
Η επιτυχία του Ισραήλ στην ψηφοφορία του κοινού στον τελικό του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision το περασμένο Σάββατο προκάλεσε αντιδράσεις και αιτήματα για επανεξέταση των αποτελεσμάτων και του συστήματος ψηφοφορίας από αρκετές χώρες.
Η τραγουδίστρια Γιούβαλ Ραφαέλ κατέλαβε την πρώτη θέση στην ψηφοφορία του κοινού με την μπαλάντα New Day Will Rise, αλλά τελικά ήρθε δεύτερη συνολικά πίσω από την Αυστρία, όταν προστέθηκαν και οι βαθμοί των επιτροπών.
Σύμφωνα με το BBC, ραδιοτηλεοπτικοί φορείς από την Ιρλανδία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Ισλανδία και τη Φινλανδία έχουν εκφράσει ανησυχίες και ερωτηματικά για την ψηφοφορία του κοινού, με ορισμένους να ζητούν ακόμα και λογιστικό έλεγχο των αποτελεσμάτων.
Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), που διοργανώνει τον διαγωνισμό, ανέφερε ότι η ψηφοφορία ελέγχθηκε και επικυρώθηκε ανεξάρτητα και πως λαμβάνει κάθε ανησυχία σοβαρά.
Το Ισραήλ κατατάχθηκε στην 14η θέση από τις εθνικές επιτροπές, αλλά ανέβηκε κατακόρυφα στον πίνακα κατάταξης χάρη στα αποτελέσματα της τηλεφωνικής και διαδικτυακής ψηφοφορίας.
Το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών των οποίων οι τηλεθεατές έδωσαν στο Ισραήλ 12 βαθμούς, ενώ η Ιρλανδία και η Φινλανδία του έδωσαν 10.
Η ιρλανδική δημόσια ραδιοτηλεόραση RTE ζήτησε πλήρη ανάλυση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας από τους διοργανωτές.
Αυτό έγινε μετά την ανακοίνωση του ισπανικού φορέα RTVE ότι θα ζητήσει έρευνα για τα αποτελέσματα και επανεξέταση του συστήματος televoting.
Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, οι τηλεθεατές μπορούν να ψηφίσουν έως και 20 φορές μέσω τηλεφώνου, μηνύματος ή εφαρμογής.
Η Φλαμανδή βουλευτής, Katia Segers, δήλωσε: «Ένα σύστημα στο οποίο ο καθένας μπορεί να ψηφίσει έως και 20 φορές είναι ένα σύστημα που ενθαρρύνει τη χειραγώγηση. Το αν αυτή η χειραγώγηση συνέβη στη χώρα μας και σε όλες τις συμμετέχουσες και μη συμμετέχουσες χώρες πρέπει να διερευνηθεί».
Εκπρόσωπος του φλαμανδικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα VRT δήλωσε: «Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι η καταμέτρηση των televotes δεν έγινε σωστά, αλλά ζητάμε πλήρη διαφάνεια από την EBU. Το ερώτημα είναι κυρίως αν το τρέχον σύστημα εγγυάται μια δίκαιη αποτύπωση της άποψης των τηλεθεατών και ακροατών».
Η φινλανδική YLE ανέφερε: «Θα ζητήσουμε σίγουρα από την EBU να εξετάσει αν ήρθε η ώρα να ανανεωθούν οι κανόνες ή τουλάχιστον να εξεταστεί αν οι τρέχοντες κανόνες επιτρέπουν καταχρήσεις».
Την Τρίτη, οι ολλανδικοί δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς Avrotros και NPO εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση λέγοντας ότι ο διαγωνισμός επηρεάζεται όλο και περισσότερο από κοινωνικές και γεωπολιτικές εντάσεις.
Η συμμετοχή του Ισραήλ, όπως αναφέρουν, «θέτει το ερώτημα κατά πόσο η Eurovision εξακολουθεί να λειτουργεί ως ένας απολιτικός, ενοποιητικός και πολιτιστικός θεσμός».
Σε απάντηση, ο διευθυντής του διαγωνισμού, Μάρτιν Γκριν, δήλωσε ότι οι διοργανωτές βρίσκονται «σε διαρκή επαφή με όλους τους συμμετέχοντες ραδιοτηλεοπτικούς φορείς» και «λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες τους».
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ήρθαμε σε επαφή με αρκετούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς από το Σάββατο το βράδυ σχετικά με την ψηφοφορία στον διαγωνισμό», πρόσθεσε.
Θα ακολουθήσει «ευρεία συζήτηση» με τους συμμετέχοντες ραδιοτηλεοπτικούς φορείς «για να γίνει ανασκόπηση και να ληφθούν σχόλια για όλα τα ζητήματα της φετινής διοργάνωσης», είπε.
«Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η διαδικασία ψηφοφορίας της Eurovision είναι η πιο προηγμένη στον κόσμο και τα αποτελέσματα κάθε χώρας ελέγχονται και επικυρώνονται από μεγάλη ομάδα ατόμων, ώστε να αποκλείονται τυχόν ύποπτα ή ανώμαλα πρότυπα ψήφου. Ανεξάρτητος φορέας συμμόρφωσης εξετάζει τόσο τα δεδομένα των επιτροπών όσο και της ψήφου του κοινού για να διασφαλιστεί η εγκυρότητα του αποτελέσματος. Ο συνεργάτης μας στη διαδικασία ψηφοφορίας, η εταιρεία Once, επιβεβαίωσε ότι καταγράφηκε έγκυρη ψήφος σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στον φετινό τελικό, καθώς και στην Ψήφο Υπολοίπου Κόσμου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Eurovision News, που λειτουργεί από την EBU, ανέφερε ότι μια υπηρεσία της κυβέρνησης του Ισραήλ χρηματοδότησε διαφημίσεις και χρησιμοποίησε επίσημους λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα για να ενθαρρύνει τον κόσμο να ψηφίσει τη συμμετοχή του Ισραήλ.
Ο κ. Γκριν σημείωσε ότι αυτό δεν παραβιάζει τους κανόνες.
Πηγή: newsbeast