ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Με τι γεμίζετε το καλάθι του σούπερ μάρκετ; Τι αποκαλύπτουν οι επιλογές σας;

Σε ενδιαφέροντα ευρήματα κατέληξε έρευνα

Σε ενδιαφέροντα ευρήματα κατέληξε έρευνα για τη σχέση των αγοραστικών συνηθειών ως προς τη διατροφή, την υγεία και όχι μόνο!
Τα ψώνια του σούπερ μάρκετ μαρτυρούν πολύ περισσότερα απ’ όσα θα φανταζόταν κανείς, διαπίστωσε πρόσφατη έρευνα της Σχολής Ιατρικής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου του Έξετερ, η οποία δημοσιεύεται στο PLOS Medicine.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η αγορά μεγάλων ποσοτήτων σε σακχαρούχα ποτά καθώς και τα αντίστοιχα διαίτης, συνδέεται με χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, υψηλότερο ΔΜΣ (Δείκτη Μάζας Σώματος) και συνολικά κακές διατροφικές επιλογές.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε στοιχεία από τις αγοραστικές συνήθειες τροφίμων και ποτών 8.675 νοικοκυριών από τη Βρετανία για τη χρονιά 2016, τα οποία διέκρινε σε επτά διαφορετικούς τύπους με τη μέθοδο στατιστικής ανάλυσης λανθανουσών «τάξεων» (latent class analysis) βάσει των περισσότερων αγορών ενός ή δύο προϊόντων από τις εξής κατηγορίες: σακχαρούχα ποτά, αναψυκτικά διαίτης, ποτά με βάση τα φρούτα ή το γάλα, μπύρα ή μηλίτη, κρασί και νερό. Τέλος, σχηματίστηκε μια ομάδα που αγόραζε από όλες τις παραπάνω κατηγορίες σε παρόμοιες ποσότητες.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, οι τύποι νοικοκυριών ήταν:

-30% επί του συνόλου εκείνα με μεικτές αγορές
-18% όσα προτιμούσαν σακχαρούχα ποτά ή κρασί αντίστοιχα (15,6 λίτρα το έτος ανά άτομο για τα σακχαρούχα και 3.5 λίτρα για το κρασί)
-16% για τα διαιτητικά αναψυκτικά (43,2 λίτρα το έτος ανά άτομο)
-7% τα νοικοκυριά που κατανάλωναν κυρίως μπύρα και μηλίτη (5,6 λίτρα το έτος ανά άτομο)
-6% για τα ποτά με βάση τα φρούτα ή το γάλα (6,4 λίτρα το έτος ανά άτομο)
-4% τα νοικοκυριά που αγόραζαν κυρίως νερό (2,3 λίτρα το έτος ανά άτομο).

Τα παραπάνω ποτά αντιπροσώπευαν το 5,6% της συνολικής ενέργειας (kcal) που προσλάμβανε μέσω των αγορών κάθε νοικοκυριό ημερησίως.

Άλλα χαρακτηριστικά των νοικοκυριών έδειξαν πως ο τύπος 1 είχε περισσότερες πιθανότητες για υψηλότερο εισόδημα, ενώ οι τύποι 2, 3 και 4 συνδέθηκαν με χαμηλότερη κοινωνική τάξη.

Ως προς το υπερβολικό σωματικό βάρος και την παχυσαρκία, στην κορυφή βρέθηκαν οι τύποι 2 και 3 με ποσοστά 66,8% και 72,5% αντίστοιχα (με ΔΜΣ άνω του 25), τα οποία είχαν και τη μεγαλύτερη τάση αγορά γλυκών και σνακ (18%). Επιπροσθέτως, οι συνολικές αγορές τροφίμων και ποτών έδειξαν πως το καλάθι αγορών του τύπου 2 γέμιζαν κυρίως τα λιγότερο υγιεινά τρόφιμα και ποτά και λιγότερο τα φρούτα και λαχανικά.

Όπως τόνισε ο καθηγητής Richard Smith, από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, συν-συγγραφέας της μελέτης, με προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και οι καρδιακές παθήσεις να αυξάνονται παγκοσμίως, η εικόνα των αγοραστικών συνηθειών πρέπει να συμβάλει στον σχεδιασμό καλύτερων στρατηγικών για τη μείωση της κατανάλωσης σακχάρων τη βελτίωση της υγείας, άποψη που συνυπέγραψε και ο Δρ Nicolas Berger, Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Ιατρικής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και επικεφαλής της έρευνας.

Οι ερευνητές δεν παρέλειψαν να σημειώσουν κάποιες αδυναμίες της μελέτης, όπως ο μη συνυπολογισμός της σωματικής δραστηριότητας και των διατροφικών συνηθειών εκτός σπιτιού, παράγοντες που θα μπορούσαν εν μέρει να εξηγήσουν αυτά τα ευρήματα.

Πηγή: ygeiamou 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Viral: Τελευταία Ενημέρωση