ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Το 2024 να αποτελέσει ιστορικό ορόσημο επανένωσης και ειρήνης»

Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Προέδρου

ΚΥΠΕ

Να εργαστούμε από κοινού έτσι ώστε το 2024 να αποτελέσει ιστορικό ορόσημο επανένωσης και ειρήνης, ενός ευρωπαϊκού κράτους απαλλαγμένου από κατοχικά στρατεύματα και ξένες εγγυήσεις, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στο πρώτο πρωτοχρονιάτικό του μήνυμα με την ιδιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι συναισθάνεται έντονα το χρέος και τη μεγάλη ευθύνη έναντι στον τόπο και τον λαό, τον οποίο σέβεται βαθύτατα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η ανατολή του 2024 βρίσκει τη χώρα αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις, με κορυφαία την ανάγκη επίλυσης του εθνικού προβλήματος, τον τερματισμό της κατοχής, την απελευθέρωση και επανένωση του τόπου.

Σημείωσε ότι ο καινούργιος χρόνος σηματοδοτεί τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την παράνομη τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή μέρους της Κύπρου, 50 χρόνια, όπως ανέφερε, ενός απαράδεκτου και μη βιώσιμου στάτους κβο, μια τραγική πραγματικότητα με οδυνηρές συνέπειες που εξακολουθούν να υφίστανται ως αποτέλεσμα της κραυγαλέας παρανομίας: οι εκτοπισμένοι και παθόντες, οι ηρωικοί εγκλωβισμένοι, οι οικείοι των πεσόντων, οι αγνοούμενοι και οι συγγενείς τους.

«Εκ μέρους της Πολιτείας, σφίγγω νοερά το χέρι όλων με σεβασμό και εκτίμηση και υπόσχομαι ότι δεν θα κουραστώ να εργάζομαι για τη δικαίωση. Από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, μετά τη δική σας απόφαση, εργάζομαι για τη δημιουργία προϋποθέσεων που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση του συμφωνηθέντος πλαισίου, λύση που να είναι συμβατή με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες», τόνισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Ο διορισμός απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ως αποτέλεσμα των δικών μας πρωτοβουλιών και επίμονων προσπαθειών, αποτελεί ένα πρώτο σημαντικό βήμα, συνέχισε, προσθέτοντας πως παρότι ο δρόμος είναι μακρύς και οι δυσκολίες δεδομένες, σύντομα θα ξεκαθαρίσει κατά πόσο βρισκόμαστε λίγο πριν την αφετηρία μιας νέας προσπάθειας, για την οποία δηλώνει πανέτοιμος να εργαστεί για να απαλλαγεί η πατρίδα μας από τα δεινά της κατοχής.

«Αυτό είναι το ξεκάθαρο μήνυμα που θέλω να μεταφέρω προς όλους, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Προς όλους τους νόμιμους πολίτες της χώρας μας: Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους. Απευθύνομαι ιδιαίτερα προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, τους οποίους θέλω να διαβεβαιώσω, για ακόμη μια φορά, ότι οι προσπάθειές μας στρέφονται υπέρ και των δικών τους συμφερόντων, ως πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως Ευρωπαίων πολιτών. Ας εργαστούμε, λοιπόν, από κοινού, έτσι ώστε το 2024 να αποτελέσει ιστορικό ορόσημο επανένωσης και ειρήνης, ενός ευρωπαϊκού κράτους, απαλλαγμένου από κατοχικά στρατεύματα και ξένες εγγυήσεις», συμπλήρωσε επί του θέματος.

Τα εν εξελίξει δραματικά γεγονότα στη γειτονιά μας επιβεβαιώνουν πόσο επισφαλής και εύθραυστη είναι η φαινομενική ειρήνη σε συγκρούσεις που παραμένουν χρόνια σε εκκρεμότητα, ανέφερε στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως το κράτος μέλος της ΕΕ που γειτνιάζει με την περιοχή και που διατηρεί άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη, έχει, από την πρώτη στιγμή, ενεργοποιηθεί για να συμβάλει στην εξεύρεση πολιτικού διεξόδου στην κρίση, αναλαμβάνοντας την ίδια στιγμή πρωτοβουλία για απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους τη χρειάζονται, ενώ συνέβαλε, επίσης, ως διαμετακομιστικός σταθμός, πρωτίστως για την ασφαλή απομάκρυνση ξένων υπηκόων από την εμπόλεμη περιοχή, επιβεβαιώνοντας στην πράξη ότι η αποτελεί πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Αναλαμβάνοντας την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας πριν από περίπου δέκα μήνες, παρέλαβα τα ηνία του Κράτους έχοντας πλήρη συναίσθηση των προκλήσεων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, συνέχισε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι από την αρχή έθεσε ως προτεραιότητα τη διασφάλιση συνθηκών ασφάλειας, την οικονομική υπευθυνότητα, την ανάπτυξη, την ολιστική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και την υλοποίηση τολμηρών μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα όλων των πολιτών, επιλύοντας χρόνια προβλήματα, και συμπληρώνοντας πως μέσα σε αυτούς τους πρώτους δέκα μήνες δρομολογήθηκαν λύσεις σε μια σειρά από δύσκολα ζητήματα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

«Η σημερινή μέρα δεν προσφέρεται για αναλυτικό απολογισμό. Περιορίζομαι μόνο να αναφέρω ότι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα αγγίξαμε σύνθετα και δύσκολα προβλήματα που εκκρεμούσαν για χρόνια», συμπλήρωσε. Ανέφερε επιγραμματικά την ολοκλήρωση και ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου που ρυθμίζει το πρόβλημα των εκποιήσεων, παρέχοντας δίχτυ προστασίας στους ευάλωτους πολίτες, τη θέσπιση του εθνικού κατώτατου μισθού στα 1000 ευρώ, τη ρύθμιση του θέματος της ΑΤΑ, από την οποία επωφελούνται 180.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών, την αναδόμηση και επιδιόρθωση του συνόλου των πολυκατοικιών σε προσφυγικούς συνοικισμούς μέσω του προγράμματος «Κτίζω», συνολικής δαπάνης 110 εκατομμυρίων ευρώ, την ενιαία στεγαστική πολιτική, τη δέσμη μέτρων για στήριξη των νοικοκυριών από τις συνέπειες της ακρίβειας, συνολικού ύψους 196 εκατ. ευρώ, την υιοθέτηση μηδενικού ή/και μειωμένου ΦΠΑ σε τρόφιμα και βασικά είδη πρώτης ανάγκης και τη σύσταση και λειτουργία του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για τους διορισμούς στα Διοικητικά Συμβούλια των Ημικρατικών Οργανισμών μέσα από διάφανη και αξιοκρατική διαδικασία.

Ειδική αναφορά έκανε στο Μεταναστευτικό, λέγοντας ότι ως αποτέλεσμα των εφαρμοζόμενων πολιτικών έχουν μειωθεί κατακόρυφα οι αιτητές ασύλου, οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων έχουν επισπευσθεί και, το σημαντικότερο, οι μη δικαιούχοι που φεύγουν από την Κύπρο είναι περισσότεροι από όσους έρχονται στη χώρα, προσθέτοντας ότι μέσα από μια ολιστική προσέγγιση τίθενται οι βάσεις ώστε η Κύπρος να μη θεωρείται πλέον ελκυστικός προορισμός. Η προσέγγισή μας είναι σαφής και ξεκάθαρη, σημείωσε: «Όσοι απολαμβάνουν τη φιλοξενία της πατρίδας μας είναι αυτοί που το δικαιούνται, εφόσον σέβονται τους νόμους του Κράτους και τηρούν τις υποχρεώσεις τους».

«Θα επαναλάβω αυτό που έλεγα και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας: Δεν έχουμε μαγικό ραβδί. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Έχουμε, όμως, συγκεκριμένο πλάνο και σχεδιασμό για την αντιμετώπιση όλων των μεγάλων προβλημάτων της κυπριακής κοινωνίας και την απαιτούμενη πολιτική βούληση χωρίς τα όποια βαρίδια και οτιδήποτε που μας τραβά πίσω. Νομότυπα και με αποφασιστικότητα. Έχουμε πλάνο και σχεδιασμό που υλοποιούμε και που, ήδη, φέρνει θετικά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς πολιτικής», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Είπε επίσης ότι δρομολογούνται λύσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής κάθε Κύπριου πολίτη, συμπεριλαμβανομένων και όλων των πολιτών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, ανάπηροι, παιδιά, πολύτεκνοι, μονογονείς, ηλικιωμένοι που χρειάζονται επιπλέον στήριξη και μια συμπεριληπτική κοινωνία με σεβασμό και ενσυναίσθηση.

