ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ο κροίσος που ξόδεψε €1,7 εκατ. για ένα πριβέ πάρτι με τον Ρέμο στη Μύκονο

H οικονομική του «αυτοκρατορία» φτάνει μέχρι τις ΗΠΑ με μεγάλες επενδύσεις στη φαρμακοβιομηχανία

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, με ένα μεταχειρισμένο Lada Samara, εμπορευόταν ρούχα και παπούτσια σε καταστήματα της Σόφιας. Σήμερα θεωρείται από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Βουλγαρία, έχοντας την άνεση να «σκοτώνει» 1,7 εκατ. ευρώ για να διασκεδάσει prive με τους φίλους του στην Μύκονο, ακούγοντας live τον Αντώνη Ρέμο.

Ο λόγος για τον «βασιλιά» του φαρμάκου, όπως πολλοί τον αποκαλούν στην Βουλγαρία, Κιρίλ Ντομούντσιεφ, που μαζί με τον αδελφό του Γκεόργκι, είναι ιδιοκτήτες μιας μεγάλης γκάμας εταιρειών που κυριαρχούν στην οικονομική ζωή της χώρας και όχι μόνο. Σύμφωνα με το Forbes η περιουσία τους σήμερα, αγγίζει τα 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το όνομα του Κίριλ Ντομούντσιεφ έγινε πρόσφατα γνωστό στην Ελλάδα, λόγω των καλοκαιρινών του διακοπών στην Μύκονο και του prive παρτυ που οργάνωσε για τους φίλους του σε γνωστό κέντρο του νησιού, πληρώνοντας το αστρονομικό ποσό των … 1,7 εκατ. ευρώ, προκειμένου να διασκεδάσουν prive ακούγοντας Αντώνη Ρέμο. Αίσθηση μάλιστα προκάλεσε και το … φιλοδώρημα 60 χιλ. ευρώ, που άφησε φεύγοντας από το κέντρο ο πολυεκατομμυριούχος βιομήχανος και πρόεδρος της βουλγαρικής ποδοσφαιρικής ομάδας Λουντογκόρετς.

Από έμπορος ρούχων … πολυεκατομμυριούχος

Ο 53χρονος επιχειρηματίας, μαζί με τον αδελφό του Γκεόργκι, είναι από αυτούς τους που εκμεταλλεύτηκαν τις πολιτικές ανακατατάξεις στη χώρα τους -μετά το 1990 και την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος- για να δημιουργήσουν μεθοδικά και με σχέδιο την σημερινή τους «αυτοκρατορία» που εκτείνεται και εκτός των βουλγαρικών συνόρων. Ανήσυχα και επιχειρηματικά πνεύματα, ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 να εμπορεύονται ενδύματα και υποδήματα σε καταστήματα της Σόφιας, μεταφέροντας τα με ένα μεταχειρισμένο Lada Samara -όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του ο Κίριλ Ντομούντσιεφ- για να είναι σήμερα συνδαιτημόνες της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας και με επιχειρηματικές δραστηριότητες που φτάνουν έως τις ΗΠΑ.

*Ο Βούλγαρος δισεκατομμυριούχος Κιρίλ Ντομούντσιεφ με τη σύζυγό του Κρεμένα Ντομουντσίεβα


Με σπουδές στην Βιομηχανική Διοίκηση και Μάρκετινγκ, στο Πολυτεχνείο της βουλγαρικής πρωτεύουσας, Κίριλ Ντομούντσιεφ είναι αυτός που «χαράσσει» πορεία, έχοντας δίπλα τον αδελφό του Γκεόργκι ο οποίος κινείται διακριτικά και «αθόρυβα».

Το 1996, μετά τα ρούχα και τα παπούτσια, οι αδελφοί ιδρύουν την εταιρία «Napredak Holding AD» μέσα από την οποία γίνονται στη συνέχεια κάτοχοι μετοχών σε μια σειρά από εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε διάφορους βιομηχανικούς τομείς στη Βουλγαρία. Ανάμεσα σε αυτές και η γνωστή εταιρεία «BALKAN AD» -χρονολογείται από το 1938 με έδρα την πόλη Λόβετς- η οποία έως τα μέσα της δεκαετίας κατασκεύαζε ακόμη και μαχητικά αεροσκάφη και στη συνέχεια αυτοκίνητα και μοτοποδήλατα. Μέσα στο 2023 θα τεθεί σε λειτουργία η νέα μονάδα της εταιρείας που θα κατασκευάζει μικρά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, φιλικά προς το περιβάλλον.

Πρώτη διευθύντρια της «Balkan AD», για δώδεκα σχεδόν χρόνια, διετέλεσε η μητέρα των Ντομούντσιεφ, Μαργκαρίτα Ντομουντσίεβα η οποία έθεσε γερές βάσεις για την συνέχεια. Όπως δήλωσε παλαιότερα ο επιχειρηματίας, ο πατέρας και η μητέρα του -που εργάζονταν αρχικά στον κλάδο της ενέργειας- δεν είχαν την επαγγελματική εξέλιξη που τους άξιζε λόγω των ικανοτήτων τους, επειδή δεν ήταν οργανωμένα μέλη του βουλγαρικού κομμουνιστικού κόμματος.

«Βασιλιάς» του φαρμάκου και άλλες επενδύσεις

Το 1999 ο Κίριλ Ντομούντσιεφ εισέρχεται στο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας, ιδρύοντας «Huvepharma EOOD» που θα εξαγοράσει τον επόμενο χρόνο την κρατική «Biovet AD», η οποία δραστηριοποιούνταν κυρίως στην παρασκευή κτηνιατρικών φαρμάκων. Στο πέρασμα των χρόνων η «Huvepharma EOOD» εξελίχθηκε σε κορυφαία του είδους στην Βουλγαρία, ξεπερνώντας τα σύνορα της χώρας, με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις πλέον σε Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Γαλλία και Ιταλία.

Το 2018 ο Ντομούντσιεφ έλαβε την τιμητική υπηκοότητα της πολιτείας της Νεμπράσκα των ΗΠΑ, λόγω των επενδύσεων -στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας- που πραγματοποίησε στην αμερικανική πολιτεία. Παράλληλα τιμήθηκε και από τον δήμο του Σεντ Λούις -στο Μιζούρι των ΗΠΑ- ακριβώς για τους ίδιους λόγους.

Σήμερα η εταιρεία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις δέκα κορυφαίες παγκοσμίως εταιρείες στον τομέα της κτηνιατρικής φαρμακευτικής, με τον Ντομούντσιεφ να αποκαλείται και «βασιλιάς» του φαρμάκου στην Βουλγαρία.

Οι νέες μονάδες παρασκευής κτηνιατρικών προϊόντων, χρηματοδοτήθηκε με 100 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Σχεδίου Γιούνκερ (2018) και αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυση στο πλαίσιο του προγράμματος μέχρι σήμερα στη χώρα.

Με την ίδρυση -το 2003- της εταιρείας επενδύσεων χαρτοφυλακίου «Advance Properties OOD» Κιρίλ και Γκεόργκι Ντομούντσιεφ, επεκτείνουν τις επενδύσεις τους στους τομείς της φαρμακευτικής, των θαλάσσιων μεταφορών, των λιμενικών εργασιών, των κατασκευών, των ακινήτων, των μέσων ενημέρωσης κ.α. Στο πλαίσιο αυτό γίνονται ιδιοκτήτες της «Navigation Maritime Bulgare AD» της μεγαλύτερης κρατικής εταιρείας πλοιοκτησίας, με λειτουργία παραπάνω από έναν αιώνα στον ναυτιλιακό τομέα. Σήμερα η εταιρεία διαθέτει στόλο 70 πλοίων, φορτηγών, μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, δεξαμενόπλοιων κ.α. Παράλληλα οι αδελφοί Ντομούντσιεφ είναι μοναδικοί ιδιοκτήτες των terminal φόρτωσης-εκφόρτωσης του λιμανιού της πόλης Μπουργκάς στην Μαύρη Θάλασσα.

Για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της βουλγαρικής βιομηχανίας , το 2014 ο Κίριλ Ντομούντσιεφ εξελέγη Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Συνομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων της χώρας.

Ωστόσο μια ευνοϊκή ρύθμιση κυβέρνησης Μπορίσοφ το 2018, με την οποία επιχειρήθηκε διαγραφή προστίμου ύψους 25 εκ. ευρώ για ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις του Ντομούντσιεφ από συμβάσεις εξαγοράς κρατικής επιχείρησης που ιδιωτικοποιήθηκε, χαρακτηρίστηκε «σκάνδαλο» από την αντιπολίτευση και οδήγησε στην ηχηρή παρέμβαση του προέδρου της χώρας Ρούμεν Ράντεφ. Τα ΜΜΕ έκαναν λόγο για «τροπολογία Ντομούντσιεφ» την οποία τελικά απέσυρε η κυβέρνηση Μπορίσφο μετά την κατακραυγή

Ποδόσφαιρό και τηλεοπτικοί σταθμοί

Το 2010 Κίριλ και Γκεόργκι Ντομούντσιεφ επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο χώρο του ποδοσφαίρου, αποκτώντας την ομάδα η ​«​Λουντογκόρετς 1945» της πόλης Ράζκραντ, έδρα της ομώνυμης επαρχίας στην βορειοανατολική Βουλγαρία με 33 χιλιάδες κατοίκους. Η ομάδα έως τότε πρωταγωνιστούσε στο περιφερειακό πρωτάθλημα της χώρας και η αγορά της από τον Ντομούντσιεφ είχε ως αποτέλεσμα να ανέβει γρήγορα στην κορυφαία κατηγορία.

Το 2012 η Λουντογκόρετς κέρδισε τον πρώτο της τίτλο στο Κύπελλο Πρωταθλήματος Βουλγαρίας, επικρατώντας 2-1 εναντίον της Λοκομοτίβ Φιλιππούπολης. Πρωτιά και τίτλο που διατήρησε έως την περίοδο 2019/20. Παράλληλα τις σεζόν 2014/15 και 2016/17 η ομάδα έλαβε μέρος έπαιξε στη φάση των ομίλων του ΟΥΕΦΑ Τσάμπιονς Λιγκ και επίσης τις σεζόν 2013/14, 2016/17, 2017/18, 2018/19 και 2019/20 στο Γιουρόπα Λιγκ.

*Η Κρεμένα Ντομουντσίεβα ποζάρει στο γήπεδο της ​«​Λουντογκόρετς 1945», ομάδα την οποία οι αδελφοί Κίριλ και Γκεόργκι Ντομούντσιεφ απέκτησαν το 2010

Το 2011 ο Κίριλ Ντομούντσιεφ τιμάται με το Βραβείο Συνεισφοράς στην Ανάπτυξη της Βιομηχανίας στην Βουλγαρία, ενώ την ίδια εποχή με την σύζυγό του Κρεμένα Ντομουντσίεβα ιδρύουν το φιλανθρωπικό «Ίδρυμα Κρεμένα και Κίριλ Ντομούντσιεφ». Βασική αποστολή του ιδρύματος είναι η υποστήριξη παιδικών νοσοκομείων και εξειδικευμένων ιδρυμάτων για παιδιά που στερούνται γονικής μέριμνας. Όλα αυτά τα χρόνια το ίδρυμα έχει αναπτύξει πλούσια φιλανθρωπική δράση, με την Κρεμένα Ντομούντσιεβα να επικεντρώνεται κυρίως στους στόχους και τους σκοπούς του -ως πρόεδρος- κινούμενη διακριτικά στο πλευρό του συζύγου της.

Συχνά τα βουλγαρικά life style έντυπα και ιστοσελίδες, αφιερώνουν χώρο στην Κρεμένα Ντομούντσιεβα, τόσο για την φιλανθρωπική της δράση όσο και για τις στιλιστικές της επιλογές που δεν περνούν απαρατήρητες.

Το 2019 η εταιρεία «Advance Properties» εξαγόρασε τον Nova Broadcasting Group, τον μεγαλύτερο όμιλο ΜΜΕ στη Βουλγαρία, με 7 τηλεοπτικά κανάλια, μεταξύ των οποίων το κορυφαίο βουλγαρικό πολυθεματικό κανάλι Nova Television -παλαιότερα ανήκε στον ελληνιό όμιλο του ΑΝΤ1- το ραδιόφωνο Nova News, τα έντυπα μέσα και την εταιρεία διανομής ταινιών LENTA. Η εταιρεία επίσης περιλαμβάνει ψηφιακά μέσα και πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης βουλγαρικής διαδικτυακής υπηρεσίας e-mail www.abv.bg, των κορυφαίων πυλών ειδήσεων Nova.bg, Vesti.bg, Dariknews.bg, καθώς και της αθλητικής πύλης Gong.bg.

Η ενασχόληση ωστόσο του Ντομούντσιεφ με τα Media και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, συνοδεύτηκε από καταγγελίες και παραιτήσεις γνωστών δημοσιογράφων, που εργάζονταν σε αυτά, εξαιτίας των πιέσεων που δέχτηκαν -όπως κατήγγειλαν- από το νέο ιδιοκτήτη. Μεγάλο μέρος των εργαζομένων στη Nova Television μάλιστα, απολύθηκε με το «καλημέρα» της νέας διοίκησης, γεγονός που σχολιάστηκε ποικιλότροπα στην Βουλγαρία εκείνη την εποχή.

Πηγή: protothema 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Κόσμος  |  Stories  |  Viral

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Viral: Τελευταία Ενημέρωση

X