα θέματα. Δημιουργήθηκαν και δύο νέα κλιμάκια στην αστυνομία που ασχολούνται μόνο με αυτά τα θέματα».

«Να πούμε στον κάθε νέο που μας ακούει ότι ο σεξουαλικός αναγκασμός είναι έγκλημα. Κάποιες πρακτικές συμβουλές. Υπάρχει η ευρωπαϊκή πλατφόρμα χαλτ, όποιος ενήλικας ή έφηβος ανησυχεί μπορεί να την συμβουλευτεί. Είναι πολύ καλό να το γνωρίζει ο κόσμος. Στοχεύει μεταξύ άλλων στην υποστήριξη των αθλητών. Μπορεί η καταγγελία σε αυτή την πλατφόρμα να γίνει ανώνυμα, λειτουργεί από το 2019 και ολοκληρώνεται μέσα στο 2021. Έχει γίνει και ένα παιχνίδι που βοηθά τα νέα παιδιά να καταλαβαίνουν πότε κάτι είναι σεξουαλική παρενόχληση. Είναι μια πάρα πολύ καλή πρωτοβουλία και πρέπει όλοι να την επισκεφθούν».

«Τέλος, κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Θέλω να πω ότι δεν είμαστε εδώ για να δικάσουμε κανένα. Δεν είναι αυτή η ουσία. Θέλουμε να βοηθήσουμε τα θύματα να καταλάβουν τι συμβαίνει και να μιλήσουν».

Υπόλοιπα: Τελευταία Ενημέρωση