Προσέθεσε πως η Κυβέρνηση εργάζεται για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας και την ίση πρόσβαση, τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος και ευρύτερα της παιδείας και του πολιτισμού που είναι κρίσιμοι τομείς για τα παιδιά μας, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας για τις μητέρες, την άμβλυνση του κυκλοφοριακού στις πόλεις και τον εκσυγχρονισμό των μέσων μαζικής συγκοινωνίας, την πράσινη ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και πολλά άλλα που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας, θα οδηγήσουν σε προσέλκυση ποιοτικών επενδύσεων και θα επιτρέψουν στο Κράτος να ασκεί στοχευμένη κοινωνική πολιτική για όσους το έχουν ανάγκη, πρωτίστως, όμως, θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής, θα διευκολύνουν την καθημερινότητα και θα συμβάλουν σε στην ευτυχία των πολιτών, με αποτέλεσμα μια πιο υγιή κοινωνία.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συμπλήρωσε ότι το σύνολο των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, μέσα από μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση, θέτει στο επίκεντρο των πολιτικών τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες και την προώθηση μέτρων που βελτιώνουν την καθημερινότητά του, με πιο γρήγορη εξέταση αιτήσεων, ταχύτερη ανταπόκριση, πιο άμεση εξυπηρέτηση, λιγότερη γραφειοκρατία, στοχευμένες κοινωνικές παροχές, ένα κράτος πιο φιλικό και εξυπηρετικό για τον πολίτη και τις επιχειρήσεις.

«Ο στόχος επίτευξης των όσων έχω προαναφέρει, προϋποθέτει συνεργασία και συλλογικότητα, αξίες που με πρεσβεύουν και σε προσωπικό επίπεδο. Επιζητώ στην πράξη τη συνεργασία με όλους τους θεσμούς, τις πολιτικές δυνάμεις και τα οργανωμένα σύνολα. Αποδέχομαι και ακούω προσεκτικά την κριτική, και επιζητώ πάντα το διάλογο και τη συναίνεση. Ήταν ακριβώς μέσα από αυτή την ειλικρινή διάθεση συνεργασίας με το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων που πριν από λίγες μέρες πετύχαμε ευρεία πολιτική συναίνεση για την υπερψήφιση του πρώτου προϋπολογισμού της διακυβέρνησής μας», τόνισε.

Προσέθεσε ότι η αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τους Οίκους Αξιολόγησης και η πρόσφατη υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος είναι αναπτυξιακός και πλεονασματικός, συγκροτούν ένα ορθά δομημένο πλαίσιο, μια θετική αφετηρία στη μεγάλη προσπάθεια για τη δημιουργία ελπίδας και προοπτικής για το σύνολο του λαού, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίηση αλλά και την αποφασιστικότητά του για ακόμα περισσότερη δουλειά ώστε να μείνει σταθερά ανοδική αυτή η πορεία.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πέραν του προγράμματος διακυβέρνησης που αποτελεί το Κοινωνικό Συμβόλαιο με τον κυπριακό λαό, βασικό πυλώνα της προσπάθειας της Κυβέρνησης αποτελεί και το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ανέφερε ακολούθως, προσθέτοντας πως έχουν εκπληρωθεί σημαντικά προαπαιτούμενα που θα επιτρέψουν στη χώρα να εξασφαλίσει τις επόμενες δύο χρηματοδοτήσεις, συνολικού ποσού πέραν των 152 εκατομμυρίων ευρώ.

«Μόνο μέσα από μια υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική και συνεχείς τολμηρές μεταρρυθμίσεις θα μπορέσουμε καταστήσουμε την οικονομία μας ισχυρή και ανθεκτική, και κατ’ επέκταση θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά σοβαρές προκλήσεις, χτίζοντας ένα αποτελεσματικό κράτος, με αποδοτικές υπηρεσίες και αξιόπιστους θεσμούς, μη επιτρέποντας σε κανένα να διασύρει το όνομα και την αξιοπιστία της χώρας μας», τόνισε σχετικά, εκφράζοντας παράλληλα την αποφασιστικότητα της Κυβέρνηση για πλήρη διερεύνηση και τιμωρία όσων αποδειχθεί ότι ενέχονται σε θέματα διαφθοράς, ώστε να απομακρυνθεί κάθε σκιά που αμαυρώνει τη χώρα. «Κανενός τα συμφέροντα δεν είναι πάνω από τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών. Καμία ανοχή, σε καμία παρανομία ή κατάχρηση εξουσίας», υπογράμμισε.

Το 2024 συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, αναμφίβολα η σπουδαιότερη και σημαντικότερη εξέλιξη από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι ως έμπειρο πια Κράτος Μέλος της ΕΕ, με λόγο και ρόλο σε όλες τις αποφάσεις, γνωρίζοντας καλά και από πρώτο χέρι πώς λειτουργεί η ΕΕ και πώς διεκδικούμε πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντα της χώρας μας, θέτουμε τα θεμέλια για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον για την πατρίδα μας, για τη νέα γενιά του τόπου μας, για τα παιδιά μας, με το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό της χώρας να μας επιτρέπει να ατενίζουμε το αύριο με περισσότερη αισιοδοξία και να προσβλέπουμε σαφώς σε καλύτερες μέρες.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία. Πιστεύω στις δυνάμεις μας. Πιστεύω στις δυνατότητες της Κύπρου και είμαι βέβαιος ότι η πορεία που έχουμε χαράξει, μέσα από τις καθημερινές μικρές αλλαγές που θα φέρουν τις μεγάλες, θα οδηγήσουν στην πρόοδο, στην ευημερία, στην προκοπή, για να δούμε την Κύπρο να αλλάζει, να εκσυγχρονίζεται, να πρασινίζει, να είναι ένα περιβάλλον φιλικό στον πολίτη και στις επιχειρήσεις, για εργασία και ζωή. Για να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές μια πατρίδα ασφαλή και ευημερούσα, μια πατρίδα, θέλω να το επαναλάβω, χωρίς συρματοπλέγματα και στρατούς κατοχής. Μια πατρίδα ελεύθερη, επανενωμένη, και πάνω από όλα, περήφανη», υπογράμμισε σχετικά.

Ολοκληρώνοντας το μήνυμά του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι τον περασμένο Φεβρουάριο έλαβε τη λαϊκή εντολή, ώστε να ηγηθεί της χώρας για τα επόμενα πέντε χρόνια, με το πρόγραμμα διακυβέρνησης να αποτελεί το Κοινωνικό του Συμβόλαιο με το λαό, και με όραμα, προσθέτοντας ότι μεθοδικότητα, απρόσκοπτη πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα θα συνεχίσει να εργάζεται για την υλοποίησή του, για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες και να έχουμε την Κύπρο που μας αξίζει.

Συμπλήρωσε ότι στον ίδιο δρόμο της ευθύνης και της ειλικρίνειας, θα συνεχίσει να εργάζεται αδιάκοπα για να καταστήσει τη χώρα πιο σύγχρονη, ευημερούσα για τους πολλούς και όχι για τους λίγους, μέσα από εφαρμογή πολιτικών που θέτουν στέρεα θεμέλια για ένα υγιές μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.

«Αυτή η προσπάθεια είναι κοινή, συλλογική, με τον Άνθρωπο στο επίκεντρο των πολιτικών μας. Δεν έχω αμφιβολία. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να πάρουμε τη χώρα μας μπροστά, εκεί που μας αξίζει. Ας ατενίσουμε, λοιπόν, το μέλλον με Αισιοδοξία, ελπίδα και προοπτική. Καλώς να Ορίσεις 2024, Καλή και Ευλογημένη χρονιά σε όλους! Χρόνια Πολλά!», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση