ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Times: Οι Τουρκοκύπριοι φοβούνται το βαρύ χέρι του Ερντογάν

Πλέον ο αριθμός των Τούρκων εποίκων στα κατεχόμενα ισούται με τον αριθμό των γηγενών Τουρκοκυπρίων

ΚΥΠΕ

Την αντίθεση πολλών Τουρκοκυπρίων με την ανακοίνωση του Προέδρου Ερντογάν για το άνοιγμα τμήματος των Βαρωσίων μεταφέρει ανταπόκριση της εφημερίδας Times από την κατεχόμενη Λευκωσία με τίτλο "Οι Τουρκοκύπριοι φοβούνται το βαρύ χέρι του Ερντογάν".

Η βρετανική εφημερίδα περιγράφει αρχικά τους «εορτασμούς» για τη θλιβερή επέτειο της εισβολής κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα και σημειώνει πως η ανακοίνωση για τα Βαρώσια όχι μόνο επικρίθηκε από τη διεθνή κοινότητα αλλά αντιμετωπίστηκε με επιφύλαξη από τους Τουκοκύπριους.

Η απεσταλμένη της εφημερίδας μεταφέρει την αρνητική αντίδραση του Σερντάρ Ντενκτάς, που επέλεξε να μην παρίσταται στις εκδηλώσεις. Ο 62χρονος γιος του Ραούφ Ντενκτάς απορρίπτει τη λύση δύο κρατών και σχολιάζει πως τα Βαρώσια θα έπρεπε να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο μιας «πολύ μετριοπαθούς πολιτικής με την ελληνική πλευρά», με συνεργασία «στο περιβάλλον, την υγεία, το εμπόριο, με την πολιτική ισότητα που είχαμε τη δεκαετία του 1960».

Όπως προσθέτει επικριτικά, «αντίθετα, ανοίγουν τα Βαρώσια και δεν νοιάζονται τι σκέφτεται κανένας άλλος», ενώ προειδοποιεί ότι η κίνηση αυτή «θα μπορούσε να μας φέρει στα πρόθυρα νέου πολέμου».

Το δημοσίευμα σημειώνει μεταξύ άλλων ότι πλέον ο αριθμός των Τούρκων εποίκων στα κατεχόμενα ισούται με τον αριθμό των γηγενών Τουρκοκυπρίων και σχολιάζει ότι γενικά υπάρχει η αίσθηση πως οι ευαίσθητες ισορροπίες στο νησί αλλάζουν. 

Αναφέρεται δε ότι ακόμα και μετριοπαθείς Τουρκοκύπριοι κατηγορούν την πολιτική της κυπριακής κυβέρνησης στο θέμα των υδρογονανθράκων, με τον Φίκρι Τόρος από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα που μποϊκόταρε την επίσκεψη Ερντογάν, να δηλώνει στους Times ότι η πολιτική «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων που εφαρμόζουν οι Ελληνοκύπριοι αυξάνει την εξάρτηση από την Τουρκία.

Ο κ. Ντενκτάς προσθέτει πάντως ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν τη δύναμη να αποφασίζουν για τους εαυτούς τους και διαπιστώνει έλλειψη σεβασμού και από τον υπόλοιπο κόσμο και από την Άγκυρα. «Αν η Τουρκία έχει καλό μέλλον, θα έχουμε και εμείς καλύτερο μέλλον, αλλά νιώθω ότι είμαστε ευάλωτοι», καταλήγει ο Τουρκοκύπριος πολιτικός.

Σε άλλη ανταπόκριση των Times από την κατεχόμενη Λευκωσία αναφέρεται ότι η νέα γενιά «μεταμορφώνει» την πόλη μετά από χρόνια διαμάχης και παραμέλησης. 

Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε ένα νέο μπουτίκ ξενοδοχείο, όπου όπως δηλώνουν οι ιδιοκτήτες έρχονται και Ελληνοκύπριοι για να περάσουν την ώρα τους με ένα ποτό αναμειγνυόμενοι με Τουρκοκύπριους και «ονειρευόμενοι νέες ιδέες για το μέλλον». 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X
X