ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τα πατατάκια που έκαναν όλη την Αμερική να... τρέχει στην τουαλέτα!

Μπορεί ένα απλό σακουλάκι με πατατάκια να ισοπεδώσει το στομάχι κάθε ανυποψιάστου δοκιμαστή;

Τα υποκατάστατα λίπους είναι ουσίες που έχουν όψη, αίσθηση και γεύση σαν λίπος. Tα πιο γνωστά υποκατάστατα λίπους είναι οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά. Υπάρχουν όμως κι εκείνα τα υποκατάστατα που μπορούν να συντεθούν χημικά.

Ο πολυεστέρας σακχαρόζης, ο πολυεστέρας σορβιτόλης και ο πολυεστέρας ραφινόζης, είναι μερικά από τα πιο γνωστά υποκατάστατα λίπους, τα οποία έχουν παραχθεί σε εργαστήρια.

Ο πολυεστέρας σακχαρόζης, γνωστός εμπορικά και ως Olestra, έγινε πασίγνωστος στο αμερικάνικο εμπόριο και όχι μόνο, ως το υποκατάστατο λίπους που υποσχόταν κάτι μοναδικό. Να αντικαταστήσει τα συμβατικά λιπαρά που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή αλμυρών σνακ ως το μοναδικό υποκατάστατο λίπους στον κόσμο με μηδέν θερμίδες.

Τι σήμαινε αυτό; Μπορούσες να φας όσα πατατάκια, ποπκόρν, νάτσος, γαριδάκια, παρασκευασμένα βιομηχανικά με Olestra, και να μην πάρεις ούτε μισό γραμμάριο! Τουλάχιστον αυτό υπόσχονταν οι πρώτες διαφημιστικές καμπάνιες τέτοιων σνακ, όπως ήταν τα τσιπς WOW της Frito-Lay το 1998. Ακολούθησαν και προϊόντα Ruffles, Lay's και Doritos με Olestra.

Η αναμονή για ένα προϊόν που έμοιαζε με junk food,αλλά στην πράξη θα ήταν διαίτης, είχε προκαλέσει πραγματικό χαμό, με εισπράξεις που ξεπερνούσαν τα 400 εκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: Reader.gr

Viral: Τελευταία Ενημέρωση