ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Πού το πάει η ΣΕΚ με μαζική εργοδότηση Τ/Κ;

Η ΠΕΟ στο ραντεβού με την ιστορία.. αποκοιμήθηκε - τα ρίσκα του Μάτση

Πιστολέρο

Πιστολέρο

pistolerop20@gmail.com

• Ζαριά ιστορίας ρίχνει ο Γενικός Γραμματέας και η ηγεσία της Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων (ΣΕΚ) με την μαζική εργοδότηση Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές, αφού με την εν λόγω ενέργεια εμμέσως αλλά με αδιαμφισβήτητα σαφή τρόπο, εμπλέκεται στην οικονομία και εν γένει στην πολιτική, με απροσδιόριστα αποτελέσματα και σαφώς νεφελώδεις αντιδράσεις. Αν και καθείς εφω ετάχθει και η ΣΕΚ αντιπροσωπεύει εργαζόμενους χωρίς να κάνει πολιτική, εντούτοις στην προκειμένη ο Γ. Γ. ΑΝΤΡΕΑΣ ΜΑΤΣΑΣ υπεισήλθε σε χωράφια άλλων και το θέμα είναι η καλλιέργεια να επιφέρει καρπούς και κέρδος, παρά να προκαλέσει ζημιά στο οικοδόμημα της συντεχνίας και εν γένει στον τόπο, αφού στην προκειμένη, κινείται η εν λόγω πράξη, σε λεπτές γραμμές… πολιτικής ισορροπίας.

• Η ρηξικέλευθη πρόταση Μάτσα προκάλεσε έκπληξη κυρίως γιατί προερχόταν από την ΣΕΚ, η οποία ως γνωστό κινείται στον χώρο της δεξιάς, παρά από την αντίστοιχη της ΠΕΟ, η οποία έδειξε ΑΡΓΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ και κυρίως πιάστηκε εξ απίνης, αφού η εργοδότηση Τ/Κ στις ελεύθερες περιοχές θα επικύρωνε την διαχρονική στάση - αφήγημα του ΑΚΕΛ και των παραρτημάτων του περί επαναπροσέγγισης. Το σύνθημα τους που δονεί στ’ αυτιά πάντων «ότι οι Τούρκοι της Κύπρου είν’ αδελφοί μας» φαίνεται στην προκειμένη να μπήκε σε κάποιο κόκκινο ράφι και μετατράπηκε σε κούφιο και έπεα πτερόεντα.

• Όπως μας πληροφόρησε εργατοπατέρας- πράκτορας της ΞΥΠ, αυτή την περίοδο η ΠΕΟ απασχολείτο με το συνέδριο και την διαδοχή στην θέση του Γ.Γρ., αφού ο ΠΑΜΠΗΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ αποχώρησε και την θέση κατάλαβε η ΣΩΤΗΡΟΥΛΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ. Αν και η ΠΕΟ ετοιμαζόταν να προχωρήσει αυτή σε συμφωνία με Τ/Κ συντεχνία και να φέρει εργαζόμενους, εντούτοις οι γραφειοκρατικές διαδικασίες του κόκκινου στρατού της ΠΕΟ, αλλά και η βραδυκίνητη μηχανή της επέφεραν κτύπημα με την ΜΑΤΣΑ στα κεφάλια των αναπαυόμενων εμμίσθων της ΠΕΟ οι οποίοι στο ραντεβού με την ιστορία δεν προσήλθαν γιατί είχαν να μοιραστούν αξιώματα και κάποιοι αποκοιμήθηκαν.

• Εν πάσει περιπτώσει, οριοθετούμε τα περί ζαριάς από τον Μάτσα, ο οποίος να σημειώσουμε ότι προτού καταλάβει την θέση του Γ.Γ της ΣΕΚ διετέλεσε στέλεχος του ΕΥΡΩΚΟ και κινείτο σε χώρους σαφώς αντίθετους με τα περί ομοσπονδίας και άλλων τινών λύσεων του Κυπριακού. Κατ’ αρχάς με την εργοδότηση Τ/Κ εργαζομένων σε μια περίοδο που η Τουρκική λίρα καταρρέει και η ζωή στα κατεχόμενα για τους συμπατριώτες μας κατέστη δύσκολη έως και επίκειται ΚΟΛΑΣΗ, δίνει διέξοδο σε αρκετούς που ετοιμάζονταν να ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣΟΥΝ κατά ΤΑΤΑΡ να ανακουφιστούν. Παράλληλα μεταφέροντας ζεστό χρήμα στο ψευδοκράτος δίνει ανάσα στους ψευδοηγέτες του. Αν στόχος – πολιτικός ή κοινωνικός - ήταν να υποχρεωθούν λόγω της δεινής οικονομικής θέσης τους οι Τ/Κ να σπρώξουν προς μια λύση του Κυπριακού, ελέω δυσχερούς οικονομικής κατάστασης είναι γεωπολιτική και κοινωνιολογική ανάλυση που δεν είναι της παρούσης, αν και οι θεωρίες από την πράξη απέχουν κατά παρασάγγας.

• Ωστόσο, για τα Εθνικά θέματα, ιδιαίτερα από μια συντεχνία που είχε άλλες προσεγγίσεις στο Κυπριακό, είναι δόκιμο να προβαίνει σε τέτοιου είδους πράξεις, είναι πρόβλημα πρώτα υπαρξιακό-ιδεολογικό του καθενός ηγετικού στελέχους της ΣΕΚ, αλλά και του τρόπου που θα διαχειριστεί τις όποιες αντιδράσεις από τα μέλη της. Ωστόσο, υπεισέρχονται και άλλου είδους ΡΙΣΚΑ που αναλαμβάνει ο κ. Μάτσας και η ΣΕΚ με την εν λόγω ενέργεια.

• Κυρίως είναι το θέμα της ΑΠΟΡΥΘΜΙΣΗΣ της αγοράς και ανυπερθέτως της περαιτέρω ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ των μισθών, που στον ιδιωτικό τομέα βρίσκονται στα τάρταρα. Και έστω αν τα 800 Ευρώ είναι μισθός πείνας, με την εργοδότηση Τ/Κ που λόγω της συναλλαγματικής ισοτιμίας Τουρκικής λίρας - Ευρώ, τα 500 Ευρώ θα θεωρούνται υπέρογκο ποσό και θα το αποδέχονται με ευχαρίστηση. Και φυσικά οι καλοί μας εργοδότες, δεν θα διστάσουν να ρίξουν τους μισθούς στο πάτωμα και θα δημιουργήσουν την νέα τάξη εργαζομένων, όπως την οριοθέτησε η στήλη προ καιρού, δηλαδή τους ΔΟΥΛΟΥΣ ΜΕ ΠΤΥΧΙΑ.

• Αν δε κάποιος παραπέμψει στις συλλογικές συμβάσεις, να τον ενημερώσουμε ότι οι Τ/Κ ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας καθότι διαθέτουν έγγραφα (ταυτότητα- διαβατήριο) μπορούν να εργοδοτούνται με το σύγχρονο μέσο δουλείας και διάλυσης των συντεχνιών, τα ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ. Οπόταν εκεί ο κάθε εργοδότης θα συμφωνεί τον μισθό και κανείς δεν μπορεί να παρέμβει. Τα περί κατώτατου μισθού μάλλον είναι θεωρίες, αφού μπορεί να τον δηλώνει – η συμφωνία με οικονομικά απελπισμένο είναι προσφιλές τρικ αρκετών εργοδοτών - ότι εργάζεται λιγότερες ώρες οπόταν και να προσφέρει συγκεκριμένο μισθό. Και όλα νόμιμα.

• Όπως δε μας πληροφόρησε πράκτορας της ΞΥΠ με το ψευδώνυμο Ε. Σαμαρά που γνωρίζει τα εργασιακά, οι εργαζόμενοι από τρίτες χώρες για να μπουν σε δουλειές παίρνουν πρωτίστως έγκριση από το Τμήμα Εργασίας, το οποίο και υποχρεώνει τους εργοδότες να εφαρμόζουν την συλλογική σύμβαση και κυρίως προσλαμβάνονται αν έχει πρώτα εξαντληθεί ο κατάλογος ανέργων. Οι Τ/Κ είναι πολίτες του κράτους με βούλα και θα δικαιούνται να εργοδοτούνται χωρίς διατυπώσεις.

• Στο θέμα υπεισέρχονται και άλλοι παράμετροι που σαφώς υποκρύπτουν και ρίσκα. Όπως με τις εισφορές τους στο ΓΕΣΥ, θα δικαιούνται ελεύθερης πρόσβασης στις υπηρεσίες και βεβαίως οι μηδαμινές τους καταβολές, θα είναι σαφώς αντιστρόφως ανάλογες με τις υπηρεσίες που θα τους παρέχονται, οπόταν ο κίνδυνος να ανατιναχθούν μια ώρα αρχύτερα τα οικονομικά δεδομένα του ΓΕΣΥ και να συμπαρασύρουν την οικονομία είναι σενάριο που προβληματίζει. Κι επειδή οι Τ/Κ θα εργοδοτούνται και στον ξενοδοχειακό και επισιτιστικό τομέα δεν αποκλείεται να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή εξυπηρέτησης των ξένων τουριστών αλλά και των ντόπιων. Αν αυτό δεν θα επηρεάσει γενικώς αφήνεται στην κρίση των ειδικών. Δηλαδή η επαφή του τουρίστα να είναι με Τ/Κ που μένει στο ψευδοκράτος ας το επιλύσει η Κυβέρνηση.

• Σε όλους τους προβληματισμούς η ΣΕΚ παρουσιάζεται ήρεμη και όμως μας έλεγε μέλος της, η ροή εργαζομένων θα είναι ελεγχόμενη και δεν θα ξεπερνά τους 150, αν και στα κατεχόμενα η Turk Sen, συντεχνία που συνεργάζεται η ΣΕΚ, μάζεψε μέχρι και 8 χιλιάδες αιτήσεις. Όσον δε την επιλογή των εργαζομένων θα γίνεται με αίτηση των εργοδοτών που θα περιγράφει την θέση και καθήκοντα που θα τους δίνεται.

• Μπορεί η ΣΕΚ και ο Μάτσας να γραφτούν στην ιστορία ως οι άνθρωποι που επιχείρησαν να λύσουν το Κυπριακό μέσω του εργασιακού τομέα, ενδεχομένως όμως να πέσει η μάτσα της ιστορίας και να τους καταπλακώσει. Ίδωμεν…

• Απίστευτο αλλά Κυπριστανικό: Αφού έριξαν την τρομοκρατία τους οι του ΑΝΤ1 με ρεπορτάζ για αναμενόμενα 2 χιλιάδες κρούσματα (γιατί όχι 10 δεν μας πληροφόρησαν επιστημονικά, αλλά σημασία έχει η τηλεθέαση και η διασπορά του φόβου) μας παρέθεσαν δηλώσεις του Καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, διευθυντή του κέντρου ερευνών μοριακής ιατρικής (μάστρος του μάστρε Κωστρίκκη) ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΕΛΤΑ, ο οποίος είπε ευθαρσώς, χωρίς περιστροφές ότι «αν χρειαστεί θα βάλουμε και 4η και 5η και 6η και 7η δόση του εμβολίου». Οπόταν αφού τα λένε οι επιστήμονες εμείς δεν είμαστε λαϊκιστές και διάφορα άλλα…

• ΥΓ: Κι επειδή λόγω χρόνου ή λογοκρισίας ή για να προστατεύσει τον καλεσμένο του, ο Παρούτης δεν ήθελε να αφήσει ΑΙΧΜΕΣ για τον πνευμονολόγο, μάστρε ΧΑΡΗ ΑΡΜΕΥΤΗ, που μας είπε ότι η πανδημία θα τελειώσει όταν εμβολιαστεί ΟΛΟΣ ο πλανήτης, όπερ μεθερμηνευόμενο ΟΥΔΕΠΟΤΕ, δεν του υπέβαλε τις ερωτήσεις, εμείς θα τους τις επισυνάψουμε και όποτε μπορεί τις απαντάει ο τηλε-ιατρός. «Η τρομολαγνεία που ενέσπειρε ο κ. Αρμεύτης και οι συν αυτώ επέφερε ψυχικές ασθένειες που θα προκαλέσουν αρκετούς θανάτους από άλλα αίτια και ισοπέδωσαν τις ζωές αρκετών ανθρώπων, διέλυσαν τις καθημαγμένες διαπροσωπικές σχέσεις. Όταν λέγαμε ότι το τείχος ανοσίας, που θα μας επιστρέψει στην κανονικότητα μετά τις 2 δόσεις εμβλίων, όπως έλεγαν οι τηλε-επιστήμονες κι εμείς αναφέραραμε ότι θα χτιστεί μετά την 6η δόση ο κ. Αρμεύτης μας έλεγε επικίνδυνους. Τώρα που αρχίζε η 4η τι θα μας πει αυτός και οι άλλοι τηλε- επιστήμονες» Καλημέρα με αγάπη.

Πιστολέρο: Τελευταία Ενημέρωση