ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Νέο σκάνδαλο ντόπινγκ στον κυπριακό αθλητισμό

Ποινή αποκλεισμού για τρία χρόνια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ

Ανδρέας Βιολάρης

Ανδρέας Βιολάρης

Ένα ακόμα σκάνδαλο ντόπινγκ έρχεται να ταρακουνήσει τον κυπριακό αθλητισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η πρωταθλήτριά μας Ραμόνα Παπαιωάννου εχει βρεθεί θετική σε έλεγχο που διενεργήθηκε μέσα στο 2021 και το αρμόδιο τμήμα της Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ («WADA») ενημέρωσε σχετικά την ίδια την αθλήτρια, καθώς και την ΚΟΕΑΣ με επιστολή στις 4 Φεβρουαρίου 2022.

Η 32χρονη σπρίντερ έδωσε δείγμα ούρων στις 14/06/2021, στο πλαίσιο του διεθνές μιτινγκ «Filothei Women Gala» που έγινε στην Αθήνα. Στις 8 Δεκεμβρίου 2021, διαπιστευμένο εργαστήριο της WADA στο Βουκουρέστι εντόπισε στο δείγμα της αθλήτριάς μας απαγορευμένη ουσία η οποία συγκαταλέγεται στα αναβολικά στεροειδή και πιο συγκεκριμένα εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα Τεστοστερόνης.

Όπως σημειώνεται στην επιστολή της WADA, η Ραμόνα Παπαιωάννου δεν διέθετε κάποιοι ιατρικό έγγραφο «Εξαίρεσης Θεραπευτικής Χρήσης» (Therapeutic Use Exemption, γνωστό και ως “TUE”) που να δικαιολογεί την Τεστοστερόνη και τους μεταβολίτες της που βρέθηκαν στο δείγμα της.

Ως εκ των πιο πάνω, στις 13 Ιανουαρίου 2022 το αρμόδιο τμήμα της WADA ειδοποίησε την Ραμόνα για το αποτέλεσμα του ελεγχου και μία εβδομάδα αργότερα (20/01), η αθλήτριά μας απολογήθηκε και έδωσε εξηγήσεις για το περιστατικό, σημειώνοντας πως «μετά από τραυματισμό, δεν είχε συμμετάσχει σε αγώνες Στίβο για δύο χρόνια και το καλοκαίρι του 2021 προσπάθησε να επιστρέψει στο άθλημα. Η 32χρονη σπρίντερ ισχυρίστηκε ότι δεν είχε δηλώσει έναν αριθμό συμπληρωμάτων στο Έντυπο Ελέγχου Ντόπινγκ για το Δείγμα που συλλέχθηκε στις 14 Ιουνίου 2021 και πως πίστευε ότι το Ανεπιθύμητο Αναλυτικό Εύρημα (Adverse Analytical Finding) είχε προκληθεί από τη χρήση ενός ή περισσότερων από αυτά τα συμπληρώματα».

Παρά το γεγονός ότι εξήγησε πως δεν έλαβε σκόπιμα τις απαγορευμένες ουσίες, αποδέχτηκε και παραδέχτηκε ότι έχει παραβιάσει τους κανονισμούς αντιντόπινγκ και παραιτήθηκε από το δικαίωμά που διατηρούσε για να πραγματοποιηθεί και επαναληπτική ανάλυση του δείγματος της.

Βάσει των κανονισμών, η περίοδος τιμωρίας για την Ραμόνα Παπαιωάννου ανέρχεται στα τέσσερα χρόνια, ωστόσο, η ποινή της μειώθηκε στα τρία χρόνια λόγω της παραδοχής και της απολογίας της.

Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση της υποθεσης

Στίβος: Τελευταία Ενημέρωση