ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πρώτη αναχώρηση για τη Ρώμη και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα

Την Παρασκευή θα αρχίσει στο «Ολίμπικο» η εξαήμερη δράση

Για πρώτη φορά στην 90χρονη ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων Στίβου, οι αποστολές όλων των χωρών θα αναχωρήσουν τόσο μα τόσο νωρίς για τον χώρο διεξαγωγής του. Το 26ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα θα αρχίσει να υποδέχεται στη Ρώμη τους ξένους αθλητές και αθλήτριες από την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024, καθώς την Παρασκευή (7/6) θα αρχίσει στο «Ολίμπικο» η εξαήμερη δράση, για να αναδειχθούν οι νέοι πρωταθλητές Ευρώπης στα 49 αγωνίσματα που θα διεξαχθούν.

Η μοναδική προηγούμενη φορά που έγιναν αγωνίσματα Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στον μήνα Ιούνη ήταν το 2012 στο Ελσίνκι, μόνο που τότε η πρώτη αγωνιστική ημέρα ήταν στις 27 του μήνα και όχι στις... 7. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού, στους οποίους τα αγωνίσματα του στίβου θα διεξαχθούν από την 1η έως τις 11 Αυγούστου, αλλά και για να αποφευχθεί να συμπέσει ξανά ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου με ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου (αρχίζει στις 14 Ιουνίου), η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου -σε συνεργασία με την Ιταλική- αποφάσισαν να διεξάγουν τόσο νωρίς τη μεγαλύτερη διοργάνωση στίβου στην Ευρώπη. Σε μια περίοδο στην οποία οι περισσότεροι αθλητές και αθλήτριες δεν βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, αλλά αντίθετα, θα λέγαμε πως βρίσκονται στο τέλος της προετοιμασίας τους και στην αρχή του αγωνιστικού τους φορμαρίσματος... Γι’ αυτό και αρκετοί φιλόδοξοι... Ολυμπιονίκες, θα δουν τη Ρώμη μόνο... τηλεοπτικά. Αυτό, ωστόσο, δεν μπορεί να αφαιρέσει κάτι από την αίγλη και την αξία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, γιατί ας μην ξεχνάμε ότι η ιστορία γράφεται από τους παρόντες και όχι από τους απόντες...

Η Ιταλική και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία έχουν κάνει τεράστια προσπάθεια για να προσελκύσουν τους κορυφαίους Ευρωπαίους στη Ρώμη και σε κάποιο βαθμό το έχουν κατορθώσει, υποσχόμενοι πλούσιο και χορταστικό θέαμα από το πρωί της Παρασκευής 7 Ιουνίου έως το βράδυ της Τετάρτης 12 Ιουνίου. Για 13η φορά θα ζήσουν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου, φορώντας τη φανέλα της ΚΟΕΑΣ, και Κύπριοι αθλητές και αθλήτριες, οι οποίοι εξασφάλισαν με το σπαθί τους τη συμμετοχή τους, είτε με την επίτευξη του ορίου απευθείας πρόκρισης είτε μέσω της ευρωπαϊκής κατάταξης. Αναλόγως και της ημερομηνίας διεξαγωγής του αγωνίσματος τους ορίστηκε και η αναχώρηση των οκτώ (8) φετινών μας εκπροσώπων, οι οποίοι θα διεκδικήσουν τη διάκριση με όλες τους τις δυνάμεις.

Την Τετάρτη θα αναχωρήσουν για την «αιώνια πόλη», από τη Λάρνακα, ο Μίλαν Τράικοβιτς και ο προπονητής του Αντώνης Γιαννουλάκης, η Ναταλία Χριστοφή και ο προπονητής της Αλέξανδρος Σταυρίδης, ο φυσικοθεραπευτής Άρης Ξιουφαρίδης και ο αρχηγός της κυπριακής αποστολής Γιώργος Γεωργίου, και από την Αθήνα οι Απόστολος Παρέλλης, Ολίβια Φωτοπούλου και Βαλεντίνα Σάββα, με τον προπονητή της Γιάννη Μπαρλή. Τις επόμενες ημέρες τον δρόμο για τη Ρώμη θα πάρουν οι Αμίν Χαντίρι με τον προπονητή του Γιώργο Λουκαΐδη, ο Βασίλης Κωνσταντίνου και η Φίλιππα Φωτοπούλου, καθώς και ο φυσικοθεραπευτής Παντελής Ηροδότου. Στις τάξεις της Εθνικής μας Ομάδας υπάρχει η αισιοδοξία για επίτευξη των στόχων κάθε αθλητή, αθλήτριας και των προπονητών τους, έχοντας και βλέψεις τελικών. Και γιατί όχι να κατακτηθεί και το πρώτο κυπριακό μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Απευθείας Ημιτελικά Ολ. Φωτοπούλου, Τράικοβιτς, Χριστοφή και επίσημα

Όπως σας είχαμε ενημερώσει την Παρασκευή (31/5), απευθείας στα ημιτελικά των αγωνισμάτων τους θα αγωνιστούν η Ολίβια Φωτοπούλου (200μ.), ο Μίλαν Τράικοβιτς (110μ. με εμπόδια) και η Ναταλία Χριστοφή (100μ. με εμπόδια), αποφεύγοντας τον πρώτο προκριματικό γύρο! Κι αυτό εξαιτίας του ότι στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, από το 2018 και μετά, υπάρχει σχετική διάταξη (8,6,1) στην οποία αναφέρεται ότι στους δρόμους ταχύτητας (100μ., 200μ., 400μ.) και εμποδίων (110/100μ., 400μ.), σε άνδρες και γυναίκες, οι αθλητές / αθλήτριες που βρίσκονται στις πρώτες 12 θέσεις στην ευρωπαϊκή κατάταξη (ουσιαστικά οι καλύτερες επιδόσεις στην περίοδο πρόκρισης), εξασφαλίζουν απευθείας συμμετοχή στα Ημιτελικά!!! Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου ενημέρωσε επίσημα με ανακοίνωσή της τη Δευτέρα (3/6/24), ποιοι 12 αθλητές και αθλήτριες των πιο πάνω αγωνισμάτων, κέρδισαν ήδη την πρόκρισή τους για τα ημιτελικά.

Έτσι, βλέπουμε την Ολίβια Φωτοπούλου να βρίσκεται στην 5η θέση των 200μ., τον Μίλαν Τράικοβιτς στην 11η των 110μ. με εμπόδια και τη Ναταλία Χριστοφή στη 12η θέση των 100μ. με εμπόδια. Αυτό από τη μία είναι θετικό και από την άλλη λίγο ριψοκίνδυνο, εξαιτίας του ότι βρισκόμαστε πολύ νωρίς στη χρονιά και ίσως ο αθλητής και οι αθλήτριές μας να χρειάζονταν ακόμα μία κούρσα, για να είναι ακόμα πιο έτοιμοι και προετοιμασμένοι για τα Ημιτελικά. Βέβαια, η συμπερίληψή τους στην κορυφαία 12άδα του αγωνίσματός τους, αποτελεί από μόνη της μία επικρότηση της αξίας τους και μία επιβράβευση της σπουδαίας δουλειάς που έκαναν και των αποτελεσμάτων που είχαν στη διάρκεια ισχύος της ευρωπαϊκής κατάταξης «Στον Δρόμο για τη Ρώμη». Συγχαρητήρια και στους τρεις και τους προπονητές σας...

* Να αναφέρουμε ότι το απογευματινό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Στίβου θα μεταδίδεται απευθείας από το ΡΙΚ.

* Διαδικτυακά και τα πρωινά αγωνίσματα, μπορείτε να τα παρακολουθήσετε στη σελίδα https://eurovisionsport.com/ κάνοντας απλώς εγγραφή.

* Πιο κάτω σάς υπενθυμίζουμε το πρόγραμμα των Κύπριων αθλητών και αθλητριών στη Ρώμη.

 

ΠΟΤΕ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΡΕΛΛΗΣ

10:35 ή 11:55   Δισκοβολία Ανδρών - Προκριματικά Γκρουπ

22:00                Δισκοβολία Ανδρών - ΤΕΛΙΚΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

ΟΛΙΒΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

11:50                100μ. Γυναικών - Προκριματικές σειρές

ΝΑΤΑΛΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΗ

21:12                100μ. εμπόδια Γυναικών - Ημιτελικές σειρές

23:08                100μ. εμπόδια Γυναικών - ΤΕΛΙΚΟΣ

ΜΙΛΑΝ ΤΡΑΪΚΟΒΙΤΣ

21:38                110μ. εμπόδια Ανδρών - Ημιτελικές σειρές

23:18                110μ. εμπόδια Ανδρών - ΤΕΛΙΚΟΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

ΑΜΙΝ ΧΑΝΤΙΡΙ

10:00                Ημιμαραθώνιος Ανδρών

ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ ΣΑΒΒΑ

11:05 ή 12:30   Σφυροβολία Γυναικών - Προκριματικά Γκρουπ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

12:35                Ύψος Ανδρών - Προκριματικά Γκρουπ

ΟΛΙΒΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ;

22:05                100μ. Γυναικών - Ημιτελικές σειρές

23:53                100μ. Γυναικών - ΤΕΛΙΚΟΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

ΟΛΙΒΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

22:05                200μ. Γυναικών - Ημιτελικές σειρές

ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ ΣΑΒΒΑ;

22:33                Σφυροβολία Γυναικών - ΤΕΛΙΚΟΣ

ΤΡΙΤΗ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

ΦΙΛΙΠΠΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

11:35                Μήκος Γυναικών - Προκριματικά Γκρουπ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ;

21:35                Ύψος Ανδρών - ΤΕΛΙΚΟΣ

ΟΛΙΒΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ;

23:53                200μ. Γυναικών - ΤΕΛΙΚΟΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024

ΦΙΛΙΠΠΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ;

21:54                Μήκος Γυναικών - ΤΕΛΙΚΟΣ

* Οι ώρες είναι Κύπρου

 

Στίβος: Τελευταία Ενημέρωση