ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ

Ζήτησε χαλαρώσεις νωρίτερα ο Άντρος - Η απάντηση του Πρόεδρου

Τα πολιτικά κόμματα υπό την προεδρία του Προέδρου Αναστασιάδη και στην παρουσία της επιδημιολογικής ομάδας, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, θα πρέπει να συζητήσουν ώστε να πείσουν πως υπάρχει η δυνατότητα, λαμ

Τις θέσεις του ΑΚΕΛ για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται και την προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δήλωσε ο ΓΓ του κόμματος, Άντρος Κυπριανού λέγοντας πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποσχέθηκε να συγκαλέσει σύσκεψη πολιτικών κομμάτων με τον Υπουργό Υγείας και τους επιδημιολόγους την ερχόμενη εβδομάδα.

Στην συνάντηση, είπε, τόνισε ότι δεν μπορούν να λαμβάνονται υπόψη μόνο δύο παράμετροι. Σίγουρα το θέμα της δημόσιας υγείας είναι το πιο σημαντικό από όλα κι αυτό θα πρέπει να καθοδηγεί την όλη δράση και προσπάθειά μας ως κράτος, πρόσθεσε. Την ίδια στιγμή, συνέχισε, πρέπει να συνυπολογιστούν και άλλες παράμετροι που έχουν επίσης εξαιρετική σημασία.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι πρώτα και κύρια όσον αφορά την ψυχική υγεία τα προβλήματα έχουν πολλαπλασιαστεί και πρέπει να αξιοποιηθεί έρευνα από δύο καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, που έχει τιμηθεί με το Βραβείο του Ερευνητή κιόλας, και το Υπουργείο Υγείας θα ήταν χρήσιμο να λάβει υπόψη, όπως είπε.

Σίγουρα, δήλωσε, η οικονομική δραστηριότητα έχει τεράστια σημασία ώστε να μπορέσει ο κόσμος να ζήσει σε ένα υποφερτό επίπεδο και να μην οδηγηθεί σε συνθήκες φτώχειας, αλλά έχουν επίσης τη δική τους σημασία η κοινωνική δραστηριότητα και δράση καθώς και η πολιτική δράση.

Τα πολιτικά κόμματα υπό την προεδρία του Προέδρου Αναστασιάδη και στην παρουσία της επιδημιολογικής ομάδας, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, θα πρέπει να συζητήσουν ώστε να πείσουν πως υπάρχει η δυνατότητα, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, να λειτουργήσουν κι άλλες δραστηριότητες.

«Δεν μπορώ να καταλάβω πχ, γιατί δεν μπορούν να λειτουργούν τα ωδεία, γιατί δεν μπορούν να λειτουργούν τα εστιατόρια με τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης». Τα ωδεία, είπε, μπορούν να λειτουργούν με έναν καθηγητή και έναν μαθητή λέγοντας πως τα σχολεία λειτουργούν χωρίς να προκαλούνται προβλήματα.

Αυτά και πολλά άλλα μπορούν τα τύχουν επανεξέτασης το συντομότερο δυνατό, συμπλήρωσε ο κ. Κυπριανού λέγοντας πως δεν χρειάζεται να περιμένουν μέχρι τις 15 Μαρτίου. Λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, συνέχισε, να δούμε πώς επαναλειτουργούν οι μουσικές σκηνές, τα θέατρα, ο πολιτισμός γενικότερα, τα ωδεία, οι χώροι σίτισης, και η πολιτική δραστηριότητα.

Ο ΟΗΕ, η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων , το ΣτΕ, το ΕΔΑΔ έχουν τονίσει κατ’ επανάληψη το τελευταίο διάστημα ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν πρέπει να προκαλεί προβλήματα στην ελευθερία έκφρασης και του δικαιώματος του συναθροίζεσθαι, είπε. «Αυτά είναι και δική μας απαίτηση να γίνουν σεβαστά στην Κύπρο».

Ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποσχέθηκε να συγκαλέσει σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα, των πολιτικών κομμάτων μαζί με τον Υπουργό Υγείας και τους επιδημιολόγους για να συζητήσουν όλα αυτά τα ζητήματα. Ελπίζει και εύχεται, ανέφερε ο κ. Κυπριανού, σ’ εκείνη την συνάντηση να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις ώστε από τη μια θ’ αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα ζητήματα δημόσιας υγείας, αλλά και τα θέματα ψυχικής υγείας, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής δραστηριότητας.

Φρένο βάζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο αίτημα του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού ο οποίος στη συνάντηση που είχε μαζί του ζήτησε χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων πριν τις 15 Μαρτίου. Σε γραπτή δήλωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος σημειώνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προειδοποίησε ότι τυχόν πρόωρη χαλάρωση των μέτρων πιθανόν να σημαίνει και παράταση της περιόδου εφαρμογής περιοριστικών μέτρων, ενώ ταυτόχρονα τόνισε ότι τυχόν επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας θα βαρύνει εκείνους που παραβιάζουν τα μέτρα ή προτρέπουν στην παραβίαση των μέτρων.

Αυτούσια η δήλωση:

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνάντηση με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ κ. Άντρο Κυπριανού.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού συζήτησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα θέματα των περιοριστικών μέτρων και του περιορισμού διαφόρων ελευθεριών που επιβάλλονται λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, σημειώνοντας ότι πρώτιστο μέλημα μας θα πρέπει να είναι η υγεία του λαού, αλλά ταυτόχρονα και ότι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και άλλες παράμετροι, όπως είναι οι ανθρώπινες ελευθερίες, η ψυχολογία των πολιτών, το δικαίωμα έκφρασης, διαμαρτυρίας, και οι συναθροίσεις με σκοπό τη διαμαρτυρία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τον κ. Κυπριανού ότι τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και η Κυβέρνηση σέβονται απόλυτα και προστατεύουν τις ανθρώπινες ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι οι περιορισμοί έχουν επιβληθεί για την προστασία του υπέρτατου αγαθού της υγείας, κάτι που έχει εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες ανεξάρτητα πολιτικού συστήματος ή ιδεολογίας.
Σημείωσε παράλληλα πως είμαστε αντικειμενικά μία από τις πιο πετυχημένες χώρες στην αντιμετώπιση της πανδημίας, κάτι που αναγνωρίζεται διεθνώς.

Αυτό είναι το μέγιστο κοινωνικό αγαθό που μπορεί να προσφέρει κάτω από αυτές τις συνθήκες ένα κράτος στους πολίτες του.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε, επίσης, ότι στόχος και σκοπός του ιδίου και της Κυβέρνησης είναι η προστασία της υγείας του λαού, η διασφάλιση θέσεων εργασίας και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που η πανδημία προκάλεσε σε όλα τα στρώματα του λαού.
Τόνισε πως τυχόν παραγνώριση της επιδημιολογικής κατάστασης και πρόωρη χαλάρωση των μέτρων θα οδηγήσει σε μια νέα έξαρση της πανδημίας, με απρόβλεπτες συνέπειες για όσα με τις θυσίες του ο λαός μας έχει πετύχει, ώστε η χώρα μας να κατατάσσεται στις πλέον αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση του Covid-19.

Η επάνοδος στην κανονικότητα, το ταχύτερο δυνατόν, είναι κάτι που θα επιτευχθεί με τον έλεγχο της επιδημιολογικής κατάστασης και προς τούτο κάλεσε τόσο τον κ. Κυπριανού όσο και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς να συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή που καταβάλλει η Πολιτεία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προειδοποίησε ότι τυχόν πρόωρη χαλάρωση των μέτρων πιθανόν να σημαίνει και παράταση της περιόδου εφαρμογής περιοριστικών μέτρων, ενώ ταυτόχρονα τόνισε ότι τυχόν επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας θα βαρύνει εκείνους που παραβιάζουν τα μέτρα ή προτρέπουν στην παραβίαση των μέτρων.

Την ίδια ώρα ενημέρωσε, επίσης, τον κ. Κυπριανού ότι εντός της επόμενης εβδομάδας θα συγκαλέσει σύσκεψη, στην παρουσία των πολιτικών αρχηγών, του Υπουργού Υγείας και των μελών της επιδημιολογικής συμβουλευτικής ομάδας, για συζήτηση όλων των θεμάτων που αφορούν την πανδημία και την αντιμετώπιση της.

 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση