ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Mini ανεμοστρόβιλος έκανε το... show του στη Λακατάμια (vid)

Δείτε το βίντεο

24news team

Ένα εντυπωσιακό θέαμα, χωρίς ευτυχώς ζημίες, χάρισε η φύση τη Δευτέρα (11/10) στη Λευκωσία.

Συγκεκριμένα όπως θα δείτε και στο βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδικτυακό γκρουπ «Καιρικά Φαινόμενα με Όμορφα Τοπία», μικρός ανεμοστρόβιλος έκανε την εμφάνιση του στην Λακατάμια.

Το θέαμα μοναδικό αλλά συνάμα και επικίνδυνο.

Τι είναι το φαινόμενο - ανεμοστρόβιλος

Ο ανεμοστρόβιλος είναι το φαινόμενο κατά το οποίο ένα ανοδικό ρεύμα περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του (στροβιλίζεται) και παρασέρνει προς τα πάνω άνεμο από τα κατώτατα στρώματα της ατμόσφαιρας. Πολλές φορές ο στρόβιλος αυτός απλά ανεβάζει ψηλά σκόνη και φύλλα και ονομάζεται dust devil (στα Ελληνικά: Κονιορτοστρόβιλος), έχει διάμετρο μερικά μέτρα και ύψος 10-100 μέτρα ενώ διαρκεί από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι λεπτά.

Άλλες φορές ο ανεμοστρόβιλος συνδέεται με το ανοδικό ρεύμα σε ένα καταιγιδόμορφο νέφος, είναι πολύ ισχυρότερος, μεγαλύτερος σε διαστάσεις και διαρκεί περισσότερο.Εάν ο στρόβιλος αυτός σημειωθεί στην θάλασσα ονομάζεται υδροστρόβιλος ή σίφωνας θαλάσσης (waterspout). Οι ισχυρότεροι ανεμοστρόβιλοι συνδέονται με ανοδικά ρεύματα σε υπερκυτταρική καταιγίδα (SuperCell), έχουν το μεγαλύτερο χρόνο ζωής και προκαλούν τις μεγαλύτερες καταστροφές.

Έτσι δημιουργείται

Για να συμβεί ένας ανεμοστρόβιλος, θα πρέπει να υπάρχει πολύ μεγάλη καθ’ ύψος διαφοροποίηση του άνεμου στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας (τα πρώτα 1000 μέτρα) όπου ο άνεμος μπορεί να αλλάζει κατεύθυνση και ένταση και επίσης να υπάρχουν ανοδικές κινήσεις ενώ η χαμηλή βάση του νέφους πρέπει να είναι χαμηλά. Όταν προκληθεί η περιστροφή και η στήλη αυτή οδηγηθεί τελικά στο νέφος, ο άνεμος δημιουργεί χαμηλή πίεση στο κέντρο του η οποία μικραίνει την διάμετρό του, αυξάνει την ταχύτητα του ανέμου και ενισχύει τα ανοδικά ρεύματα ενώ και η συμπύκνωση των υδρατμών προσφέρει περαιτέρω ενέργεια. Συνέπεια των πιο πάνω, η περιστροφή ενισχύεται και ο ανεμοστρόβιλος δυναμώνει.

Η ζωή του όμως είναι σύντομη, μέχρι μερικά λεπτά, αφού η ίδια η δυναμική του καταιγιδόμορφου νέφους δεν του επιτρέπει να εξακολουθήσει να υφίσταται και τα καθοδικά ρεύματα του νέφους καταστρέφουν την καλή οργάνωση του. Εάν όμως η ατμόσφαιρα και το σχετικό νέφος έχουν εξαρχής την δυνατότητα να ενισχύσουν την περιστροφή, είναι πολύ συνηθισμένο γεγονός να ξαναδημιουργηθούν και άλλοι ανεμοστρόβιλοι. Η ένταση των ανεμοστρόβιλων προσδιορίζεται από την ταχύτητα που τους συνοδεύει και κατατάσσονται συνήθως στην κλίμακα Fujita όπου οι ασθενέστεροι κατατάσσονται στην κλίμακα F0 (65 χιλιόμετρα την ώρα και πάνω) μέχρι τους ισχυρότερους που κατατάσσονται στην κλίμακα F5 (420 χιλιόμετρα την ώρα και πάνω).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Viral: Τελευταία Ενημέρωση