ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Ο Ιούλιος είναι μήνας Tour de France!

Ο Ποδηλατικός Γύρος της Γαλλίας είναι η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση στον πλανήτη – Την 1η Ιουλίου στο Μπιλμπάο η εκκίνηση του αγώνα του 2023

Το Tour de France δεν είναι μόνο η διασημότερη και σημαντικότερη ποδηλατική διοργάνωση, αλλά και η μεγαλύτερη ετήσια αθλητική διοργάνωση στον πλανήτη. Το 2023, ο Γύρος της Γαλλίας θα εκκινήσει την 1η Ιουλίου από το Μπιλμπάο της Χώρας των Βάσκων και θα ολοκληρωθεί στις 23 Ιουλίου στη Champs-Elysees του Παρισιού. Πρόκειται για τον 110ο Γύρο, που διεξάγεται από το 1903, με διακοπή μόνο τις περιόδους των δύο Παγκοσμίων Πολέμων.

Ένα από τα τρία Grand Tour, δηλαδή οι τρεις μεγάλοι επαγγελματικοί ποδηλατικοί αγώνες στην Ευρώπη -τα άλλα δύο είναι το Giro d’Italia και το Vuelta a Espana- το Tour de France, προσφέρει τους περισσότερους βαθμούς για την παγκόσμια κατάταξη της UCI (Διεθνής Ομοσπονδία Ποδηλάτου) και η κατάκτηση της πρωτιάς θεωρείται ως η ύψιστη τιμή για έναν επαγγελματία ποδηλάτη.

Σε κάθε Tour de France συμμετέχουν με πρόσκληση οι 200 κορυφαίοι ποδηλάτες από 22 ομάδες, και τους οποίους περικλείουν χιλιάδες άτομα, ως υποστηρικτικό προσωπικό, όπως προπονητές, μηχανικοί, σεφ, ιατροί κ.α. Περισσότεροι από 2,000 δημοσιογράφοι καλύπτουν καθημερινά τον αγώνα, ενώ πέραν από 20,000 αστυνομικοί βρίσκονται σε ετοιμότητα για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα.

Λόγω του τεράστιου μεγέθους του, το Tour de France θυμίζει ουσιαστικά μια «κινητή πόλη», η οποία καθημερινά μετακινείται από χωριό σε χωρίου και από πόλη σε πόλη, με πέραν των 200 ξενοδοχείων και 40,000 διανυκτερεύσεων να επωφελούνται από τον αγώνα. Η διαδρομή αλλάζει κάθε χρόνο, με την εκκίνηση ή Grand Depart όπως ονομάζεται, να δίνεται εδώ και χρόνια σε πόλεις ή περιοχές εκτός Γαλλίας, για προώθηση του αγώνα πέραν των συνόρων της χώρας. Το 2022 η εκκίνηση δόθηκε στην Κοπεγχάγη με τις τρείς πρώτες ημέρες του αγώνα στη Δανία, πριν μεταφερθούν οι συμμετέχοντες στην Δουνκέρκη για τη συνέχεια επί γαλλικού εδάφους. Το 2024 η εκκίνηση θα δοθεί στη Φλωρεντία της Ιταλίας.

Τα φαβορί του 2023

Για το 2023, τα δύο φαβορί του αγώνα είναι οι νικητές των τριών προηγούμενων αγώνων. Ο Δανός Jonas Vingegaard της Team Jumbo–Visma ο οποίος κατέκτησε την κίτρινη φανέλα το 2022 και ήταν δεύτερος το 2021 και ο Σλοβένος Tadej Pogacar της UAE Team Emirates, ο οποίος ήταν πρώτος το 2021 και το 2020 και δεύτερος το 2022. Οι ποδηλάτες των 22 ομάδων θα καλύψουν συνολικά 3,404 χλμ., στα 21 στάδια (Étape) του Γύρου της Γαλλίας, η οποία διοργανώνεται από την Amaury Sport Organisation (ASO).

Η σύνδεση με Κύπρο

H ASO είναι και η διοργανώτρια της σειράς L’Étape by Tour de France, η οποία είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση Sportive στον κόσμο, δηλαδή για ερασιτέχνες και ημιεπαγγελματίες αθλητές και στην οποία μετέχει και η Κύπρος, με τον αγώνα L’Étape Cyprus by Tour de France, που το 2023 θα διεξαχθεί στις 12 Νοεμβρίου, με χώρο εκκίνησης και τερματισμού το Aphrodite Hills στην Πάφο.

Στους 29 αγώνες L’Étape du Tour σε όλο τον κόσμο, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να νιώσουν σαν ποδηλάτες που αγωνίζονται στο Γύρο της Γαλλίας, λόγω του ότι διεξάγονται υπό τα αυστηρά πρότυπα του Tour de France, με έντονη έμφαση σε όλα τα επίπεδα, όπως ασφάλεια, συνοδευτικά αυτοκίνητα, και φυσικά το θρυλικό yellow jersey. Στον κυπριακό αγώνα, που διοργανώνει η Mokapot Productions, θα διεξαχθούν δύο μονοήμεροι αγώνες, το “The Race” μήκους 136 χλμ. και ανάβαση 3,000 μέτρων, και το “The Ride”, μήκους 62 χλμ. με ανάβαση 1,300 μέτρων.

Το L’Étape Cyprus by Tour de France του 2023 στηρίζουν το Υφυπουργείο Τουρισμού, η Cyta, η Cyprus Airways, το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ της ΚΕΟ, το American University of Beirut – Mediterraneo στην Πάφο.

Σημαντικό γεγονός αποτελεί το δικαίωμα συμμετοχής που αποκτούν οι τρεις πρώτοι άνδρες και γυναίκες του κάθε L’Étape, στον μονοήμερο αγώνα L’Étape du Tour, που διεξάγεται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του Γύρου της Γαλλίας, σε επίσημο stage του αγώνα, κατά τη διάρκεια ημέρα ξεκούρασης των επαγγελματιών. Για το 2023, το 31ο L’Étape du Tour θα διεξαχθεί στις 9 Ιουλίου, στην ίδια διαδρομή με το stage 14 του Tour de France, (μήκους 152 χλμ., με 4,100 μέτρα ανάβασης), ανάμεσα στα χωριά Annemasse και Morzine, κοντά στα σύνορα με την Ελβετία.

Για το L’Étape Cyprus by Tour de France, το κόστος εγγραφής ξεκινά από €79, και προσφέρονται και πακέτα διαμονών. Για περισσότερες πληροφορίες, στο cyprus.letapebytourdefrance.com ή με email στο info@letapecyprus.com.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υπόλοιπα: Τελευταία Ενημέρωση