ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το έργο της Στέλλας Κυριακίδου εκθείασε ο Υπουργός Υγείας

«Είναι η ίδια μία ενεργός Ευρωπαία πολίτης, προοδευτική, κριτική και επικριτική, που δεν διστάζει να πάρει θέση σε κρίσιμα ζητήματα»

ΚΥΠΕ

Εκδήλωση προς τιμή της Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέλλας Κυριακίδου πραγματοποίησε η Λέσχη Λάιονς Λευκωσία-Κερύνεια Λαϊονές.

Σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός είπε ότι πέρα από το πολυσχιδές έργο της, η Στέλλα Κυριακίδου, είναι η ίδια μία ενεργός Ευρωπαία πολίτης, προοδευτική, κριτική και επικριτική, που δεν διστάζει να πάρει θέση σε κρίσιμα ζητήματα.

Ο Υπουργός Υγείας υπενθύμισε ότι η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, έχει επιλεγεί λόγω της συνολικής προσφοράς της στην προώθηση και εδραίωση των αρχών και αξιών στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, ως μια από τις 75 γυναίκες στην εκστρατεία διαφώτισης για τα επιτεύγματα του Συμβουλίου της Ευρώπης με τίτλο: «75 γυναίκες - 75 χρόνια Συμβουλίου της Ευρώπης».

Υπενθύμισε ακόμη ότι η κυρία Κυριακίδου, το 2017 είχε εκλεγεί ως η 30η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, η τέταρτη γυναίκα που κατέκτησε τη θέση στην ιστορία της Συνέλευσης, και η μοναδική Κύπρια έως σήμερα.

Τόνισε ακόμη ότι η Στέλλα Κυριακίδου υπήρξε ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της Ένωσης Υγείας (Health Union), μια έννοια που σήμερα χαίρει ευρείας υποστήριξης μεταξύ των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των υπουργών αλλά και πως η δέσμευση και υποστήριξη της Επιτρόπου για τη στήριξη της προόδου των εθνικών εκστρατειών εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19 των κρατών μελών και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της νόσου COVID-19 σε άλλες νόσους, είναι επίσης αξιοσημείωτη. «Χώρες μικρές σε πληθυσμό, όπως η δική μας χωρίς τις ενέργειες της Επιτρόπου, θα είχαν μεγάλη δυσκολία στην εξεύρεση των συγκεκριμένων εμβολίων» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τον καρκίνο, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι η Στέλλα Κυριακίδου περιέγραψε την καταπολέμηση του, ως ένα θέμα πολύ κοντά της και όχι μόνο ως μια από τις προτεραιότητές της και πως γι’ αυτό μετά από επαφές με ασθενείς, οικογένειες, γιατρούς και νοσηλευτές στα κέντρα ογκολογίας που γνώρισε σε κάθε κράτος μέλος που επισκέφτηκε, ξεκίνησε το Σχέδιο ''Europe’s beating cancer plan'' για τη βελτίωση της πρόληψης και φροντίδας του καρκίνου, στις 4 Φεβρουαρίου του 2020, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου.

Υπενθύμισε ακόμη ότι η Στέλλα Κυριακίδου αν και είναι κοντά στην υπεράσπιση των ασθενών, έχοντας ηγηθεί της Europa Donna -του πρώτου συνασπισμού Ευρωπαίων ασθενών με καρκίνο του μαστού- είναι επίσης επαγγελματίας υγείας και συγκεκριμένα κλινική ψυχολόγος.

Σημείωσε επίσης πως χάρη στη δράση της, τα ενδιαφερόμενα μέρη, οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας, οι ασθενείς και οι κυβερνήσεις συνεργάζονται σήμερα στενά στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη βελτίωση της πρόληψης, της ανίχνευσης, της θεραπείας και της ποιότητας ζωής των ασθενών, με όλες τις ενέργειες να βασίζονται στην τελευταία έρευνα και καινοτομία.

«Μετά από σχεδόν 20 χρόνια, έχουμε νέες σύγχρονες και βασισμένες στην επιστήμη κατευθυντήριες οδηγίες, οι οποίες καλύπτουν τύπους καρκίνου που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε, υπογραμμίζοντας ακόμη ότι μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, ξεκίνησε η πρώτη συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, για τον καρκίνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση