ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Σύσκεψη για ΤΑ - Αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για εφαρμογή της νομοθεσίας

Ο Υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος προέβη στην ενημέρωση των κομμάτων, επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για εφαρμογή της νομοθεσίας

ΚΥΠΕ

Τα όποια προβλήματα προκύψουν από την εφαρμογή της νομοθεσίας όπως ψηφίστηκε για την τοπική αυτοδιοίκηση θα αντιμετωπιστούν σε συστράτευση με τη Βουλή, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου μετά τη δίωρη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Προεδρικό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε για ενημέρωση για την πορεία της υλοποίησης της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπό το φως και του δημόσιου διαλόγου που αναπτύσσεται και σε αυτή συμμετείχαν αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Σύσκεψη συγκάλεσε για αύριο για το ίδιο ζήτημα και η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, η οποία δεν παρέστη στην πρωινή ενημέρωση στο Προεδρικό γιατί, όπως εξηγήθηκε, έλαβε την πρόσκληση μόλις χθες το απόγευμα και δεν μπορούσε να αλλάξει το πρόγραμμά της. Εκπροσωπήθηκε από τον Βουλευτή Νίκο Σύκα.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος προέβη στην ενημέρωση των κομμάτων, επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για εφαρμογή της νομοθεσίας, όπως αυτή ψηφίστηκε και τόνισε ότι η εκτελεστική εξουσία είναι σε συστράτευση με τη Βουλή και τους δημάρχους για να υπερπηδηθούν τα όποια προβλήματα προκύψουν.

Ο κ. Ιωάννου είπε ότι ανησυχίες και προβληματισμοί υπάρχουν και αυτό είναι φυσιολογικό και τόνισε ότι σε γενικές γραμμές, και βάση του οδικού χάρτη που ετοιμάστηκε από το ΥΠΕΣ, «είμαστε σε καλό δρόμο».

«Υπάρχουν κάποιες προκλήσεις τους επόμενους μήνες γι’ αυτό ζητήσαμε και τη συμβολή της Βουλής, όπως μαζί, με αποφασιστικότητα, προσπαθήσουμε να επιλύσουμε οποιαδήποτε προβλήματα είτε αυτά αφορούν κτιριακές υποδομές ή το σύστημα Ευαγόρας», ανέφερε.

Εξήγησε περαιτέρω ότι ο ρόλος του Υπουργείου είναι υποστηρικτικός μέσω της Κεντρικής Συμβουλευτικής Επιτροπής και είναι δίπλα από τους δήμους και τους αιρετούς, «να τους στηρίξουμε στο έργο τους είτε αυτό αφορά το λογισμικό Ευαγόρας, τα οργανογράμματα ή τους προϋπολογισμούς».

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, ο Πρόεδρος Δημοκρατίας επανέλαβε τη θέληση της Κυβέρνησης να εφαρμόσει το νομοσχέδιο όπως ψηφίστηκε και την προσήλωση και αποφασιστικότητα για επιτυχή εφαρμογή της νομοθεσίας.

Ανέφερε ότι σε συστράτευση με τη Βουλή και τους Δημάρχους θα μπορούν να υπερπηδηθούν οποιαδήποτε προβλήματα παρουσιαστούν.

«Σίγουρα η νομοθεσία δεν είναι το ιδεατό, αυτό το έχουμε πει, και εμείς και εντοπίσαμε τα προβλήματα και αυτά τα προβλήματα δεν τα έχουμε εντοπίσει τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες είναι με τοποθετήσεις μου από τον περασμένο Ιούνιο στη Βουλή, αυτό όμως έχουμε μπροστά μας, αυτό καλούμαστε να εφαρμόσουμε και στην πορεία, μετά την ψήφιση, οποιαδήποτε προβλήματα υπάρχουν εμείς έχουμε τη βούληση, τη διάθεση και αποφασιστικότητα να τα επιλύσουμε σε συνεργασία πάντα με τη βουλή που νομοθετεί», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι πρόκειται για μια τεράστια υλοποίηση και έχοντας και τις εμπειρίες του ΓεΣΥ σίγουρα υπάρχουν ανησυχίες. «Ουαί και αλίμονο να μην ανησυχούσαμε», είπε.

Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι ο ρόλος του Υπουργείου είναι κυρίως υποστηρικτικός με εξαίρεση την αδειοδότηση.

«Εκεί έχουμε μεγάλη συνδρομή και προχωρήσαμε με πρόσληψη 87 ατόμων, απλοποιούμε διαδικασίες, αλλά το γεγονός ότι σε κάποιες επαρχίες δεν έχουν εξευρεθεί για παράδειγμα κτίρια ακόμη, αυτό μας ανησυχεί, αντιλαμβάνεστε ότι η ευθύνη δεν είναι δική μας, δεν μπορούμε να επέμβουμε, να εξεύρουμε εμείς κτίρια, το τι μπορούμε να κάνουμε είναι να πιέζουμε τα προσωρινά συμβούλια», εξήγησε.

Ο ΥΠΕΣ επανέλαβε ότι ο προβληματισμός υπάρχει, το τι έχουμε ενώπιον μας δεν είναι το ιδεατό, «αλλά από εκεί και πέρα είναι σίγουρα καλύτερη αυτή η μεταρρύθμιση από το υφιστάμενο σύστημα και εμείς ως εκτελεστική εξουσία διαβεβαιώνουμε ότι θα εφαρμόσουμε την νομοθεσία ως έχει ψηφιστεί».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση