ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τατάρ στον Guardian: Μόνος δρόμος η λύση δύο κρατών

«O Πρόεδρος Ερντογάν έσκισε την ειρηνευτική διαδικασία για την Κύπρο»

ΚΥΠΕ

Συνέντευξη στην εφημερίδα Guardian τις παραμονές της επίσκεψης Ερντογάν στα κατεχόμενα παραχώρησε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ.

Στη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε σήμερα, ο κ. Τατάρ εξαίρει τον Τούρκο Πρόεδρο για τη στήριξη του και αναφέρει: «Ο κόσμος νομίζει ότι μου έδωσε οδηγία να ακολουθήσω αυτή την πολιτική (περί δύο κρατών). Αυτό δεν είναι αλήθεια. Εγώ είμαι αυτός που έπεισε τον Ερντογάν πως αφού όλες αυτές οι ευκαιρίες για ομοσπονδία έχουν εξαντληθεί, θα έπρεπε να πάμε για αυτή τη λύση δύο κρατών. Με στήριξε και είναι πολύ ευτυχής για αυτό. Πάντοτε έλεγα ότι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός προς μία ρεαλιστική λύση είναι μια λύση δύο κρατών».

Σχολιάζει ότι προφανώς υπάρχουν άλλοι, όπως ο προκάτοχος του Μουσταφά Ακιντζί, που έχουν διαφορετική άποψη. «Αλλά δεν είναι στην εξουσία. Εγώ είμαι τώρα στην εξουσία και είμαι ο πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων απανταχού, εδώ, στην Τουρκία, στην Αγγλία, στον Καναδά και στην Αυστραλία».

Σχολιάζει επίσης ότι «οι φίλοι μας στο νότο κάνουν ό,τι μπορούν για να μη μας αφήσουν να ευημερήσουμε, η πολιτική τους είναι να μας προκαλέσουν ασφυξία μέχρι να παραδοθούμε».

Και συνεχίζει στον ίδιο τόνο: «Αρέσει δεν αρέσει στους Ελληνοκύπριους, οι Τουρκοκύπριοι είναι συνιδιοκτήτες και συνιδρυτές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι αριθμοί δεν έχουν σχέση, έχουν υπάρξει φορές στο παρελθόν που υπήρχαν πιθανώς περισσότεροι Τούρκοι εδώ παρά Έλληνες. Πολύ νερό έχει κυλήσει στο αυλάκι, επομένως γιατί δεν ξυπνούν στην πραγματικότητα της νέας Κύπρου ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ειρήνη; Είμαστε δύο κράτη ούτως ή άλλως».

Σχολιάζοντας την απόρριψη της λύσης δύο κρατών από την Πρόεδρο της Κομισιόν, ο κ. Τατάρ αναφέρει πως αν δεν υπάρξει λύση, η σχέση με την Τουρκία αναπόφευκτα θα γίνει ακόμα πιο βαθιά. «Θέλω να είμαι στην Ευρώπη και η Τουρκία δε μου έχει πει ότι δεν υπάρχει τέτοια πολιτική. Αλλά αν δεν αναγνωρίσουμε τις πραγματικότητες στο νησί, δε θα φτάσουμε σε μια συμφωνία και το στάτους κβο θα επικρατήσει. Οι Τουρκοκύπριοι θα είναι ακόμα υπό εμπάργκο και απομόνωση, περιορισμένοι και χωρίς αναγνωρισμένο κράτος. Αλλά θα προσαρμοστούμε αναλόγως».

Εξάλλου, σε εκτενή απογευματινή ανταπόκριση από τη Λευκωσία, η εφημερίδα Times σημειώνει ότι «η κυπριακή ειρήνη είναι σε κρίση καθώς ο Ερντογάν στηρίζει λύση δύο κρατών».

Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, «ο Πρόεδρος Ερντογάν έσκισε την ειρηνευτική διαδικασία για την Κύπρο» με την υποστήριξη των δύο κρατών στο νησί.

Ο σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, Οσμάν Ερτούγ, δηλώνει στο ίδιο δημοσίευμα ότι «με την άλλη πλευρά να έχει αποδειχθεί απρόθυμη να μοιραστεί εξουσία και πλούτο, η ανεξαρτησία είναι η μόνη οδός για τους Τουρκοκύπριους".

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στις ανακοινώσεις που έγιναν κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα και μεταφέρονται τόσο επιδοκιμασίες όσο και αντιδράσεις από Τουρκοκύπριους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X