ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ύποπτες διαδικασίες για προώθηση χαλουμιού, λαδιού, εσπεριδοειδών, πατατών σε ξένες χώρες

Στο μικροσκόπιο της OLAF ο Παναγροτικός

Στέλιος Ξιουρής

Φωτογραφικές διαδικασίες που παρέπεμπαν σε συγκεκριμένη εταιρεία διαπίστωσε ο Γενικός Ελεγκτής ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ στους διαγωνισμούς για προώθηση Κυπριακών προϊόντων στο εξωτερικό με ύποπτους τον ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ (αγροτική οργάνωση που πρόσκειται στον ΔΗΣΥ) που είχε το γενικό πρόσταγμα ανάθεσης των διαγωνισμών.

Οι εν λόγω ενέργειες είναι αντικείμενο έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη από την OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης) και οι οποίες στηρίζονται εν πολλοίς από την έρευνα που διενήργησε η Ελεγκτική Υπηρεσία δια του ανώτερου λειτουργού ΑΝΤΡΕΑ ΚΙΚΑ.

Σημειώνεται ότι διοικητική έρευνα διεξήγαγε και το Υπουργείο Εμπορίου που είναι ο αρμόδιος φορέας και το πόρισμα κατατέθηκε στις 6.11.2020 ενώπιον του Διευθυντή Ενέργειας ΧΑΡΑΛΜΠΟΥ ΡΟΥΣΟΥ, για να διεξάγει και πειθαρχική έρευνα για ενδεχόμενη διάπραξη αδικημάτων από λειτουργούς του Υπουργείου

Συγκεκριμένα ποσό 6 εκατομμυρίων και 686 χιλιάδων ευρώ εκταμιεύτηκε με συνεισφορά κατά 4 εκ. από Ευρωπαϊκά ταμεία και 2.686 από την Κ. Δημοκρατία και αφορούσαν προωθητικές ενέργειες για εσπεριδοειδή, χαλούμι, λάδι και πατάτες.

Όπως ανέφεραν τα στελέχη της Ελεγκτική Υπηρεσίας ο Παναγροτικός που είχε την ευθύνη για προκήρυξη των προσφορών με φωτογραφικές διαδικασίες συμβαλλόταν με συγκεκριμένη Ελλαδική εταιρεία ( Οικονομοτεχνική) η οποία και έπαιρνε όλους τους διαγωνισμούς.

Πλέον η υπόθεση όπως ακούστηκε κατά την συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής βρίσκεται στα χέρια της OLAF η οποία διεξάγει την έρευνα, ενώ προκύπτουν και ποινικά αδικήματα σύμφωνα με τις σχετικές διαδικασίες, οι οποίες θα επανεξετασθούν προσεχώς από την Κοινοβουλευτική επιτροπή.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση