ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

F1: Στον «αέρα» το GP Βιετνάμ

Ο Κορωνοϊός είναι η αιτία

Η κυβέρνηση του Βιετνάμ εξήγγειλε νέα μέτρα για την είσοδο πολιτών στη χώρα, τα οποία κάνουν ουσιαστικά ανέφικτη την πραγματοποίηση του πρώτου Γκραν Πρι της Formula 1 στο Ανόι.

Μετά την αναβολή του Γκραν Πρι Κίνας, η οποία θα εξελιχθεί πιθανότατα σε οριστική ακύρωση του αγώνα, τίθεται σε αμφιβολία και το Γκραν Πρι του Βιετνάμ. Ο συγκεκριμένος αγώνας είναι ο τρίτος του εφετινού παγκόσμιου πρωταθλήματος της Formula 1 και έχει προγραμματιστεί κανονικά για τις 5 Απριλίου, όμως ο κοροναϊός οδήγησε την κυβέρνηση του Βιετνάμ στην έκδοση νέων οδηγιών σχετικά με την είσοδο στη χώρα, οι οποίες δυσκολεύουν πολύ την πραγματοποίηση του Γκραν Πρι.

14 ημέρες καραντίνα
Μόλις πριν λίγες ημέρες είχαν διαβεβαιώσει οι τοπικοί διοργανωτές του αγώνα και οι αρμόδιοι τουρισμού του Βιετνάμ, ότι θα γίνει η πρεμιέρα της Formula 1 στη νέα πίστα του Ανόι, όμως τα πράγματα άλλαξαν σήμερα Δευτέρα μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων. Σύμφωνα με αυτά, σε όσους ταξιδιώτες έρχονται από την Κίνα, τη Νότια Κορέα, την Ιταλία και το Ιράν θα επιτρέπεται η είσοδος στο Βιετνάμ μόνον με μία υπεύθυνη δήλωσή τους ότι είναι υγιείς και εφόσον τεθούν επί 14 ημέρες σε καραντίνα.

Αν εφαρμοστούν οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις κατά γράμμα, όπως τονίζει η βιετναμέζικη κυβέρνηση, τότε αυτό θα σημαίνει ότι τουλάχιστον οι ιταλικής καταγωγής εργαζόμενοι της Formula 1, δεν θα μπορούν να λάβουν μέρος στον αγώνα στο Ανόι. Αυτό προκύπτει από τις ημερομηνίες, καθώς δύο εβδομάδες νωρίτερα θα γίνει το Γκραν Πρι στο Μπαχρέιν, οπότε δεν είναι χρονικά εφικτή μία δεκατετραήμερη καραντίνα.

Ανησυχεί η Ferrari
Το πρόβλημα δεν αφορά μόνον τη Ferrari, αλλά και την ομάδα της Alpha Tauri με έδρα επίσης την Ιταλία. Επίσης τα ελαστικά της Pirelli για τη Formula 1 παράγονται μεν στην Τουρκία και στη Ρουμανία, όμως η διοίκηση και τα στελέχη της εταιρείας εδρεύουν στο Μιλάνο. Μάλιστα ο διευθυντής της ομάδας της Ferrari, Ματία Μπινότο, είχε εκφράσει ήδη τις μεγάλες ανησυχίες του σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Sky πριν ανακοινωθούν τα μέτρα της κυβέρνησης του Βιετνάμ. Όπως είχε τονίσει ο Μπινότο, «πριν από όλα πρέπει να προστατεύσουμε τους συνεργάτες μας. Αυτό το κάνουμε στην έδρα μας στο εργοστάσιο για όλη την επιχείρηση, όχι μόνον για τη Scuderia Ferrari και το αγωνιστικό τμήμα».

Σε ελεύθερη πτώση η μετοχή της F1
Δραματικές θα είναι και οι οικονομικές συνέπειες για τη Formula 1 και τις ομάδες της, αν ακυρωθεί μετά την Κίνα και ο αγώνας στο Βιετνάμ, καθώς θα χαθούν πιθανότατα τα έσοδα από τα δικαιώματα συμμετοχής κάθε πίστας στο πρωτάθλημα. Και αυτά δεν είναι διόλου αμελητέα, καθώς ξεπερνούν συνήθως τα είκοσι εκατομμύρια δολάρια ανά Γκραν Πρι.

Αρνητικό αντίκτυπο έχει όλη αυτή η ιστορία και στην αξία της μετοχής της Formula 1 με την επωνυμία FWONK, η οποία διαπραγματεύεται στο δείκτη Νasdaq του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Τις τελευταίες ημέρες έχει πέσει η τιμή της από τα 47,58 δολάρια στα 37,80 δολάρια και η πτωτική τάση συνεχίζεται. Μιλάμε δηλαδή για μία μείωση της τάξης άνω του 20%, η οποία μεταφράζεται σε συρρίκνωση της χρηματιστηριακής αξίας της επιχείρησης κατά αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

www.gazzetta.gr

Υπόλοιπα: Τελευταία Ενημέρωση