ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Θεοπέμπτου για πυροτεχνήματα: «Υπάρχει ανάμιξη του υπόκοσμου»

«Για την πώληση τους δημιουργούν ψεύτικα προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης»

ΚΥΠΕ

Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής συζητήθηκε στις 13 Οκτωβρίου η ανεξέλεγκτη χρήση πυροτεχνημάτων στην Κύπρο και τα πολλαπλά προβλήματα προκαλούν.
 
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ανέφερε πως «κάθε φορά που γίνεται μια έκρηξη πυροτεχνημάτων δημιουργείται αναστάτωση στους κατοίκους γενικά, αλλά ιδιαίτερα στα ζώα, όπως παραδείγματος χάρη τους σκύλους. Μας έχουν εξηγήσει στην Επιτροπή πόσα προβλήματα δημιουργούνται σε αυτά τα ζώα με τις απρόβλεπτες εκρήξεις και τον δυνατό θόρυβο. Προβλήματα όμως έχουμε και με άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού ή έχουν άλλα σύνδρομα, τα οποία προσπαθούν να κατανοήσουν από που έρχεται ο θόρυβος, μπορεί να επιδείξουν βίαιη αντίδραση και δημιουργείται πανικός και δυσκολία στις οικογένειές τους.
 
Γι’ αυτό τον λόγο, πέραν από τα περιβαλλοντικά προβλήματα και προβλήματα οχληρίας που έχουμε εξετάσει, η Επιτροπή συζήτησε και αυτή την πτυχή. Δυστυχώς τελείωσε η συνεδρίαση και δεν έχει διαφανεί λύση στο πρόβλημα. Έχουμε ακούσει πολύ σοβαρά πράγματα, το γεγονός ότι φαίνεται να υπάρχει και ανάμιξη του υπόκοσμου, παράνομοι τρόποι με τους οποίους εισάγονται τα πυροτεχνήματα στην Κύπρο, κρυμμένα μέσα σε κοντέινερ ή ακόμη και σε αεροπλάνα, μεταφορά τους ίσως και από τα κατεχόμενα.
 
Για την πώλησή τους έχουν σκαρφιστεί πολλούς τρόπους για να αποφύγουν τις συνέπειες του νόμου, όπως τη δημιουργία ψεύτικων προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε ακόμη και διοχέτευση τους με μεταφορείς ταχυφαγείων, κάνοντας παραγγελία από το τηλέφωνο. Τρόποι που βοηθούν στην αποφυγή σύλληψης τους, που δεν οδηγούν εύκολα στα άτομα τα οποία τα διαθέτουν προς πώληση.
Όλα αυτά τα πράγματα μας δείχνουν πραγματικά πως έχουμε φτάσει στο απροχώρητο και έχει οργανωθεί πάρα πολύ καλά το όλο θέμα της παράνομης εισαγωγής και διακίνησης εκρηκτικών υλών. Γι’ αυτό τον λόγο έχουμε συμφωνήσει με την Αστυνομία και την Υπηρεσία Μεταλλείων, που είναι η αρμόδια κρατική υπηρεσία, να συσκεφθούν, να βρουν τρόπους, να οργανώσουν τις δράσεις τους και τον επόμενο Ιανουάριο η Επιτροπή Περιβάλλοντος θα επανεξετάσει το θέμα με στόχο να δούμε ποια είναι τα μέτρα που έχουν πάρει, ποιοι οι προγραμματισμοί και ποια τα αποτελέσματα».

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X