ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κρυφές κάμερες: 5 τρόποι για να τις «ξετρυπώνετε»

Πλέον είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν και πιο εύκολο να αγοραστούν

Κρυφές κάμερες εντοπίζονται σε δωμάτια ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενα σπίτια, κρουαζιερόπλοια, ακόμη και στις τουαλέτες αεροπλάνων, κάνοντας πολλούς ταξιδιώτες να αναρωτιούνται:

«Μήπως με παρακολουθεί κάποιος αυτή τη στιγμή;»

Οι κάμερες έρχονται ενσωματωμένες σε κοινά οικιακά αντικείμενα, από ξυπνητήρια μέχρι αποσμητικά χώρου, μπουκάλια νερού και θήκες οδοντόβουρτσας, που ταιριάζουν άψογα με τη διακόσμηση του σπιτιού. Μπορούν να αγοραστούν σε καταστήματα ή στο διαδίκτυο και μέσω λιανοπωλητών όπως η Amazon και η Walmart.

«Πλέον δεν χρειάζεται απαραίτητα οι ιδιοκτήτες να πάρουν πίσω την κάμερα για να αποκτήσουν το υλικό που καταγράφηκε, αλλά μπορούν να έχουν ζωντανή μετάδοση στο κινητό τους», δήλωσε ο Πίτερ Τζία, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας τεχνολογικών υπηρεσιών OMG Solutions με έδρα τη Σιγκαπούρη.

Ακόμη χειρότερα, οι ιδιοκτήτες των καμερών αυτών μπορούν να πουλήσουν το υλικό σε ιστότοπους ακατάλληλου περιεχομένου, όπου τα βίντεο μπορούν να προβληθούν χιλιάδες φορές, σύμφωνα με το CNBC.

Για τον λόγο αυτό, το YouTube και το TikTok είναι γεμάτα με βίντεο ανθρώπων που συνιστούν απλούς τρόπους για την εύρεση κρυφών καμερών.

Λειτουργούν όμως αυτές οι προτάσεις;

Για να το ανακαλύψουν, ο Τζία και η ομάδα του έκρυψαν 27 κάμερες σε ένα σπίτι και στη συνέχεια έδωσαν στο CNBC συνιστώμενες συσκευές για την ανεύρεσή τους.

Συνολικά, το CNBC διεξήγαγε πέντε γύρους δοκιμών για να δει ποια μέθοδος ήταν η πιο αποτελεσματική.

Δοκιμή 1: Παρατηρώντας με «γυμνό μάτι»

Αρχικά, εξέτασαν τα δωμάτια χρησιμοποιώντας την πιο εύκολη μέθοδο από όλες: τη δοκιμή «με γυμνό μάτι».

Ένα από τα μέλη της ομάδας, ο Βίκτωρ Λοχ, πήγε από δωμάτιο σε δωμάτιο, σημειώνοντας ότι τίποτα δεν φαινόταν παράταιρο ή ύποπτο. Ωστόσο, μετά από 20 λεπτά έρευνας, βρήκε μια κάμερα ενσωματωμένη μέσα σε ένα ρολόι που λειτουργούσε – το κατάλαβε όμως επειδή η ώρα ήταν λάθος.
«Βρήκα μία», είπε. «Αλλά είναι τόσο καλά καμουφλαρισμένη».

Κόστος: 0 δολάρια | Κάμερες που βρέθηκαν: 1

Δοκιμή 2: Χρήση κινητού τηλεφώνου

Για να βρει περισσότερες κάμερες, ο Βίκτωρ κατέβασε τη δημοφιλή εφαρμογή «Fing», η οποία σαρώνει τα δίκτυα Wi-Fi για κάμερες. Χρησιμοποίησε επίσης τον φακό του τηλεφώνου του για να μπορεί να δει ευκολότερα τους φακούς των φωτογραφικών μηχανών, πράγμα το οποίο συστήνουν στο διαδίκτυο.

Η εφαρμογή έδειξε ότι 22 συσκευές ήταν συνδεδεμένες στο Wi-Fi του σπιτιού – αλλά καμία κάμερα.

Ο Τζία εξήγησε ότι όταν τα μέλη της ομάδας του εγκατέστησαν τις κάμερες στο σπίτι, δημιούργησαν επίσης ένα δεύτερο ασύρματο δίκτυο. Στη συνέχεια, συνέδεσαν τις κρυφές κάμερες σε αυτό το δίκτυο, παρακάμπτοντας το κύριο δίκτυο του σπιτιού.

«Ακόμα και αν δεν το κάναμε αυτό, η εφαρμογή θα έδειχνε ότι υπάρχουν κάμερες στο σπίτι, αλλά όχι πού βρίσκονται», είπε.

Ο Βίκτωρ είχε καλύτερη τύχη χρησιμοποιώντας τον φακό του τηλεφώνου του. Με αυτόν, βρήκε τρεις ακόμη κάμερες – σε έναν αναμεταδότη Wi-Fi, ένα κουμπί πουκάμισου και στο μάτι ενός λούτρινου αρκουδιού – η τελευταία, όπως και το ρολόι, τράβηξε την προσοχή του επειδή κάτι δεν πήγαινε καλά.

Ο Τζία είπε ότι οι περισσότερες κρυφές κάμερες κατασκευάζονται στην Κίνα. Η ειρωνία της υπόθεσης; Στη συγκεκριμέμνη χώρα, απαγορεύονται δια ροπάλου.

Κόστος: 25 δολάρια | Κάμερες που βρέθηκαν: 3

Δοκιμή 3: Χρήση ανιχνευτή ραδιοσυχνοτήτων

Αφού εντοπίστηκαν μόνο τέσσερις από τις 27 κάμερες, η ομάδα στράφηκε σε φορητές συσκευές που έχουν σχεδιαστεί για να βρίσκουν κρυφές κάμερες – όπως ένας ανιχνευτής ραδιοσυχνοτήτων που κάνει «μπιπ» όταν βρίσκεται κοντά σε μια κατασκοπευτική κάμερα.

«Οι ανιχνευτές λειτουργούν όταν οι κάμερες είναι ενεργοποιημένες και συνδεδεμένες στο Wi-Fi, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα βρουν κάμερες που χρησιμοποιούν κάρτες SD για την αποθήκευση δεδομένων», δήλωσε ο Τζία.

«Είναι επίσης επιρρεπείς σε ψευδείς συναγερμούς», πρόσθεσε, καθώς ο Βίκτωρ έψαχνε τα δωμάτια για τρίτη φορά.

«Η συσκευή διέθετε επίσης ενσωματωμένο ανιχνευτή φακών, αλλά τα μπιπ αποδείχθηκαν τόσο ενοχλητικά που ο Βίκτωρ δεν εντόπισε ούτε μία κάμερα με αυτή τη συσκευή. Χτυπούσε μπιπ ακόμη και όταν βρισκόταν σε μέρη του σπιτιού που δεν είχαν καθόλου κάμερες», δήλωσε ο Τζία.

Κόστος: 100-200 δολάρια | Κάμερες που βρέθηκαν: 0

Δοκιμή 4: Χρήση ανιχνευτή φακού

Το επόμενο μέσο ήταν ένας βασικός ανιχνευτής φακών, ο οποίος είναι φθηνός, φορητός και εύκολος στη χρήση. Η συσκευή εκπέμπει υπέρυθρο φως, το οποίο αντανακλάται από το φακό μιας φωτογραφικής μηχανής ως κόκκινη κουκκίδα.

Το πρόβλημα είναι πως όποιος το χρησιμοποιεί θα πρέπει να βρίσκεται κοντά στη φωτογραφική μηχανή για να λειτουργήσει.

Παρά τη δημοτικότητα της συσκευής αυτής στο διαδίκτυο, ο Βίκτωρ βρήκε μόνο δύο κάμερες με αυτή τη συσκευή – η μία σε μια συσκευή διάχυσης αιθέριων ελαίων και η άλλη σε μια συσκευή πλέγματος Wi-Fi.

Κόστος: 50 δολάρια| Κάμερες που βρέθηκαν: 2

Δοκιμή 5: Χρήση ενός προηγμένου ανιχνευτή φακών

Για την τελευταία δοκιμή, ο Βίκτωρ χρησιμοποίησε έναν πιο εξελιγμένο ανιχνευτή φακών.

«Μοιάζει με τα κιάλια και τονίζει το φως που αντανακλάται από το φακό μιας φωτογραφικής μηχανής. Ωστόσο, αυτή η συσκευή λειτουργεί από απόσταση, επιτρέποντας στον Βίκτωρ να βλέπει κάμερες από την άλλη άκρη του δωματίου. Λειτουργεί επίσης σε έντονα φωτισμένα ή σκοτεινά δωμάτια», δήλωσε ο Τζία.

«Ουάου», είπε ο Βίκτωρ, καθώς εντόπιζε τις κάμερες – σε ένα κουτί χαρτομάντιλων και μια δερμάτινη τσάντα, ενώ μια άλλη ήταν θαμμένη ανάμεσα σε αρχεία κάτω από ένα γραφείο. Σημείωσε όμως ότι έπρεπε να κοιτάξει κατευθείαν στο φακό για να τη δει. «Η οπτική γωνία έχει σημασία».

Συνολικά, βρήκε 11 κάμερες με αυτή τη συσκευή.

Κόστος: 400 δολάρια | Κάμερες που βρέθηκαν: 11

Το τελικό αποτέλεσμα

Συνολικά, ο Βίκτωρ βρήκε 17 από τις 27 κάμερες, το οποίο δεν είναι κακό αποτέλεσμα, αλλά ούτε και σπουδαίο, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς το χρόνο που ξόδεψε για τον εντοπισμό τους.

«Όταν ταξιδεύεις, είσαι πραγματικά εξαντλημένος», δήλωσε. «Το τελευταίο πράγμα που θέλεις να κάνεις είναι να ξοδέψεις μία ώρα εξετάζοντας κάθε γωνιά και κάθε σχισμή μόνο και μόνο για να εντοπίσεις μια κάμερα».

Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τις κρυφές κάμερες έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 400% τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Sprout Social.

«Οι συσκευές ανίχνευσης γίνονται όλο και καλύτερες, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τις κάμερες που κρύβει κάποιος για να μας… κατασκοπεύσει», δήλωσε ο Βίκτωρ.

Πηγή: newmoney

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Viral: Τελευταία Ενημέρωση