ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η «αποκέντρωση» του στίβου

Στο συνολικό πίνακα των μεταλλίων του Ριο2016, δεν υπάρχουν εκπλήξεις αφού οι ΗΠΑ των 26 χρυσών, χθες(14/7) έπιασαν τα χίλια στην ιστορία τους, προηγούνται καθαρά των Βρετανίας και Κίνας που έχουν από 15.

Στο στίβο όμως, τα όνειρα επιτρέπονται και για τους «μικρούς» αφού οι μεγάλοι πρωταγωνιστές ως τώρα μας έρχονται από πιο… ταπεινές χώρες.

Το προμήνυμα το πήραμε από πέρσι στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στο Πεκίνο όταν και οι Κένυα με τη Τζαμάϊκά είχαν περισσότερα χρυσά από τις ΗΠΑ (εφτά έναντι έξι) και για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού μια χώρα πέραν των παραδοσιακών δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσία/ΕΣΣΔ και Αν. Γερμανία) κέρδισε την πρωτιά.

Φέτος, βιώνουμε κάτι ακόμα πιο μεγάλο αφού πέραν των πολλών χρυσών αθλήτριες από «τρίτες» χώρες συντρίβουν και τα παγκόσμια ρεκόρ!

Η Αγιάνα από την Αιθιοπία έσπασε ρεκόρ της Κινέζας Γουάνγκ από το 1993 στο δεκάρι και ο ΝοτιοΑφρικανός Φαν Νίκερκ ρεκόρ του Αμερικανού Τζόνσον από το 1993 στο 400αρι.

Έχουν δοθεί 36 από τα 141 μετάλλια του στίβου και ήδη 17 διαφορετικές χώρες έχουν πάρει πρωτιά. Στις μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις κυριαρχούν οι Αφρικανοί, στα σπριντ οι Τζαμαϊκανοί κέρδισαν και αυτή τη φορά τα κατοστάρια σε Άνδρες και Γυναίκες και πάνε για άλλα, ενώ οι Αμερικανοί προς το παρών συμβιβάζονται με μόλις δυο χρυσά σε μήκος Ανδρών και σφαιροβολία Γυναικών.

Η εικόνα του στίβου να είναι ανοικτός για όλες τις χώρες να διεκδικήσουν κάτι μεγάλο, συναρπάζει και αποκαθιστά σε κάποιο βαθμό τη φήμη του ως βασιλιά των σπορ. Είδαμε αθλητή από τη Γρενάδα των 110χιλ. κατοίκων να παίρνει το αργυρό στο 400αρι, γεγονός που δίνει ελπίδα σε κάθε χώρα πως μπορεί να τα καταφέρει.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Τελευταία Ενημέρωση