ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Κόβει βόλτες στην κυπριακή ΑΟΖ το «Σαρλ Ντε Γκολ» (pics)

Δυτικά της Κύπρου στα όρια των τεμαχίων 4 και 5 το γαλλικό αεροπλανοφόρο και τα πλοία συνοδείας (χάρτης)

Στις παρυφές των δυτικών οριοθετημένων τεμαχίων της ΑΟΖ, βρίσκεται το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ» για σκοπούς ασκήσεων στην περιοχή.

Του Απόστολου Τομαρά

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Κ», από τη σημερινή (05/02/2020) ναυτική δραστηριότητα δυτικά της Κύπρου, από ασφαλείς πηγές, το γαλλικό αεροπλανοφόρο βρίσκεται στα βόρεια όρια των τεμαχίων 4 και 5. Δίπλα στα «Σαρλ Ντε Γκολ», όπως φαίνεται στο χάρτη, βρίσκεται μια από τις γαλλικές φρεγάτες, η SHEVALIER «PAUL», και ένα πλοίο, πετρελαιοφόρο στόλου, για σκοπούς ανεφοδιασμού της αρμάδας του αεροπλανοφόρου. Όπως φαίνεται επίσης στο χάρτη, το αεροπλανοφόρο βρίσκεται σε περιοχή (με κόκκινο χρώμα) που έχει δεσμεύσει, παράνομα, η Τουρκία από τις 14 Ιανουαρίου 2020 έως 10 Απριλίου για σεισμολογικές έρευνες. Ανάμεσα στα πολεμικά πλοία που συνοδεύουν το «Σαρλ Ντε Γκολ» βρίσκεται μια ιταλική φρεγάτα, η VIRGINIO FASAN, η οποία το πρωί Τετάρτης βρισκόταν εντός του τεμαχίου 7, στα βόρεια όρια του τεμαχίου.

Συνολικά το αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ, από τον απόπλου του από τη Μασσαλία, συνοδεύουν 7 πολεμικά πλοία, ανάμεσά τους και η φρεγάτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού «Σπέτσες». Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, δίπλα στο «Σαρλ Ντε Γκολ» πλέουν, εκτός από τις δυο φρεγάτες, Ελληνική και Ιταλική) και πέντε γαλλικά πολεμικά πλοία (φρεγάτες, καταδρομικά, αντιτορπιλικά και ένα πλοίο ανεφοδιασμού), σύνολο οκτώ πολεμικά πλοία. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ» είναι το σημείο αναφοράς για τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν, τα οποία τόσο στην πλευρά της Ελλάδας νότια της Κρήτης, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο πραγματοποιούν ασκήσεις ανάμεσα στην περιοχή Κύπρου και Κρήτης.

*H φρεγάτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού «Σπέτσες»

 

 

 

*Το «Σαρλ Ντε Γκολ»

 

Συνωστισμός

Με βάση την δραστηριότητα που καταγράφεται δυτικά και νότια της Κύπρου, εκτός από το «Σαρλ Ντε Γκολ και τα πλοία που το συνοδεύουν, βόρεια και δυτικά εκτός κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται η ρωσική φρεγάτα ADMIRAL ESSEN και ένα από τα δυο τουρκικά υποβρύχια στην περιοχή, το SAKARYA. Εντός οριοθετημένης περιοχής, δυτικά της Πάφου, όπου η Τουρκία παράνομα και παράτυπα θεωρεί προέκταση της υφαλοκρηπίδας της, βρίσκεται το δεύτερο τουρκικό υποβρύχιο DOGANY. Άλλο ένα υποβρύχιο, ρωσικό, το NOVOROSSISK βρίσκεται στα νότια όρια των οικοπέδων 7 και 11.

Τα Rafale

Στα σενάρια ασκήσεων που έχουν εκπονηθεί, συμμετοχή έχουν και πτητικά μέσα που μεταφέρει το γαλλικό αεροπλανοφόρο. Η ναυαρχίδα των γαλλικών δυνάμεων έχει ενεργεί δράση από το 2000 που βρίσκεται στην κατοχή του Γαλλικού πολεμικού ναυτικού. Είναι το δέκατο αεροπλανοφόρο των Γάλλων, είναι πυρηνοκίνητο και έχει τη δυνατότητα μεταφοράς απονήωσης και προσνήωσης μαχητικών αεροσκαφών Dassault-Breguet Σούπερ Étendard, Dassault Rafale M και E-2C Hawkeye, καθώς και ελικοπτέρων EC725 Caracal και AS532 Cougar για έρευνα και διάσωση, ενώ φέρει πυραύλους Aster-15.

Πηγή: kathimerini.com.cy

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X