ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Το 2023 θα συνεχιστεί το άνοιγμα της πόλης του Βαρωσιού»

Τι υποστήριξε ο Χασίπογλου

ΚΥΠΕ


Το 2023 θα συνεχιστεί το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού, σύμφωνα με τον Γραμματέα του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ).

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, η «Γκιουνές» γράφει ότι στη «βουλή», ο Ογουζχάν Χασίπογλου υποστήριξε ότι «στον αγώνα που δόθηκε για να πάρει η τδβκ την θέση που της αξίζει στη διεθνή σκηνή, μετά και από την ένταξή της στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών υπό το καθεστώς παρατηρητή, βρίσκονται δίπλα της πλέον, εκτός από την Τουρκία, και οι Τουρκικές Δημοκρατίες όπως το Αζερμπαϊτζάν, η Κιργισία, το Καζακστάν και το Τουρκμενιστάν».

Αναφερόμενος στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ αλλά και στους ισχυρισμούς της που αφορούν στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού, ο Χασίπογλου χαρακτήρισε λανθασμένους του ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης σχετικά με το Βαρώσι.

«Η περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού είναι μια περιοχή 5.3 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Έχει ανοίξει το 75% των δημοσίων χώρων του Βαρωσιού. Το 3,5% είναι χώρος που έχει αφαιρεθεί από το καθεστώς στρατιωτικής περιοχής. Το 2023 θα συνεχίσει το άνοιγμα και αυτό θα το δείτε», υποστήριξε ο Χασίπογλου.

Ισχυριζόμενος ότι αν είχαν την ίδια λογική με την τ/κ αντιπολίτευση και συνέχιζαν να συνομιλούν για ομοσπονδία, τότε θα δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού, ο Χασίπογλου υποστήριξε ότι κατάφεραν να γκρεμίσουν το καθεστώς που ίσχυε για χρόνια όσον αφορά στην περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού, η οποία υπήρξε «σύμβολο των διαπραγματεύσεων» και «μεζές στο τραπέζι των συνομιλιών», κατά την έκφρασή του.

Τονίζοντας ότι δεν συμμερίζονται την άποψη της αντιπολίτευσης ότι η πόλη του Βαρωσιού πρέπει να μεταβιβαστεί υπό τον έλεγχο των ΗΕ σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Χασίπογλου διερωτήθηκε «θα μπορούσαν τα ΗΕ να διαχειριστούν την περιοχή και να διοχετεύσουν στην περιοχή νερό, ηλεκτρισμό και να κάνουν δρόμους;».

Ισχυριζόμενος ότι η περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού αποτελεί έδαφος της «τδβκ», ο κ. Χασίπογλου τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα μεταβίβασης της περίκλειστης πόλης στα ΗΕ και υποστήριξε ότι το Βαρώσι δεν αποτελεί νεκρή ζώνη και ότι ο πιο σωστός δρόμος, είναι να πραγματοποιήσουν το πλήρες άνοιγμα της περιοχής εφόσον προβούν σε όλες τις αναγκαίες υποδομές και διασφαλίσουν την πλήρη ασφάλεια τω κτηρίων.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Χασίπογλου επανέλαβε ότι όλες οι διαπραγματευτικές διαδικασίες μέχρι σήμερα στη βάση της ομοσπονδίας απέτυχαν και ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ για το μοντέλο ομοσπονδίας».

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση