ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
29° Λευκωσία,
04 Αυγούστου, 2021
sport fm - listen live

Τι ζήτησε ο Αναστασιάδης από νέο Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα ο Στέλιος Ναθαναήλ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε από τον νέο Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Στέλιο Ναθαναήλ, να συμβάλει ενεργά και σε αγαστή συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο, στην ενίσχυση της λειτουργίας, τον εκσυγχρονισμό και την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης στον τόπο μας.

Μιλώντας κατά τελετή διαβεβαίωσης του νέου Προέδρου του Ανωτάτου, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε σειρά στοχευμένων μέτρων και στις ριζικές μεταρρυθμίσεις που υιοθετήσε η Κυβέρνηση, ενώ είπε ότι έχουν ήδη γίνει καθοριστικά βήματα προς τον επιδιωκόμενο εκσυγχρονισμό του συστήματος απονομής δικαιοσύνης.

«Δεν παραγνωρίζουμε τα προβλήματα τα οποία εξακολουθούν να υφίστανται. Είμαι, όμως αποφασισμένος μέσα από τη στενή συνεργασία όλων των αρμόδιων και άμεσα εμπλεκόμενων φορέων, να μπορέσουμε να παραδώσουμε ένα σύστημα δικαίου εφάμιλλο των πλέον προηγμένων» ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Από την πλευρά του ο κ. Ναθαναήλ είπε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο «πρώτο αναγνώρισε τα προβλήματα στην απονομή της δικαιοσύνης» ενώ ευχήθηκε η Βουλή των Αντιπροσώπων να μετουσιώσει σύντομα το όραμα της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης σε νόμους.

Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ασκώντας τις εξουσίες που μου παρέχει το Σύνταγμα, προχωρώ σήμερα στο διορισμό του κυρίου Στέλιου Ναθαναήλ στη θέση του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Έκανε λόγο για «μιας βαρύνουσας σημασίας και καθ’ όλα κομβικής θέσης όσον αφορά την υπεράσπιση της συνταγματικής τάξης, την ευνομία και την εύρυθμη λειτουργία του κράτους δικαίου, αλλά και ως συνακόλουθο την προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών». Είπε επίσης ότι ο διορισμός του κ. Ναθαναήλ στο ύψιστο αξίωμα του Ανώτατου Δικαστικού Οργάνου της χώρας, εδράστηκε στις ακαδημαϊκές σπουδές, στην άριστη νομική του επάρκεια, ενώ προσμετρήθηκε το ακέραιο του χαρακτήρα, η ευσυνειδησία, η αντικειμενικότητα, η αμεροληψία και η υψηλή αίσθηση ευθύνης που επέδειξε ασκώντας όλα αυτά τα χρόνια τα καθήκοντά του.

«Δεν έχω αμφιβολία πως θα εργαστεί με ζήλο προς τη διασφάλιση του κύρους και της αξιοπιστίας της οποίας χαίρει το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας μας» είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ακόμη ότι ο στόχος του εκσυγχρονισμού της δικαιοσύνης, ο οποίος, με απόλυτο σεβασμό στην κατοχυρωμένη αυτονομία και ανεξαρτησία του θεσμού, τέθηκε στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης, μέσα από το μεγάλο και καινοτόμο έργο της μεταρρύθμισης του Δικαστικού συστήματος, αλλά και της δομής των Δικαστηρίων.

Αναφέρθηκε ακολούθως σε σειρά τομών, με τη σύσταση νέων Δικαστηρίων, όπως του Διοικητικού Δικαστηρίου και του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας, ενώ είπε ότι προωθείται και η σύσταση Εφετείου, Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε επίσης για την προώθηση του εκσυγχρονισμού των δομών και της λειτουργίας των Δικαστηρίων, την επαναλειτουργία του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανώτατου Δικαστηρίου, αλλά και την αύξηση του αριθμού των Δικαστών.

Παράλληλα μίλησε για επίλυση κτιριακών προβλημάτων με την υλοποίηση σημαντικών έργων, το κόστος των οποίων ξεπερνά τα 95 εκατομμύρια ευρώ, την αξιοποίηση της τεχνολογίας στην ετοιμασία πρακτικών, την προώθηση της ψηφιοποίησης των δικαστηρίων και της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης (e-Justice).

