ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ξ.Κωνσταντίνου: Χωρίς εκπτώσεις στο όραμα της Τοπικής αυτοδιοίκησης

Ο ΔΗΣΥ υπέρ ενός Παγκύπριου δημοψηφίσματος

Στέλιος Ξιουρής

Ξεκάθαρη τοποθέτηση για τους τρεις πυλώνες που διέπουν εν πολλοίς τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης διατυπώνει η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ ΞΕΝΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ.

Σημειώνει ότι ο μεγάλος αριθμός Δήμων (20) όπως προωθείται από κάποια κόμματα, η επιμονή για χωριστά δημοψηφίσματα, αντί ενός παγκύπριου προς επικύρωση από τους πολίτες της νέας μορφής Τ.Α και η παραχώρηση της έκδοσης πολεοδομικής και οικοδομικής άδειας στους νέους όπως θα διαμορφωθούν Δήμους συνιστούν αιτία προβληματισμού.

Συγκεκριμένα η κ. Κωνσταντίνου ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Ο Δημοκρατικός Συναγερμός στηρίζει τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η οποία σκοπό έχει βεβαίως να προσφέρει μια βιώσιμη ανάπτυξη στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να προσφέρει εξοικονομήσεις εκατομμυρίων αλλά βεβαίως και την απαιτούμενη αυτοτέλεια και αυτοδιοίκηση ούτως ώστε να μπορέσουν να παρέχουν οι νέοι Δήμοι καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες. Οφείλω να πω ότι οι συνενώσεις με τον τρόπο με τον οποίο τουλάχιστον σήμερα είναι προς συζήτηση, ότι δεν μας βρίσκει σύμφωνους ο μεγάλος αριθμός των νέων Δήμων.

Οφείλω επίσης να πω ότι ο τεχνοκράτης ο οποίος έχει ετοιμάσει τη σχετική μελέτη για το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προβεί σε μία διεξοδική ανάλυση στην αρμόδια Επιτροπή με σκοπό να θίξει όλα τα ποιοτικά εκείνα κριτήρια και άλλα τα οποία βεβαίως έδωσαν τη βάση πάνω στην οποία προτάθηκαν εξ αρχής από το Υπουργείο Εσωτερικών, οι 17 Δήμοι μέσα στο νομοσχέδιο. Είμαστε επιπλέον της άποψης ότι τόσο το Υπουργείο Εσωτερικών όπως και το ΕΤΕΚ πολύ σωστά και είναι προς όφελος των πολιτών το γεγονός ότι υποστηρίζει ότι θα πρέπει η αρχή έκδοσης και των πολεοδομικών αλλά και των οικοδομικών αδειών να είναι κοινή και ενιαία.

Αυτό είναι κάτι το οποίο προάγει το Υπουργείο Εσωτερικών και το προάγει για το όφελος των πολιτών, τη σύντμηση των χρονοδιαγραμμάτων και βεβαίως την έκδοση των αδειών με τρόπο που να μην θέτει εν αμφιβόλω την περαιτέρω ανάπτυξη.

Τέλος οφείλουμε να τονίσουμε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός ποτέ δεν θα υποστηρίξει μία αλά καρτ μεταρρύθμιση και γι’ αυτό τον λόγο δεν υποστηρίζουμε τον κατατεμαχισμό ο οποίος ενδεχομένως να προκύψει εάν και εφόσον τεθεί ζήτημα διεξαγωγής τοπικών δημοψηφισμάτων.

Θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο, εάν περάσει μέσα στο νομοσχέδιο θα αποτελέσει υποκρισία, δεν θα δώσει τη δυνατότητα για μια ολιστική και ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση και βεβαίως θα θέσει εν αμφιβόλω όλη τη δουλειά η οποία έχει γίνει εδώ και μερικές δεκαετίες γύρω απ’ αυτό το ζήτημα.

Το μόνο το οποίο θα βλέπαμε ως εναλλακτική θα ήταν βεβαίως ένα καθολικό δημοψήφισμα όπου εκεί όντως θα μπορούσε να ισχύσει η αρχή της πλειοψηφίας.»

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X