ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ξεπερνούν τις 26 χιλιάδες οι αιτητές ασύλου με τους πλείστους από Συρία - Καμερούν

Έρευνα της βουλεύτριας του ΔΗΣΥ Ξένιας Κωνσταντίνου

Στέλιος Ξιουρής

Ανησυχητικές διαστάσεις έως και ανεξέλεγκτες τείνει να λάβει το μεταναστευτικό ιδιαίτερα σε ότι αφορά τους αιτητές ασύλου, αφού η αύξηση τους είναι ραγδαία.

Προς τούτο και συναισθανόμενη το χρέος της αλλά και ένεκα του ότι αφουγκράζεται τις ανησυχίες και τον παλμό της κοινωνίας η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ ΞΕΝΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ενδιέτριψε επί του θέματος ώστε μέσω της παρέμβασης της να διαφανεί το μέγεθος του προβλήματος.

Η παρέμβαση της και αφού όπως μας πληροφόρησε η κ. Κωνσταντίνου συζήτησε με αρκετούς εμπλεκόμενους φορείς θέλησε να διασαφηνίσει επακριβώς το ζήτημα μέσω του αρμόδιου Υπουργείου Εσωτερικών.

Ακολουθώντας την κοινοβουλευτική θεσμική οδό απηύθυνε σχετική ερώτηση στον ΥΠΕΣ ΝΙΚΟ ΝΟΥΡΗ από τον οποίο και ζήτησε τα σχετικά στοιχεία.

Εκ πρώτης όψεως όπως μας ανέφερε η κ. Κωνσταντίνου υπάρχει σχετικό θέμα που χρήζει άμεσης επίλυσης και θα πρέπει όλοι να ενσκήψουν με την δέουσα προσοχή ώστε να δοθούν ταχείες λύσεις.

Στη βάση της ερώτησης της βουλεύτριας Λευκωσίας, Ξένιας Κωνσταντίνου ο ΥΠΕΣ απάντησε ότι, μέχρι τα τέλη του 2020, το σύνολο των υπό εξέταση αιτούντων ήταν 18.995 ενώ το 2020 υποβλήθηκαν επιπλέον 7.094 αιτήματα!

Πάντως η νεαρή βουλευτής Λευκωσίας τράβηξε αρκετό κουπί στο Κοινοβούλιο για το σχετικό θέμα και προς τούτο στοχεύει να προωθήσει εμδεχομένως και προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, της οποίας είναι μέλος, ώστε να δοθούν οι κατάλληλες λύσεις προτού είναι αργά.

Στοιχεία από το ΥΠΕΣ για τους αιτητές ασύλου.

Ο ΥΠΕΣ στην απάντηση του αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Αναφέρομαι στην πιο πάνω ερώτηση και σας πληροφορώ τα ακόλουθα:

α. Μέχρι τα τέλη του 2020, το σύνολο των υπό εξέταση αιτούντων διεθνούς προστασίας, σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, ήταν 18.995. Περαιτέρω, κατά το 2020, υποβλήθηκαν αιτήματα διεθνούς προστασίας από 7.094 άτομα. Ακολουθεί πίνακας με τις χώρες καταγωγής νέων αιτούντων διεθνούς προστασίας εντός του 2020:

ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ

ΝΕΟΙ ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ ΔΙΕΘΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

ΣΥΡΙΑ

1.738

ΙΝΔΙΑ

1.112

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ

566

ΚΑΜΕΡΟΥΝ

632

ΠΑΚΙΣΤΑΝ

490

ΝΙΓΗΡΙΑ

374

ΝΕΠΑΛ

331

Λ. Δ. ΚΟΝΓΚΟ

386

ΓΕΩΡΓΙΑ

262

ΑΙΓΥΠΤΟΣ

177

ΛΟΙΠΕΣ ΧΩΡΕΣ

1.026

ΣΥΝΟΛΟ

7.094

 Οι χώρες καταγωγής των αιτούντων διεθνούς προστασίας με εκκρεμή αιτήματα, σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, μέχρι και το τέλος του 2020, έχουν ως ακολούθως:

ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ

ΝΕΟΙ ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ (ΥΠΟ ΕΞΕΤΑΣΗ)

ΣΥΡΙΑ

4.327

ΚΑΜΕΡΟΥΝ

2.302

ΙΝΔΙΑ

2.083

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ

1.593

ΠΑΚΙΣΤΑΝ

909

ΓΕΩΡΓΙΑ

951

ΝΙΓΗΡΙΑ

810

ΑΙΓΥΠΤΟΣ

740

Λ. Δ. ΚΟΝΓΚΟ

743

ΒΙΕΤΝΑΜ

638

ΛΟΙΠΕΣ ΧΩΡΕΣ

3.899

 

β. Από το 2004 μέχρι το τέλος του 2019, σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, έχει παραχωρηθεί το καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας σε 9.938 άτομα και αναγνωρίστηκε προσφυγικό καθεστώς σε περίπου 1.628 άτομα. Η πλειοψηφία των δικαιούχων διεθνούς προστασίας προέρχεται από τη Συρία, την Παλαιστίνη, το Ιράκ, τη Σομαλία και το Ιράν. Σημειώνεται, ότι πιθανόν να μην διαμένουν όλοι οι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας εντός της Δημοκρατίας και επιπλέον, σε 1.442 περιπτώσεις, το καθεστώς διεθνούς προστασίας έχει ανακληθεί ή έχει παυθεί (π.χ. λόγω του ότι έχουν ομαλοποιηθεί οι συνθήκες στις χώρες καταγωγής).

γ. Σε σχέση με το συνολικό χρόνο για λήψη απόφασης σε πρώτο βαθμό από την Υπηρεσία Ασύλου, με τη διαδικασία που μέχρι πρότινος ακολουθείται, αυτός κυμαίνεται μεταξύ έξι μηνών και ενός χρόνου από την ημερομηνία υποβολής αίτησης διεθνούς προστασίας. Εννοείται, ότι για περιπτώσεις που εμπίπτουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως αυτές περιγράφονται από την περί Προσφύγων Νομοθεσία, όπως ασυνόδευτοι ανήλικοι, θύματα βασανιστηρίων κτλ., δίδεται προτεραιότητα στην εξέταση του αιτήματος. Στις περιπτώσεις απόρριψης του αιτήματος από την Υπηρεσία Ασύλου, ο αιτητής έχει δικαίωμα προσφυγής ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας. Αναφέρεται συναφώς, ότι κατά το 2020, το ΔΔΔΠ έχει λάβει απόφαση επί 307 προσφυγών, κατά πρωτοβάθμιων αποφάσεων της Υπηρεσίας Ασύλου.

δ. Για μείωση του χρόνου εξέτασης καθώς και στο πλαίσιο των προσπαθειών για μείωση των εκκρεμών αιτήσεων, η Υπηρεσία Ασύλου έχει ενισχυθεί εντός του 2020 με πρόσθετο προσωπικό ορισμένου χρόνου (λειτουργούς και γραφειακό προσωπικό), το οποίο έχει λάβει την ενδεδειγμένη εκπαίδευση και καθοδήγηση για αποτελεσματική διεκπεραίωση των αιτήσεων. Παράλληλα, συνεχίζεται η παροχή στήριξης από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), με πρόσθετους λειτουργούς, οι οποίοι θα υποβοηθήσουν την Υπηρεσία σε θέματα εξέτασης αιτήσεων υποδοχής, εγγραφής κτλ., όπως προνοείται στο Σχέδιο Στήριξης της Κύπρου. Σημειώνεται ακόμη, ότι μέχρι το τέλος του μηνός ολοκληρώνεται το νέο εξεταστικό κέντρο στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής “Πουρνάρα”, στο οποίο θα τοποθετηθεί το πιο πάνω προσωπικό.

ε. Για ενίσχυση των προαναφερομένων προσπαθειών, έχουν πρόσφατα εγκριθεί από τη Βουλή Νομοσχέδια με τροποποιήσεις του περί Προσφύγων Νόμου, του περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Νόμου και του περί Διοικητικού Δικαστηρίου Νόμου, καθώς και τροποποίηση του σχετικού άρθρου του Συντάγματος, με σκοπό τη σύντμηση του χρονικού περιθωρίου για υποβολή προσφυγής εναντίον της πρωτοβάθμιας απόφασης της Υπηρεσίας Ασύλου, ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας, από 75 σε 30 μέρες για την κανονική διαδικασία και 15 μέρες για την ταχύρρυθμη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X