Καταληκτικά εξέφρασε την εκτίμηση προς τον απερχόμενο Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μύρωνα Νικολάτο, που όπως είπε υπηρέτησε για 40 και πλέον έτη με ευσυνειδησία και αμεροληψία την δικαιοσύνη του κράτους, με αυστηρή προσήλωση στους νόμους και το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμβάλλοντας παράλληλα μέσα από την καταγεγραμμένη πολυετή εμπειρία του στις εκσυγχρονιστικές προσπάθειες που προανέφερα.

Ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην επιτέλεση των υψηλών καθηκόντων του κ. Ναθαναήλ και διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία θα είναι αρωγός και συμπαραστάτης για διευκόλυνση του πολυσύνθετου έργου της δικαστικής εξουσίας.

Κατά την αντιφώνηση ο νέος Πρόεδρος του Ανωτάτου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τιμή του διορισμού, λέγοντας ότι αναγνωρίζει τη μεγάλη ευθύνη που συνεπάγεται. «Πρώτος μεταξύ ίσων ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου οφείλει να θέσει τους περαιτέρω στόχους για την πορεία της δικαιοσύνης» είπε, προσθέτοντας ότι το Ανώτατο Δικαστήριο είναι ένα συλλογικό όργανο.

Ο κ. Ναθαναήλ είπε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο «πρώτο αναγνώρισε τα προβλήματα στην απονομή της δικαιοσύνης, με έμφαση στις καθυστερήσεις», ενώ πρωτοστάτησε στην αναζήτηση βοήθειας από τους μηχανισμούς της ΕΕ.

«Πράττοντας τούτο αναθεώρησε παραδοσιακές αντιλήψεις του κοινού δικαίου και προέβηκε σε τολμηρές τομές σε πλείστα όσα θέματα που στο παρελθόν και στις συνθήκες που επικρατούσαν τότε θεωρούνταν ως μη χρήζοντα επεμβάσεων» συμπλήρωσε.

Είπε ακόμη ότι «η μεταρρύθμιση έχει ήδη αρχίσει. Δημιουργήθηκαν νέα δικαστήρια τα οποία όχι μόνο αποσυμφόρησαν το Ανώτατο Δικαστήριο αλλά και στελεχώθηκαν από δικαστές με εξειδίκευση στον τομέα τους».

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε ότι «με το δικό σας προσωπικό όραμα και την ένθερμη αρωγή της πολιτείας μέσω του πρώην αλλά και του νυν Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως έχουν τροχοδρομηθεί σημαντικότατες τομές στις δομές των δικαστηρίων».

Είπε ακόμη ότι το Ανώτατο Δικαστήριο ευελπιστεί ότι σύντομα η Βουλή των Αντιπροσώπων θα μετουσιώσει το όραμα αυτό σε νόμους, ώστε να αρχίσει η υλοποίηση των ουσιαστικών αυτών αλλαγών, οι οποίες θα βοηθήσουν όχι μόνο στην επιτάχυνση του ρυθμού απόδοσης δικαιοσύνης, αλλά και θα προσφέρει εκείνους τους αναγκαίους μηχανισμούς αυτοελέγχου και αλληλοελέγχου, τόσο απαραίτητους στην κοινωνία ενός σύγχρονου και ταυτόχρονα ευρωπαϊκού κράτους δικαίου.

«Το όραμα όλων μας είναι να στηριχθεί περαιτέρω η δικαιοσύνη με την αγαστή συνεργασία όλων των παραγόντων, με προεξάρχουσα την αρωγή της πολιτείας και του δικηγορικού κόσμους, έτσι ώστε να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη στο κοινό ότι τα δικαστήρια εργαζόμενα με πλήρη διαφάνεια ήταν και θα παραμείνουν στυλοβάτες των αρχών δικαίου και προασπιστές των ατομικών ελευθεριών του κάθε πολίτη που κατοικεί στην Κυπριακή Δημοκρατία» είπε.

Ο κ. Ναθαναήλ ευχαρίστησε καταληκτικά τον απερχόμενο Πρόεδρο, Μύρωνα Νικολάτο ,για την προσφορά του κατά την εξαετή του θητεία στην προεδρία του Ανωτάτου, ενώ υποσχέθηκε ότι ο ίδιος θα πράξει το βέλτιστο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση