ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σε ποια χώρα «ζει και βασιλεύει» το Teletext

Με ποσοστό 15% ημερησίως

Στο μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου το teletext έχει εξαφανιστεί, αλλά στη Σουηδία συνεχίζει δυναμικά και σύντομα θα γιορτάσει την 45η επέτειό του.

Eνας Σουηδός υπάλληλος του teletext απέδωσε τη δημοτικότητα της μακροβιότερης υπηρεσίας του είδους της στον κόσμο στη νοσταλγία και στην αξιοπιστία των πληροφοριών της.

Δημοφιλές στην Σουηδία

Αν και το teletext έχει περάσει στην ιστορία με την έλευση του διαδικτύου και των smartphones, στη Σουηδία, το SVT Text, που διαχειρίζεται ο εθνικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, εξακολουθεί να είναι ισχυρό, προσελκύοντας καθημερινά το 15% του σουηδικού πληθυσμού ηλικίας 9 έως 85 ετών, όπως αναφέρει ο Guardian.

Σύμφωνα με την έκθεση Media Barometer της Nordicom, το ποσοστό είναι ακόμη υψηλότερο μεταξύ των ηλικιών 65 έως 85 ετών, με 28% να το χρησιμοποιούν καθημερινά. Για τους νέους 15 έως 24 ετών το ποσοστό είναι 9%.

Τα δύο γραφεία teletext της SVT βρίσκονται σε ένα στούντιο ειδήσεων στο κτίριο του ραδιοτηλεοπτικού φορέα στη Στοκχόλμη.

Ο Erik Aldaeus, ο οποίος εργάζεται εκεί από το 2001, δήλωσε ότι η υπηρεσία παραμένει δημοφιλής επειδή παρέχει «σύντομες, απλές και αξιόπιστες ειδήσεις - χωρίς φιοριτούρες».

«Οι Σουηδοί ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας, αλλά είναι επίσης νοσταλγοί του παρελθόντος και τους αρέσει η ασφάλεια. Σε αυτό το σημείο ταιριάζει το teletext», πρόσθεσε. Πολλοί ηλικιωμένοι Σουηδοί δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, κάτι που σημαίνει ότι το teletext είναι η μόνη μορφή διαδικτυακής ενημέρωσης.

Στην ίδια μορφή 45 χρόνια

Αν και υπήρξαν κάποιες αλλαγές, όπως η κατάργηση των κριτικών ταινιών και των ενημερώσεων για το χρηματιστήριο, σε γενικές γραμμές το περιεχόμενο παραμένει το ίδιο, ενώ τα γραφικά είναι παρόμοια με το πρωτότυπο του 1979.

Σε αντίθεση με το διαδίκτυο, δεν είναι δυνατόν να αποσαφηνιστεί ακριβώς ποιες σελίδες είναι οι πιο δημοφιλείς, αλλά το περιεχόμενο περιλαμβάνει προγνώσεις καιρού, τηλεοπτικούς οδηγούς, ειδήσεις και αθλητικά.

Εκτός από την απλή και συνοπτική μορφή του, η διαρκής απήχηση του SVT Text αποδίδεται στην έλλειψη προσωπικότητας - τα άρθρα δεν είναι γραμμένα με υπογραφή - και σε μια μορφή όπου ο χρήστης έχει τον έλεγχο και δεν κατακλύζεται από ειδοποιήσεις.

Ο Aldaeus δήλωσε ότι η 45η επέτειος της SVT Text στις 12 Μαρτίου θα εορταστεί με την πραγματοποίηση εκδηλώσεων.

Επιπλέον, δεν μπορεί να φανταστεί ότι η SVT θα ακολουθήσει τα χνάρια του BBC και θα διακόψει την υπηρεσία, η οποία πιστεύει ότι θα παραμείνει για όσο καιρό τη χρησιμοποιούν οι άνθρωποι.

«Μου αρέσει να δουλεύω με γράμματα, λέξεις και διατυπώσεις. Αισθάνομαι επίσης συναισθηματικά φορτισμένος γιατί το ηλικιωμένο κοινό είναι πολύ πιστό στο teletext», τόνισε ο Aldaeus . «Αλλά όλα έχουν ένα τέλος. Οι εφημερίδες βρίσκονται στο τέλος τους, ο τηλεφωνικός κατάλογος έχει ήδη εξαφανιστεί, ποιος ξέρει τι θα συμβεί με το Teletext», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: iefimerida.gr / economistas.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Viral: Τελευταία Ενημέρωση