ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Χωρίς δικαστικό ένταλμα δεν εισέρχεται κανένας σε οικία»

Όλα όσα είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Η οικογενειακή στέγη είναι συνταγματικά προστατευόμενο δικαίωμα και δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να εισέλθει σ’ αυτήν χωρίς δικαστικό ένταλμα έρευνας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Γιώργος Σαββίδης, σημειώνοντας, επίσης, ότι όσοι επιτίθενται εναντίον των αστυνομικών, που διενεργούν ελέγχους για εφαρμογή των μέτρων θα οδηγούνται άμεσα ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ερωτηθείς σχετικά με τις περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού ως προς το θέμα της αστυνόμευσης, ο κ. Σαββίδης είπε ότι «είναι γεγονός ότι κάποιες περιοχές φάνηκε ότι χρήζουν ιδιαίτερης και πιο έντονης αστυνόμευσης και για το σκοπό αυτό η κατάσταση έχει αξιολογηθεί από την ηγεσία της Αστυνομίας και είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι κάποιες περιοχές έχουν τύχει ιδιαίτερου χειρισμού όσον αφορά τον τρόπο της αστυνόμευσης. Πιστεύω ότι με τα μέτρα που έχει λάβει η ηγεσία της Αστυνομίας θα έχουμε καλύτερη παρακολούθηση των περιοχών αυτών».

Ερωτηθείς σε σχέση με τα περιστατικά επιθέσεων εναντίον αστυνομικών κατά τη διενέργεια των ελέγχων συμμόρφωσης με τα μέτρα, ο Υπουργός εξέφρασε τη λύπη του για αυτές τις επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών, εν ώρα καθήκοντος, από πολίτες που ενώ παραβιάζουν τα διατάγματα του Υπουργού Υγείας για τις άσκοπες μετακινήσεις «έχουν και το θράσος να προχωρούν με την ενάσκηση βίας εναντίον των αστυνομικών αρχών».

Ο κ. Σαββίδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλους τους αστυνομικούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και σε αυτή τη δύσκολή θέση να πρέπει να εφαρμόσουν τα μέτρα που λήφθηκαν στη βάση των διαταγμάτων και της νομοθεσίας. «Θέλω να γνωρίζουν ότι θα έχουν την αμέριστη στήριξη τόσο τη δική μου όσο και της πολιτείας», είπε.

Αναφερόμενος στους παραβάτες, είπε ότι είναι λυπηρό το γεγονός ότι εκτός του ότι με τη συμπεριφορά τους αυξάνουν τον κίνδυνο περαιτέρω διάδοσης του ιού «με αποτελέσματα, τα οποία ενδεχομένως να είναι και ασύλληπτα, έχουν και το θράσος να χειροδικούν ή να επιτίθενται έναντι των αστυνομικών οργάνων».

Είπε ότι αυτές οι υποθέσεις θα πρέπει να οδηγούνται στο δικαστήριο για να επιβάλλονται οι αρμόζουσες ποινές, «οι οποίες ενδεχομένως να φτάνουν και στο σημείο της στέρησης της ελευθερίας».

Απευθυνόμενος προς τους πολίτες, είπε ότι «τώρα είναι η ώρα της ευθύνης, τώρα είναι η ώρα να συμμορφωθούμε, να περιοριστούμε στα σπίτια μας, στα καταφύγια μας όπως είχε πει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να μην δώσουμε την ευκαιρία να μεταδοθεί ο ιός με τις άσκοπες και αχρείαστες μετακινήσεις μας και πιστεύω ότι συμμορφούμενοι και μένοντας στο σπίτι μας θα τα καταφέρουμε».

Ερωτηθείς αν είναι σήμερα σε θέση τα δικαστήρια να εκδικάζουν τέτοιου είδους υποθέσεις, επικαλούμενος σχετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο Υπουργός δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι οι επείγουσες υποθέσεις ποινικής φύσεως εκδικάζονται «απρόσκοπτα και άμεσα» από τα δικαστήρια και σε αυτές τις υποθέσεις περιλαμβάνονται, όπως είπε, και οι παραβάσεις του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου.

Ο κ. Σαββίδης είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν εκδικαστεί συνολικά εννέα τέτοιες υποθέσεις από διάφορα επαρχιακά δικαστήρια σε παγκύπρια βάση και έχουν επιβληθεί αυστηρά χρηματικά πρόστιμα στους παραβάτες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός είπε ότι σε αυτή την προσπάθεια της Αστυνομίας για εφαρμογή των μέτρων και συμμόρφωση με τα διατάγματα και τη νομοθεσία χρειάζεται και η συμμετοχή και η βοήθεια των πολιτών, πέραν της συνδρομής που παρέχουν και άλλες κρατικές υπηρεσίες.

«Δεν είναι δυνατόν η Αστυνομία να βρίσκεται παντού. Εκεί και όπου οι πολίτες διαπιστώνουν ότι γίνεται μια παράβαση η οποία συνεχίζεται και για την οποία θα πρέπει να ενημερωθεί, μπορούν να το πράξουν και να την καταγγείλουν είτε τηλεφωνώντας στον αριθμό 1460 ή στον πλησιέστερο αστυνομικό σταθμό…», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με την ανησυχία που είχε εκφραστεί από μερίδα των πολιτών ως προς το θέμα των αστυνομικών ελέγχων στα σπίτια, ο κ. Σαββίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «δεν υπάρχει καμία πρόσθεση ούτε και μπορεί να επεμβαίνει η Αστυνομία στα σπίτια των πολιτών χωρίς διάταγμα του αρμόδιου δικαστηρίου».

«Η οικογενειακή στέγη είναι ένα προστατευόμενο συνταγματικά δικαίωμα του οποιουδήποτε πολίτη και δεν τίθεται θέμα, όπως αφέθηκε να νοηθεί, ότι θα μπορεί κάποιος κατά βούληση να εισέρχεται και να ελέγχει κατά πόσον υπάρχει συμμόρφωση με τα διατάγματα», είπε.

Αυτό που μπορεί να γίνει από την Αστυνομία, όπως είπε, εκεί και όπου υπάρχει εύλογη υποψία ότι σε ένα σπίτι υπάρχει συγκέντρωση ατόμων, πέραν των μόνιμα διαμενόντων, είναι είτε να περιμένει έξω από το σπίτι μέχρι να διαλυθεί η συγκέντρωση και να εξέλθουν οι επισκέπτες για να διενεργήσει τον προβλεπόμενο έλεγχο και αν διαπιστωθεί ότι κακώς βρίσκονταν εκεί να προχωρήσει σε καταγγελία, είτε, εκεί και όπου υπάρχει έκδηλη παρανομία, να ζητήσει από το δικαστήριο την έκδοση εντάλματος έρευνας για να εισέλθει στο σπίτι.

Ανέφερε ότι στην επαρχία Λάρνακας, η Αστυνομία συνέλαβε 24 άτομα, τα οποία βρίσκονταν συγκεντρωμένα σε ένα διαμέρισμα όπου γινόταν πάρτι με μουσική και ποτό.

«Δεν είναι ευχάριστο για κανένα μας να παίρνουμε μέτρα που περιορίζουν οποιαδήποτε δικαιώματα των πολιτών, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι το πρώτιστο και το πιο σημαντικό ανθρώπινο δικαίωμα είναι το δικαίωμα στη ζωή και αυτό είναι που θέλουμε να διασφαλίσουμε στο μεγαλύτερο δυνατόν βαθμό», κατέληξε.

Ο Υπουργός ευχαρίστησε, τέλος, τους επαγγελματίες υγείας για την καθημερινή μάχη που δίνουν για αντιμετώπιση της πανδημίας θέτοντας σε κίνδυνο τη δική τους ζωή για να σώσουν τη ζωή συμπολιτών μας που μολύνθηκαν από τον ιό.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X