ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κορωνοϊός - Αυτά είναι τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρόεδρος (vid)

Αναλυτικά όλα όσα ανακοίνωσε ο Πρόεδρος

Ο πόλεμος κατά του κορωνοϊού κερδίζεται μόνο αν παραμείνουμε στα καταφύγια είπε απόψε ο ΠτΔ Νίκος Αναστασιάδης, ανακοινώνοντας απαγόρευση κυκλοφορίας, εκτός εξαιρέσεων.

Σε διάγγελμα απόψε προς τον λαό ο ΠτΔ ανέφερε ότι, «παρά τα υφιστάμενα μέτρα και τις θυσίες, μια μειοψηφία επέδειξε συμπεριφορά ανευθυνότητας και απειθαρχίας και για το λόγο αυτό λαμβάνονται μέτρα από αύριο (24/3) στις έξι το απόγευμα ως και τις (13/4) , γιατί διαφορετικά το σύστημα υγείας θα καταρρεύσει».


Κορωνοϊός: Τι προνοεί το lockdown - Η Nομική πτυχή στην Κύπρο


«Δεν διανοούμαι», είπε χαρακτηριστικά, «πως μπορεί να οδηγηθούμε στα φαινόμενα που καταγράφονται στην Ιταλία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι γιατροί εξ’ ανάγκης επιλέγουν ποιοι θα ζήσουν ή ποιοι θα αφεθούν να πεθάνουν».

Μεταξύ άλλων απαγορεύεται η κυκλοφορία εκτός και αν γίνεται για μετάβαση στους χώρους εργασίας, σε υπεραγορές, φαρμακεία ή τράπεζες ή προς βοήθεια ατόμων που το έχουν ανάγκη και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν ή για επίσκεψη στο γιατροί. Οι πολίτες πρέπει να φέρουν ταυτότητα ή διαβατήριο και άλλα αποδεικτικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν.

Επίσης κλείνουν, δημόσιοι χώροι άθλησης, πάρκα, μαρίνες, παραλίες, εκδρομικοί χώροι, χώροι συναθροίσεων, εκκλησίες και τεμένη, ενώ απαγορεύονται και οι λαμπρατζιές. Τη λειτουργία τους αναστέλλουν όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, πλην κάποιων και τα εργοτάξια εκτός και αν είναι για έργα δημόσιας ωφελείας.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας 

Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,

Γνωρίζω ότι τούτες τις μέρες ζούμε, όπως και όλη η ανθρωπότητα, κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες δοκιμασίας.

Γνωρίζω την ίδια ώρα πως η έγνοια όλων είναι πως αποτελεσματικά θα αντιμετωπίσουμε μια χωρίς προηγούμενο παγκόσμια απειλή κατά της υγείας ή της ζωής των συνανθρώπων μας.

Τούτες τις μέρες ακούμε πως η ανθρωπότητα απειλείται από έναν αόρατο εχθρό. Και τούτο είναι αληθές.

Εκείνο, όμως, που είναι αληθέστερο, είναι πως όσο αόρατος είναι ο εχθρός, άλλο τόσο ορατός είναι ο κίνδυνος και οι φοβερές του συνέπειες αν αγνοήσουμε τις προειδοποιήσεις και τα μέτρα.

Ευρισκόμαστε πράγματι σε πόλεμο. Έναν πόλεμο που δεν επιστρατεύει τα παιδιά μας για να δώσουν ή να πάρουν ζωές με τα όπλα.

Είναι ένας πόλεμος που κερδίζεται μόνο αν μείνουμε στα καταφύγια.

Πήραμε έγκαιρα μια σειρά σκληρών και αυστηρών μέτρων.

Μέτρων που έχουν προκαλέσει πικρία σε μια μερίδα πολιτών, ενώ έχουν αναστατώσει την καθημερινότητα του συνόλου.

Δυστυχώς, παρά τα μέτρα, τις θυσίες χιλιάδων εργαζομένων, πάρα τον πόνο που νιώθουν οι γονιοί για τα παιδιά τους που παραμένουν στο εξωτερικό, παρατηρούνται από μερίδα πολιτών συμπεριφορές απειθαρχίας, έλλειψης αυτοσεβασμού, ευθύνης και αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας.

Συμπεριφορές που εκθέτουν σε θανάσιμο κίνδυνο το σύνολο του πληθυσμού.

Οι επιστήμονες σύμβουλοι της Κυβέρνησης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως αν δεν υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με τα μέτρα και εάν δεν αντιδράσουμε αμέσως με περαιτέρω περιορισμούς, ασύμμετρες θα είναι οι συνέπειες για το σύνολο.

Μια εκτός ελέγχου διασπορά των κρουσμάτων θα οδηγήσει στην κατάρρευση του συστήματος υγείας, που όσο καλά δομημένο και να είναι δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που θα δημιουργηθούν.

Δεν διανοούμαι πως μπορεί να οδηγηθούμε στα φαινόμενα που καταγράφονται στην Ιταλία ή την Ισπανία, όπου οι γιατροί εξ΄ ανάγκης επιλέγουν ποιοι θα ζήσουν ή ποιοι θα αφεθούν να πεθάνουν.

Δεν θα ήθελα κανένας πολίτης να νιώσει πως η ζωή των παιδιών, του πατέρα ή της μάνας του, του παππού ή της γιαγιάς θα εξαρτάται από γεγονότα που διαμορφώθηκαν, ως αποτέλεσμα της ανυπακοής και απειθαρχίας μιας ασυνείδητης μειοψηφίας.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό που όλοι απευχόμαστε, τα φαινόμενα που καταγράφονται, αλλά και τις συμβουλές των επιστημόνων συνεργατών μας, η Διυπουργική Επιτροπή που συνήλθε σήμερα υπό την Προεδρία μου, αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τον Υπουργό Υγείας για έκδοση Διατάγματος με τη λήψη των ακόλουθων μέτρων:

1. Απαγόρευση αχρείαστων μετακινήσεων, από τις 06.00 μ.μ. της 24ης Μαρτίου 2020 μέχρι την 13η Απριλίου, εκτός εάν πρόκειται για:

i. Μετάβαση από και προς τους χώρους εργασίας.

ii. Μετακινήσεις για προμήθειες αγαθών πρώτης ανάγκης από επιχειρήσεις ή καταστήματα που η λειτουργία τους επιτρέπεται και εφόσον είναι αδύνατη η αποστολή τους.

iii. Επίσκεψη σε ιατρό ή μετάβαση σε φαρμακείο.

iv. Μετάβαση σε τράπεζα εάν είναι αδύνατη η ηλεκτρονική συναλλαγή.

v. Διακίνηση για παροχή βοήθειας σε συμπολίτες μας που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή σε ομάδες που οφείλουν να αυτοπροστατευθούν ή ευρίσκονται σε αυτοπεριορισμό ή/και σε χώρους υποχρεωτικού περιορισμού (καραντίνα).

vi. Συγγενείς πρώτου και δευτέρου βαθμού που μεταβαίνουν σε τελετές, όπως κηδείες, γάμους και βαφτίσεις, και δεν υπερβαίνουν τον αριθμό των 10 προσώπων.

vii. Μετακινήσεις για σωματική άσκηση ή για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου, εφόσον δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα και περιορίζονται σε γειτνιάζουσες με την κατοικία τους περιοχές.

Θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, όσοι κυκλοφορούν να φέρουν ταυτότητα ή διαβατήριο και πρόσθετο αποδεικτικό στοιχείο για τον σκοπό της διακίνησής τους. Λεπτομέρειες και ο τρόπος ελέγχου θα ανακοινωθούν αύριο.

2. Επίσης, από τις 6 μετά μεσημβρία της 24ης Μαρτίου 2020 μέχρι την 13η Απριλίου κλείνουν και οι ακόλουθοι χώροι:

i. Πάρκα.

ii. Παιδότοποι.

iii. Ανοιχτοί χώροι αθλήσεως.

iv. Δημόσιοι χώροι συναθροίσεων, μεταξύ άλλων, πλατείες, φράγματα, εκδρομικοί χώροι, παραλίες, μαρίνες.

3. Όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου θα αναστείλουν τις εργασίες τους, πλην των επιχειρήσεων που θα περιλαμβάνονται σε σχετικό Διάταγμα που θα εκδοθεί εντός της ημέρας από τον Υπουργό Υγείας.

4. Τερματίζονται οι λαϊκές αγορές, παζαράκια και η πλανοδιοπώληση.

5. Τερματίζονται οι εργασίες σε εργοτάξια, πλην όσων αφορούν έργα δημόσιας ωφελείας, κατόπιν σχετικής άδειας του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

6. Απαγορεύεται η προσέλευση πολιτών σε χώρους θρησκευτικής λατρείας, όπως εκκλησίες, τεμένη και άλλους χώρους προσευχής.

7. Απαγόρευση του εθίμου της “λαμπρατζιάς” με άμεση απομάκρυνση της ξυλείας ή άλλων υλικών που έχουν ήδη συγκεντρωθεί προς τον σκοπό αυτό. Την ευθύνη εφαρμογής της απαγόρευσης φέρουν οι τοπικές Αρχές σε συνεργασία με την Αστυνομία.

Θέλω να καταστήσω σαφές πως η Πολιτεία θα είναι αμείλικτη για όσους παραβούν ή παρέβησαν τα μέχρι σήμερα εκδοθέντα Διατάγματα της Πολιτεία.

Πέραν των όποιων άλλων ποινικών ευθυνών, στους παραβάτες θα επιβάλλεται εξώδικη ποινή ύψους 150 ευρώ.

Για σκοπούς στήριξης της προσπάθειας πρόληψης και ενίσχυσης του συστήματος υγείας, αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

1. Διευρύνεται η διενέργεια μοριακού ελέγχου για την ανίχνευση του κορωνοϊού σε Κλινικά, Βιοιατρικά η Πανεπιστημιακά Εργαστήρια. Λεπτομέρειες θα δοθούν με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας.

2. Αποφασίστηκε η αξιοποίηση τελειόφοιτων ιατρικών σχολών τετραετούς ή εξαετούς κύκλου που προσφέρονται από τα κυπριακά πανεπιστήμια, ως επίσης τελειόφοιτων νοσηλευτικών σχολών, στο πλαίσιο της πρακτικής τους εξάσκησης.

3. Προς αποτελεσματικότερη πρόληψη και θεραπεία διευρύνεται ο αριθμός των ιατρείων δημόσιας υγείας σε όλες τις πόλεις.

Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,

Αναγνωρίζω πως τα πιο πάνω πρόσθετα μέτρα θα επηρεάσουν περαιτέρω την καθημερινότητα της κάθε μιας και του κάθε ενός από εμάς.

Θέλω, όμως, να αναλογιστείτε και όσους, πέραν της καθημερινότητας, έχουν την έγνοια για τα παιδιά τους που ευρίσκονται για σπουδές στο εξωτερικό.

Θέλω με τον πιο δυνατό τρόπο να τονίσω πως μοιράζομαι τις έγνοιες τους αλλά και να τους διαβεβαιώσω πως η Πολιτεία θα είναι σταθερά στο πλευρό τόσο των ιδίων όσο και των παιδιών τους.

Ήταν μια χωρίς αμφιβολία οδυνηρή, αλλά αναγκαία απόφαση τόσο για τη δική τους ασφάλεια και υγεία όσο και για το σύνολο του πληθυσμού.

Τους διαβεβαιώ πως μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα επαναξιολογηθεί η απόφαση για σταδιακό επαναπατρισμό όσων το επιθυμούν, με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες.

Απευθυνόμενος στις χιλιάδες των εργαζομένων και εργοδοτών, των μικρομεσαίων και αυτοτελώς εργαζομένων που ζουν με την αγωνία του αύριο, μεταφέρω την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για ουσιαστική στήριξή τους.

Εντός των ημερών, με τη βοήθεια και των πολιτικών δυνάμεων, τις οποίες θέλω θερμά ν ευχαριστήσω, θα εξαγγελθεί δέσμη μέτρων που δεν θα περιορίζεται σε ανακούφιση, αλλά και θα δημιουργεί την προοπτική σύντομης επανόδου στην πριν από την κρίση κατάσταση.

Κλείνοντας, θέλω να εκφράσω την απόλυτη πεποίθηση μου πως θα τα καταφέρουμε και σε αυτή τη μάχη.

Η πίστη και η ελπίδα μου στηρίζεται και ενισχύεται καθημερινά από τους ήρωες που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, που αυτή τη στιγμή δεν είναι άλλοι από τους επαγγελματίες υγείας και όσους άλλους συνδράμουν τον αγώνα της Πολιτείας ενάντια στους ορατούς κινδύνους από έναν αόρατο, αλλά όχι ανίκητο, εχθρό.

Φίλες και Φίλοι της πρώτης γραμμής: Σας εκφράζω τις θερμότατες ευχαριστίες του ιδίου και του συνόλου του λαού μας για το έργο, το πείσμα και την ελπίδα που δίνετε σε όλους μας.

Συνεχίστε, σας ευγνωμονούμε.

Συμπολίτισσες και Συμπολίτες παραμείνετε στα σπίτια σας, στα καταφύγια σας, και θα τα καταφέρουμε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X