ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ποιος κρύβεται πίσω από την πιο γνωστή ιστοσελίδα 18+

Η εταιρεία και ο άνθρωπος που κινούν τα νήματα

Οι κατηγορίες για εκμετάλλευση και κακοποίηση ανηλίκων και θυμάτων trafficking ανάγκασαν πρόσφατα το Pornhub να αφαιρέσει εκατομμύρια βίντεο από την πλατφόρμα του. Ωστόσο, ελάχιστοι γνωρίζουν ποια είναι τα άτομα που κινούν τα νήματα σε μια από τις μεγαλύτερες πορνογραφικές ιστοσελίδες του κόσμου.

Η ιστορία της βιομηχανίας παραγωγής αισθησιακού περιεχομένου, είτε πρόκειται για βίντεο και ταινίες είτε για περιοδικά και φωτογραφίες, είναι πλούσια και περιλαμβάνει πολλές αλλαγές.

Μια από τις βασικότερες σχετίζεται με τους ανθρώπους που έχουν το γενικό πρόσταγμα.

Μέχρι τη δεκαετία του 2000, η χρηματοδότηση της πορνογραφίας θεωρείτο αποκλειστικό προνόμιο βαθύπλουτων μεγιστάνων. Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχει περάσει στα χέρια ειδικών στους αλγόριθμους, στη βελτίωση αποτελεσμάτων αναζήτησης και στη στοχευμένη διαφήμιση. Όπως συμβαίνει με αρκετές μετατοπίσεις, ήταν κάτι που ελάχιστοι περίμεναν. Παλαιότερα, η πορνοβιομηχανία είχε ονοματεπώνυμο: Χιου Χέφνερ, Λάρι Φλιντ, Μαρκ Ντορσέλ, Μάριο Σαλιέρι ήταν εκείνοι που υπέγραφαν τις παραγωγές, ενώ είχαν λόγο στα πάντα.

Το Pornhub υπερηφανεύεται για τον χαρακτήρα που διατηρεί η ιστοσελίδα του. Είναι η επιχείρηση που προσφέρει δωρεάν όσο και συνδρομητικό σεξουαλικό περιεχόμενο, αλλά την ίδια στιγμή δεν σταματάει να προβάλλει το κοινωνικό της πρόσωπο, κάνοντας δωρεές σε οργανώσεις που αγωνίζονται για τη φυλετική ισότητα. Οι αριθμοί δείχνουν 3,5 δισεκατομμύρια επισκέψεις τον μήνα, περισσότερες από το Netflix, το Yahoo ή το Amazon. Μέχρι νεωτέρας, το Pornhub παραμένει στην πρώτη δεκάδα με τις δημοφιλέστερες ιστοσελίδες παγκοσμίως.

Η κρίση μόλις άρχισε

Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Υλικό παιδικής πορνογραφίας, βιντεοσκοπήσεις βιασμών, θύματα sex trafficking που ζητούν αποζημίωση για εξαπάτηση και άλλες παρόμοιες υποθέσεις βγαίνουν διαρκώς στην επιφάνεια. Το Pornhub είναι σαν το YouTube, καθώς επιτρέπει στα μέλη του να δημοσιεύουν τα δικά τους βίντεο. Η μεγάλη πλειοψηφία των 6,8 εκατομμυρίων νέων βίντεο που δημοσιεύονται στον ιστότοπο κάθε χρόνο πιθανότατα περιλαμβάνει συναινούντες ενήλικες, αλλά πολλά εξ αυτών απεικονίζουν την κακοποίηση παιδιών και τη μη συναινετική βία.

Σε αντίθεση με το YouTube, το Pornhub επιτρέπει το «κατέβασμα» αυτών των βίντεο απευθείας από τον ιστότοπό του. Έτσι, ακόμη και αν αφαιρεθεί ένα βίντεο βιασμού κατόπιν αιτήματος των αρχών, μπορεί να είναι ήδη πολύ αργά. Οτιδήποτε έχει ανέβει, μπορεί να υπάρχει εσαεί, μιας και μεταφέρεται ή μεταφορτώνεται οπουδήποτε.

Πριν από λίγες μέρες, το Pornhub αποφάσισε να αφαιρέσει όλα τα βίντεο από τον ιστότοπό του που δεν μεταφορτώθηκαν από επαληθευμένους χρήστες. Αμέσως μετά, η Mastercard και η Visa ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν να επεξεργάζονται τις πληρωμές με τον ιστότοπο συνολικά. H ιστοσελίδα Pornhub έχει δεχθεί πυρά για το γεγονός ότι δεν έχει λάβει μέτρα, ώστε να αποτρέψει παρόμοια φαινόμενα. Πρώην διαχειριστές περιεχομένου δήλωσαν στο Business Insider πως η δουλειά τους ήταν να βρίσκουν παράξενες δικαιολογίες για να κρατούν τα βίντεο στο σάιτ.

Η εταιρεία και ο άνθρωπος που κινούν τα νήματα

Με αφορμή το τελευταίο περιστατικό που έγινε γνωστό και αφορούσε την αγωγή που κατέθεσαν 40 θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης εναντίον της MindGeek, μητρικής του Pornhub, η συγκεκριμένη εταιρεία έγινε ευρύτερα γνωστή.

Τα κεντρικά της MindGeek βρίσκονται στο Μόντρεαλ του Καναδά, ενώ η έδρα της στο Λουξεμβούργο. Στην κατοχή της δεν βρίσκεται μονάχα το διαβόητο τον τελευταίο καιρό Pornhub, αλλά και τα πασίγνωστα RedTube and YouPorn. Η MindGeek κατέγραψε κέρδη 460 εκατομμυρίων δολαρίων το 2018 και δύο χρόνια αργότερα, έχει φτάσει να προσελκύει περί τα 115 εκατομμύρια επισκέπτες σε όλες τις σελίδες του σε καθημερινή βάση. Καθημερινά, περίπου 15 terabytes με βίντεο μεταφορτώνονται στα σάιτ της MindGeek, δηλαδή περίπου διπλάσια δεδομένα από όλο το υλικό διαθέσιμο στο Netflix. Με λίγα λόγια, πρόκειται για την εταιρεία που βρίσκεται στην κορυφή της πορνοβιομηχανίας σε Ευρώπη και Αμερική.

Όπως σημειώνουν σε σχετικό δημοσίευμα οι Financial Times, βασικά στοιχεία σχετικά με τη MindGeek παραμένουν εν πολλοίς άγνωστα. Ο κύριος ιδιοκτήτης ονομάζεται Μπέρναρντ Μπέργκεμαρ και περιγράφεται πλέον από αρκετά μέσα ως «σκιώδης επιχειρηματίας«. Μέχρι πρότινος γνωστός μόνο σε έναν μικρό κύκλο μελών της εταιρείας του, ο Μπέργκεμαρ εισήλθε σε αυτή το 2013 και κατάφερε να γίνει ο ιδιοκτήτης και των θυγατρικών της. Ασφαλώς, μια online αναζήτηση δεν θα βοηθήσει στην περίπτωση που κάποιος θέλει να μάθει περισσότερες πληροφορίες. Το μοναδικό ενδιαφέρον στοιχείο είναι η εμπλοκή του σε δικαστική απόφαση που αφορούσε το RedTube.

Ενώ δεν αναφέρεται στις εταιρικές καταθέσεις της εταιρείας, οι Financial Times αποκάλυψαν ότι ο Μπέργκεμαρ είναι ο κύριος δικαιούχος της MindGeek, εν μέρει χάρη σε ένα πολύπλοκο δίκτυο θυγατρικών, στο οποίο κατέχει περίπου το 1/3 των μετοχών. Αυτά τα εταιρικά παρακλάδια ελέγχουν εταιρείες, στις οποίες η MindGeek καταβάλλει τέλη αδείας για τις διάφορα brands (όπως το Pornhub) και εκδίδει μερίσματα στους -άγνωστους- ιδιοκτήτες τους. Για παράδειγμα, η MindGeek έχει χρέος 200 εκατομμυρίων δολαρίων σε μία από αυτές τις θυγατρικές, το οποίο καταβάλλεται σε δόσεις του 1,5-1,8 εκατομμυρίου δολαρίων τον μήνα. Το ποσό αυτό ενδέχεται κάποιες χρονιές να ξεπερνάει τα δηλωθέντα κέρδη της εταιρείας.

Ωστόσο, η MindGeek έχει επίσης μερικούς πιο γνωστούς οικονομικούς υποστηρικτές, όπως η JPMorgan, το Πανεπιστήμιο του Κορνέλ και το Fortress Investment Group, μια εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων με έδρα τη Νέα Υόρκη. Η τελευταία ανήκε στη λίστα των 125 επενδυτών που χάρισαν στην εταιρεία 362 εκατομμύρια δολάρια για χρέη της το 2011, όταν ήταν γνωστή ως Manwin και ήθελε να επεκταθεί. Το ποσό αυτό βοήθησε τον διευθυντή της από το 2010, Φαμπιάν Τίλμαν, να αυξήσει το προσωπικό της αυτοκρατορίας του από 200 σε 1.200 άτομα μέσα σε μια τριετία και να δημιουργήσει δεκάδες εταιρικές παραφυάδες σε μέρη όπως η Κύπρος, η Ιρλανδία και οι Παρθένες Νήσοι.

Ο Τίλμαν εγκατέλειψε τη Manwin το 2013, αφού οι Γερμανοί εισαγγελείς τον κατηγόρησαν για φοροδιαφυγή. Η πρώτη του κίνηση αμέσως μετά ήταν να πουλήσει την επιχείρηση στους Φεράς Αντούν και Ντέιβιντ Τασίλο, ανώτερα στελέχη της εταιρείας που υιοθέτησαν το όνομα MindGeek και εξακολουθούν να έχουν το γενικό πρόσταγμα μέχρι και σήμερα. Μπορεί η MindGeek να μην εμφανίζεται ιδιαίτερα πρόθυμη να διευκρινίσει ποιος οφείλει να αποπληρώσει το χρέος της, αλλά ένας πρώην επενδυτής λέει ότι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της ήταν μια εταιρεία που παρέχει συμβουλές επενδύσεων με έδρα την Καλιφόρνια.

 

Τα «αόρατα» στελέχη

Πριν από την κρίση που μαστίζει το Pornhub εδώ και μερικές εβομάδες, η εταιρεία είχε να επιδείξει ένα πλούσιο ιστορικό διαφημιστικών ενεργειών και καταχωρίσεων. Ωστόσο, είναι ασαφές ακόμη και εάν στελέχη που φέρεται να έχουν κάνει δηλώσεις με το ονοματεπώνυμό τους υπάρχουν στην πραγματικότητα.

Όπως σημειώνει το Business Insider, δεν έχει καταστεί εφικτό να επιβεβαιωθεί η υπόσταση κανενός στελέχους: ο διευθυντής επικοινωνίας Κρις Τζάκσον, οι αντιπρόεδροι Μπρετ Χολ και Κόρεϊ Πράις, ο διευθυντής μάρκετινγκ Ράστι Γκιτάλτο ενδέχεται να είναι όλοι τους φανταστικά πρόσωπα. Σε σχετική ερώτηση που της έγινε, η εταιρεία δημοσίων σχέσεων που διαχειρίζεται την επικοινωνία με το Pornhub διευκρίνισε ότι οι άνθρωποι πίσω από τις δηλώσεις είναι αληθινοί, αλλά μπορεί να μην ισχύει το ίδιο και για τα ονόματα που χρησιμοποιούν. Οι λόγοι που επικαλέστηκε η εν λόγω εταιρεία σχετίζονται με την επιθυμία για ανωνυμία και το στίγμα που μεταφέρουν όσοι εργάζονται στην πορνογραφία.

Ειδικά ο Πράις έχει κατ'επανάληψη αναφερθεί ως αντιπρόεδρος, επικεφαλής μάρκετινγκ, διαφήμισης και άλλα πολλά. Δημοσιογράφοι που έχουν καλύψει δράσεις και δραστηριότητες του Pornhub ισχυρίζονται ότι ποτέ δεν είχαν κατ'ιδίαν επαφές με τα άτομα που αναφέρονται στα δελτία τύπου και τις ανακοινώσεις. H έρευνα του Business Insider δεν κατέληξε σε κανένα διαδικτυακό «ίχνος» του Πράις ή κάποιου άλλου στελέχους, εκτός από δελτία τύπου ή άρθρα που φιλοξενούν δηλώσεις τους. Κανένα προφίλ στα μέσα δικτύωσης, κανένα στοιχείο επικοινωνίας, καμία συνέντευξη ή φωτογραφία τους δεν υπάρχει. Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι η προαναφερθείσα εταιρεία δημοσίων σχέσεων συνηθίζει να δίνει απαντήσεις όταν τα μέσα ενημέρωσης την έχουν προσεγγίσει για διευκρινίσεις. Στην περίπτωσή μας, το πέπλο μυστηρίου που σκεπάζει την υπόθεση μοιάζει ατελείωτο.

Μια υποκριτική μετριοφροσύνη

Το Pornhub -και κατ'επέκταση και η μητρική του εταιρεία- διαθέτουν αναλυτικά στοιχεία που καταγράφουν τις σεξουαλικές φαντασιώσεις εκατομμυρίων επισκεπτών. Τα ευρήματα χρησιμοποιούνται κυρίως για τον εμπλουτισμό του συνδρομητικού περιεχομένου, το οποίο ασφαλώς προωθείται αρκετά μέσω του τεράστιου δικτύου ιστοσελίδων της MindGeek. «Αυτά τα ελεύθερα σάιτ έχουν πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα και δεν εξαρτώνται από τίποτα», είχε πει ο Τίλμαν το 2016.

Όμως, η MindGeek αρνείται ότι είναι η μεγαλύτερη εταιρεία πορνό στον κόσμο, επισημαίνοντας την αντίπαλη WGCZ Holding, μια τσέχικη εταιρεία πίσω από τις ιστοσελίδες Xvideos και Xnxx, που ανήκει σε δύο Γάλλους πολίτες με το ίδιο επώνυμο. Η δημόσια αυτή παραδοχή δεν είναι τόσο «αθώα» όσο φαίνεται. Πρώην υπάλληλοι του Pornhub υποστηρίζουν ότι ο παλιός εργοδότης τους είναι η ιστοσελίδα ενηλίκων με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον πλανήτη, γεγονός που επιβεβαιώνεται από πολλές μετρήσεις. Στελέχη της εταιρείας έχουν δηλώσει ότι προσεγγίζουν τους διαφημιστές με την «ταμπέλα» της δημοφιλέστερης ιστοσελίδας πορνό.

Για τους επικριτές του Pornhub, το σεξ ως θέμα-ταμπού επέτρεψε στη MindGeek και σε άλλους παρόχους να ξεφεύγουν από τον έλεγχο των ρυθμιστικών αρχών.

Τη στιγμή που το YouTube, που ανήκει στην Google, δέχεται κριτική για την αποτυχία να εντοπίσει και να αφαιρέσει βίντεο που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα ή παράνομο περιεχόμενο ανθρώπων που υφίστανται βία, στις ιστοσελίδες πορνό η συζήτηση φαίνεται να έχει μόλις αρχίσει.

Πηγές: reader / IBTimes, Financial Times, Business Insider, New York Times

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Κόσμος  |  Stories  |  Viral

Viral: Τελευταία Ενημέρωση

X