ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Το συναπάντημα του Πολιτισμού και του Αθλητισμού

Στη διάρκεια της παρουσίασης της ποιητικής συλλογής του Ανδρέα Λαζανίτη “εκΠΟΙΗΣΗ”

Μέσα σε μια όμορφη εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Δήμου Γερίου, την περασμένη Δευτέρα (18.9.23) παρουσιάστηκε η νέα συγγραφική δουλειά του αθλητικογράφου και συγγραφέα Ανδρέα Λαζανίτη, που αφορά την ποιητική συλλογή με τον συμβολικό τίτλο «εκΠΟΙΗΣΗ».

Η όλη εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της έντιμης Υφυπουργού Πολιτισμού Δρος Βασιλικής Κασσιανίδου και η πλειοψηφία των προσκεκλημένων αποτέλεσαν το συναπάντημα του Πολιτισμού και του Αθλητισμού δυο «συγγενείς» κόσμους που εκπροσωπεί και ο ίδιος ο συγγραφέας, ως ποιητής αλλά και ως αθλητικός συντάκτης. Εκπρόσωποι του ΚΟΑ, της ΚΟΕ, της ΕΑΚ, της σκοποβολής, του ποδοσφαίρου, της πετόσφαιρας, της χειροσφαίρισης και άλλων ατομικών και ομαδικών αθλημάτων, βρέθηκαν στην ίδια αίθουσα με ανθρώπους του πνεύματος και του καλλιτεχνικού χώρου, από την Κύπρο και την Ελλάδα. Διανοούμενοι, εκπαιδευτικοί, δάσκαλοι, καθηγητές, ζωγράφοι, ηθοποιοί, μουσικοί, δημοσιογράφοι, «έδεσαν» με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Ένωσης Συντακτών Κύπρου και τους λοιπούς φίλους και συνεργάτες του συγγραφέα.

Τον χαιρετισμό της Υφυπουργού Πολιτισμού, μετέφερε στην τελετή ο ανώτερος λειτουργός του Υπουργείου κ. Νίκος Νικολάου, λόγω έκτακτου κωλύματος της ιδίας. Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης, ο Δήμαρχος Γερίου κ. Νεόφυτος Παπαλαζάρου, ως ο «οικοδεσπότης» του χώρου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου κ. Ηρόδοτος Μιλτιάδους, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Γιώργος Χρυσοστόμου και ο κ. Σωτήρης Αδάμου μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού. Όλοι οι ομιλητές, συγχάρηκαν τον Ανδρέα Λαζανίτη για το συγγραφικό του έργο, εξήραν την μακρόχρονη προσφορά του στην αθλητική δημοσιογραφία και ευχήθηκαν να είναι «καλοτάξιδο και καλοδιάβαστο» το νέο συγγραφικό του πόνημα…

Ο δικηγόρος και λογοτέχνης Ανδρέας Παπαχαραλάμπους προλόγισε το βιβλίο και χαρακτήρισε τον συγγραφέα ως «έναν επίλεκτο, φλογερό και πολυάσχολο θεράποντα της αθλητικογραφίας, που βρίσκει τον χρόνο ν’ ανεβαίνει στις υψηλές και θεσπέσιες σφαίρες της πιο υψηλής και απαιτητικής μορφής του λόγου, της ποίησης…».

Εκτενή αναφορά στο βιβλίο και στον ποιητή, έκανε η φιλόλογος Μαρία Αντωνίου Χριστούδια, η οποία τόνισε ότι «… ο συγγραφέας ανήκει στη γενιά των Κυπρίων που έζησαν στο πετσί τους τη σύγχρονη ιστορία του νησιού μας, από την γένεση της Δημοκρατίας ως τα δραματικά γεγονότα του 1974, την Κατοχή και τις συνέπειές της, καθώς και τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού». Ενώ για το περιεχόμενο του βιβλίου ανέφερε ότι «… στο έργο του υπάρχει κάτι περισσότερο από τη σάτιρα και αυτό είναι η ανάγκη για αισθητική έκφραση. Αυτό είναι εμφανέστερο όταν υποχωρεί το πολιτικό στοιχείο και στη θέση του προβάλλονται με λυρισμό προσωπικά βιώματα και αναζητήσεις του ποιητή, όπως είναι ο έρωτας, η φιλία, η πίστη, η αγάπη για την πατρίδα…».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, την οποία επιμελήθηκε και παρουσίασε ο ηθοποιός Χάρης Κκολός, ακούστηκαν επίσης και ηχογραφημένες εκφωνήσεις ποιημάτων από τον αείμνηστο παραγωγό και παρουσιαστή Άκη Μελετίου. Η «εκΠΟΙΗΣΗ» που είναι το τέταρτο συγγραφικό έργο του Ανδρέα Λαζανίτη, αποτελείται από 10 επί μέρους κεφάλαια, ανάλογα με το περιεχόμενο των ποιημάτων. Αυτά είναι τα εξής:

- «ραδιοΠΟΙΗΣΗ», έμμετρες σάτιρες που γράφτηκαν για εκπομπές του ραδιοφώνου του ΡΙΚ
- «μελοΠΟΙΗΣΗ», στιχάκια με μέτρο και ομοιοκαταληξία που θα μπορούσαν να μελοποιηθούν
- «προσφυγοΠΟΙΗΣΗ», έμμετρες σάτιρες που δημοσιεύτηκαν στην προσφυγική εφημερίδα «Αμμόχωστος»
- «γελοιοΠΟΙΗΣΗ», έμμετρες σάτιρες που δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες «Ο Κόπανος» και «Το Κυνήγι», ή που γράφτηκαν για τις ανάγκες κάποιων εκδηλώσεων
- «πολικοΠΟΙΗΣΗ», έμμετρες σάτιρες πολιτικού περιεχομένου
- «ποδοσφαιροΠΟΙΗΣΗ», έμμετρες σάτιρες ποδοσφαιρικού περιεχομένου
- «ΘεοΠΟΙΗΣΗ», ποιήματα και στίχοι θρησκευτικού περιεχομένου
- «συντεκνοΠΟΙΗΣΗ», ποιήματα, στίχοι και μαντινάδες που γράφτηκαν για εκδηλώσεις στην Κρήτη και κυρίως στην πόλη και τον Νομό Χανίων
- «εθνικοΠΟΙΗΣΗ», ποιήματα που αναφέρονται στην Ελλάδα, στην Κύπρο και σε αγώνες του έθνους
- «τζιυπριωτικοΠΟΙΗΣΗ», ποιήματα και τσιαττιστά γραμμένα στην κυπριακή διάλεκτο.

Στο βιβλίο περιέχονται πάνω από 500 ποιήματα, στιχάκια, τσιατιστά και μαντινάδες, ενώ την εικονογράφηση και το εξώφυλλο, επιμελήθηκε ο γνωστός σκιτσογράφος Αντώνης Κέλλας.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Σκοποβολή: Τελευταία Ενημέρωση