ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Το ΔΗΚΟ θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό»

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ χαρακτήρισε την ερχόμενη χρονιά ως τη χρονιά των «δευτέρων ευκαιριών»

ΚΥΠΕ

Παρά τις επιμέρους διαφωνίες μας, πιστεύουμε ότι η κυπριακή οικονομία χρειάζεται σταθερότητα, συνέπεια και συνέχεια και επομένως το ΔΗΚΟ θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό για το 2022, είπε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, κατά τη διάρκεια της σημερινής του ομιλίας στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη ψήφιση του προϋπολογισμού του 2023.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός της Κυβέρνησης Αναστασιάδη και χαρακτήρισε την δεκαετία που παρήλθε ως την «δεκαετία των κρίσεων», των τραπεζικών κρίσεων, οικονομικών κρίσεων, αλλά και κρίσεων των ίδιων των αρχών και αξιών της κοινωνίας.

Πρόσθεσε ότι είναι γεγονός πως η κυβέρνηση Αναστασιάδη παρέλαβε ένα χάος, ένα κράτος στα πρόθυρα της οικονομικής χρεοκοπίας, με κοινωνικά παντοπωλεία, με πρωτόγνωρες γραμμές ανεργίας και με ένα τραπεζικό σύστημα υπό κατάρρευση. Ανέφερε ότι με την καθοδήγηση της τρόικας, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη όντως κατάφερε να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο και να οδηγήσει στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της Κυπριακής οικονομίας.

Αυτό, συνέχισε, έγινε κατορθωτό με τις θυσίες και τους κόπους του κυπριακού λαού, αλλά, έγινε κατορθωτό και με τη βοήθεια του ΔΗΚΟ, παρά του ότι βρισκόταν στην αντιπολίτευση. «Αγνοήσαμε το πολιτικό κόστος, και ψηφίσαμε δύσκολα νομοσχέδια, κληθήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις για να βγάλουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία στην οποία βρισκόταν», δήλωσε.

Υπογράμμισε ότι υπήρξαν λόγοι για τους οποίους του ΔΗΚΟ υπήρξε επικριτικό και αναφέρθηκε στην χρεοκοπία των κυπριακών αερογραμμών και του συνεργατισμού, στα «χρυσά διαβατήρια» και τα ιδιωτικά τζετ, στη συγκάλυψη των σκανδάλων και την απόκρυψη των φακέλων που οδήγησαν στην καταψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, στην καταδίκη του πρώην Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και στην πολεμική κατά του Γενικού Ελεγκτή. Όλοι αυτοί, είπε, ήταν εύλογοι λόγοι κριτικής.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ χαρακτήρισε την ερχόμενη χρονιά ως τη χρονιά των «δευτέρων ευκαιριών», μια δεύτερη ευκαιρία για την οικονομία, μετά την τραπεζική κρίση, την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Είναι όμως κατά την άποψη μου και μια δεύτερη ευκαιρία για το ίδιο το πολιτικό σύστημα», είπε. Ανέφερε ότι πρέπει να «ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, γιατί τα τελευταία χρόνια σίγουρα δεν ήταν τα καλύτερα του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος».

Ο κ. Παπαδόπουλος, σημείωσε τον θετικό ρυθμό ανάπτυξης που προβλέπεται για το 2023 και που αναμένεται να ανέλθει στο 3% του ΑΕΠ και είπε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης οφείλεται στις καλύτερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις, στον τουρισμό, στις υπηρεσίες και στις εταιρείες τεχνολογίας και καινοτομίας που δραστηριοποιούνται πλέον στην Κύπρο. Δήλωσε ότι το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται σήμερα στο 7% και προβλέπεται να μειωθεί στο 6.4% το 2023 και περαιτέρω στο 5% μέχρι το 2025. «Φυσικά οφείλουμε να σημειώσουμε πως παρά του ότι μειώνεται η ανεργία, εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ ψηλή για τα κυπριακά δεδομένα», είπε. Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το ποσοστό της ανεργίας σε «συνθήκες πλήρους απασχόλησης» είναι το 3% και η τελευταία φορά που καταγράφηκε αυτό το ποσοστό πλήρους απασχόλησης ήταν επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου.

Παράλληλα, σημείωσε την ικανοποίηση του ΔΗΚΟ για τη θεσμοθέτηση του εθνικού κατώτατου μισθού και χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη πως το δημόσιο χρέος έχει μειωθεί στο 90% του ΑΕΠ για το 2022 με πτωτική τάση.

Ωστόσο, ανέφεερ ότι λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και την αύξηση στο κόστος ενέργειας και καυσίμων, ο πληθωρισμός προβλέπεται να παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα στο 8,4% το 2022, κάτι που οδηγεί στην ακρίβεια σε ό,τι αφορά σημαντικά βασικά αγαθά και πρώτες ύλες. Σημείωσε ότι τα δανειστικά επιτόκια προβλέπεται να αυξηθούν περαιτέρω, ασκώντας περαιτέρω επιβραδυντικές πιέσεις στην ανάπτυξη της οικονομίας. Ανέφερε ότι η ακρίβεια και ο ψηλός πληθωρισμός θα πιέσουν ακόμη περισσότερο αυτές τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας και ιδιαίτερα τους συνταξιούχους μας. Πρόσθεσε ότι ήδη ένα στα 7 νοικοκυριά στερείται βασικών αγαθών όπως το νερό, το ρεύμα και το φαγητό.

Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελεί ένα πάρα πολύ σημαντικό εργαλείο και ότι οι δαπάνες των €1.2 δις σε ορίζοντα πέντε ετών σίγουρα αποτελούν σημαντική ένεση ρευστότητας για την κυπριακή οικονομία. Παράλληλα, είπε ότι «οφείλουμε να ακολουθήσουμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική για να μην επιτρέψουμε στους δημοσιονομικούς κινδύνους που καραδοκούν να εκτροχιάσουν την κυπριακή οικονομία».

Αναφορικά με το ΓεΣΥ, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ δήλωσε ότι είναι ένα σπουδαίο κοινωνικό επίτευγμα το οποίο πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού, «όμως, κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα και να τινάξει μαζί του ολόκληρη την οικονομία εάν δεν αντιμετωπιστούν οι παθογένειες του συστήματος». Σημείωσε ότι από το €1.2 δισ. που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός για τις δαπάνες της υγείας, ήδη βρισκόμαστε στα €2 δισ.

Επιπλέον, ανέφερε ότι ένας άλλος δημοσιονομικός κίνδυνος που αντιμετωπίζει η οικονομία είναι το μεταναστευτικό. Η Κύπρος, είπε, αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά αναλογία πληθυσμού μετανάστευσης σε ολόκληρη της Ευρωπαϊκή Ένωση. «Δυστυχώς πέραν από διαπιστώσεις για το ανεξέλεγκτο του προβλήματος, τίποτα από ό,τι έχει γίνει εδώ και δυο χρόνια δεν έχει αντιμετωπίσει τις όλο και διογκούμενες μεταναστευτικές ροές», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ανέφερε ότι την 1η Μαρτίου θα υπάρχει μια νέα διακυβέρνηση του τόπου μετά τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές και ότι οι προτεραιότητες της επόμενης διακυβέρνησης θα είναι κρίσιμες και καθοριστικές.

Δήλωσε ότι για την οικονομία απαιτείται μια συνετή δημοσιονομική πολιτική και ένα Νέο Μοντέλο Ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας, με έμφαση στη καινοτομία και την έρευνα. Δεν χρειαζόμαστε ένα άλλο σχέδιο «χρυσών διαβατηρίων», είπε. Αυτό που χρειαζόμαστε, συνέχισε, είναι να προσελκύσουμε εταιρείες τεχνολογίας για να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο, να προσελκύσουμε ξένα ταλέντα και προσοντούχους με σωστά κίνητρα. Υπογράμμισε ότι ήδη από το 0% του ΑΕΠ και χωρίς ιδιαίτερο σχεδιασμό ο τομέας της τεχνολογίας και καινοτομίας έχει ανέλθει στο 7% του ΑΕΠ μέσα σε λίγα χρόνια.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι για την αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων το ΔΗΚΟ προτείνει, τη δημιουργία ενός ειδικού Δικαστηρίου στη βάση της πρότασης ΔΗΚΟ- ΕΔΕΚ σε συνδυασμό με την εισήγηση της Κεντρικής Τράπεζας για την αναστολή των εκποιήσεων κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις με ειδικό διάταγμα δικαστηρίου, τη διεύρυνση των εξουσιών του χρηματοοικονομικού επιτρόπου και την άμεση εφαρμογή του σχεδίου «ενοικίου έναντι δόσης».

Σημείωσε ακόμη ότι η επόμενη πενταετία θα είναι η πενταετία της πράσινης μετάβασης, δηλώνοντας ότι πρέπει να αξιοποιηθούν άμεσα τα €400 εκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για αυτό τον σκοπό. «Πρέπει να αυξηθούν οι δικαιούχοι και να αυξηθεί η επιδότηση για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών και άλλων ΑΠΕ, έτσι ώστε να τερματιστούν τα πρόστιμα κατά της χώρας μας για τους ρύπους και να μπορούν ο κόσμος και επιχειρήσεις να πληρώνουν φθηνότερο ρεύμα, είπε.

Παράλληλα, ο κ. Παπαδόπουλος πρότεινε προτάσεις για τη βελτίωση της δημόσιας υπηρεσίας και τη στήριξη της νέας γενιάς.

Mιλώντας για το Κυπριακό ο κ. Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι η από δεκαετιών πεπατημένη οδός προς μια συμφωνημένη διευθέτηση του Κυπριακού δυστυχώς δεν απέδωσε λύση του Κυπριακού λόγω του μαξιμαλισμού, της αδιαλλαξίας και της κακοπιστίας της τουρκικής πλευράς. Η δική μας πλευρά, είπε, οφείλει να δηλώνει ξεκάθαρα και να δεσμεύεται πως επιδιώκει λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο της αποστολής των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα και σύμφωνα με τις επιταγές των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Δηλώνουμε με κάθε δύναμη της ψυχής μας, πως το Δημοκρατικό Κόμμα και η συντριπτική πλειοψηφία του Κυπριακού Ελληνισμού, δεν θα επιτρέψει ποτέ το Kυπριακό να εκτροχιαστεί σε λύση δυο κρατών και διχοτόμησης», είπε.

Σημείωσε ότι «παρά τις επιμέρους διαφωνίες μας, πιστεύουμε πως η κυπριακή οικονομία χρειάζεται σταθερότητα, συνέπεια και συνέχεια και επομένως το ΔΗΚΟ θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό για το 2022».

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X