ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Αντίδραση ΥΠΕΞ στην πρόταση Φιντάν

Αναμένουμε πιο συγκεκριμένες παραμέτρους

ΚΥΠΕ

Την ανάγκη για προσεγγίσεις που να βασίζονται στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας υπογραμμίζει η Λευκωσία, απαντώντας στην πρόταση της Τουρκίας, η οποία επαναλήφθηκε δια στόματος του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας Χακάν Φιντάν, όπως υπάρξει μια συμφωνία στην Κύπρο για τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο στα πρότυπα της συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου, χωρίς οι δύο πλευρές να αναμένουν την πολιτική επίλυση του Κυπριακού.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την χθεσινή τοποθέτηση του κ. Φιντάν, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρος Γκότσης, ανέφερε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε αυτού του είδους την προσέγγιση από τουρκικής πλευράς», προσθέτοντας παράλληλα πως «η Λευκωσία δεν έχει λάβει οποιανδήποτε επίσημη πρόταση προς αυτήν την κατεύθυνση».

Σε κάθε περίπτωση, υπενθύμισε πως η Λευκωσία πρώτη εισηγήθηκε τη διεξαγωγή διαλόγου με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας για οριοθέτηση των ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.

Πρόσθεσε, ότι αν η πρόταση έχει τις ίδιες παραμέτρους με παλαιότερες τοποθετήσεις της Τουρκίας, δηλαδή ενδεχόμενο συζήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου με την τουρκοκυπριακή πλευρά σε μια λογική συναπόφασης, «τότε αυτό είναι κάτι που έχουμε ήδη απορρίψει». «Μια τέτοια προσέγγιση θα υποβάθμιζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, λειτουργώντας την ίδια στιγμή αντιπαραγωγικά στις σύντονες προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για επίλυση του Κυπριακού», υπογράμμισε.

Ο κ. Γκότσης υπέδειξε ακόμη πως μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου μπορεί να μην υπάρχουν διπλωματικές σχέσεις, αλλά δεν αμφισβητεί η μια χώρα ότι η άλλη υφίσταται ως κράτος. Στην περίπτωσή μας, ωστόσο, ανέφερε από τη μια υπάρχει το ψευδοκράτος, ενώ την ίδια στιγμή η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, εφαρμόζοντας τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις με βάση το διαπραγματευτικό πλαίσιο τις οποίες η ίδια έχει αναλάβει ως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε ο κ. Γκότσης, θα ανέμενε κανείς να ακούσει πιο συγκεκριμένες παραμέτρους, σε περίπτωση που πράγματι η Τουρκία επιθυμεί τον διάλογο με στόχο την εξέταση λύσεων αμοιβαία αποδεκτών, στη βάση του διεθνούς δικαίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση