ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Υποχρέωση να μιλάμε στα παιδιά μας για το τι έγινε την 15η Ιουλίου»

Τι δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

ΚΥΠΕ

Έχουμε υποχρέωση να μιλάμε στα παιδιά μας για το τι έγινε τη 15η Ιουλίου του 1974 και όλοι εμείς που συμμετέχουμε στη δημόσια ζωή του τόπου πρέπει να δείχνουμε στην πράξη ότι έχουμε πάρει τα μηνύματα από το τι έγινε την 15η Ιουλίου, τόνισε το Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά το μνημόσυνο των πεσόντων κατά το πραξικόπημα, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία.

«Τιμούμε τη μνήμη όλων αυτών που αγωνίστηκαν για να υπερασπιστούν ό,τι πιο σημαντικό έχουμε, την Κυπριακή Δημοκρατία», ενώ «την ίδια στιγμή καταδικάζουμε ξεκάθαρα το προσχεδιασμένο άφρον πραξικόπημα, το προδοτικό πραξικόπημα της xούντας των Αθηνών και των συνεργατών της στην Κύπρο», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ανέφερε ότι δεν υπάρχουν διαφορετικές ή πολλές ερμηνείες και ότι «μία είναι η ερμηνεία».

«Προδοτικό πραξικόπημα ενάντια στον νόμιμο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία, για την κατάλυση της», πρόσθεσε.

Επίσης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «πέραν τέτοιων τελετών που σίγουρα είναι αναγκαίες, θα πρέπει να παίρνουμε και τα σωστά μηνύματα», προσθέτοντας ότι σήμερα κρατεί δύο πράγματα.

«Το πρώτο είναι ότι όλοι εμείς που συμμετέχουμε προσωρινά, ειδικότερα όλοι εμείς που συμμετέχουμε στη δημόσια ζωή του τόπου πρέπει μέσα από τις καθημερινές μας συμπεριφορές να δείχνουμε στην πράξη ότι έχουμε πάρει τα μηνύματα από το τι έγινε τη 15η Ιουλίου 1974», πρόσθεσε.

Το δεύτερο, συνέχισε, το οποίο τον προβληματίζει και τον ανησυχεί 49 χρόνια μετά, είναι ότι «έχουμε υποχρέωση να μιλάμε στα παιδιά μας για το τι έγινε αυτή τη μέρα. Μπορεί να πέρασαν 49 χρόνια, αλλά τίποτα μα τίποτα δεν είναι δεδομένο».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «μιλώντας πολλές φορές με τη νέα γενιά του τόπου μας νιώθω ότι δεν λέμε και δεν ενημερώνουμε για όλα αυτά».

«Άρα, αν θέλουμε πραγματικά να τιμήσουμε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για να υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία, ό,τι πιο σημαντικό έχουμε, ας αφιερώσουμε σήμερα πέντε - δέκα λεπτά να εξηγήσουμε στα παιδιά μας τι έγινε την 15η Ιουλίου 1974. Γιατί τίποτα δεν είναι δεδομένο», πρόσθεσε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αυτό πρέπει να αντανακλά και στην Παιδεία, ο Πρόεδρος απάντησε καταφατικά.

«Σίγουρα, όλους», ανέφερε και πρόσθεσε πως «αντανακλά και στην Παιδεία, αντανακλά και στον καθένα από μας προσωπικά».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, «η Παιδεία είναι πολύ σημαντική, υπάρχει σχετική αναφορά, αλλά αναφέρομαι στην προσωπική ευθύνη που έχει ο καθένας από μας να μιλήσουμε, να αφιερώσουμε λίγα λεπτά για να εξηγήσουμε τι έγινε διότι η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη».

Είδαμε, συνέχισε, «τα αποτελέσματα του τι επιχειρήθηκε την 15η Ιουλίου 1974 να γίνει τα οποία βιώνουμε μέχρι σήμερα».

Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις μαύρες επετείους και στη συνέχεια θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο Αντιστασιακών στο Πάρκο Προεδρικού.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση