ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τατάρ: Δεν είναι εφικτή η πολιτική ισότητα σε μια ομοσπονδία

Τι ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ

ΚΥΠΕ

Η πολιτική ισότητα δεν είναι εφικτή κάτω από την ομπρέλα της ομοσπονδίας, στόχος της οποίας είναι ο τερματισμός των εγγυήσεων της Τουρκίας και της παρουσίας του τουρκικού στρατού, καθώς η Τουρκία δεν είναι μέλος της ΕΕ, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σε συνάντηση χθες με αντιπροσωπεία του συνδέσμου της ΤΜΤ υπό τον πρόεδρό του, Τζελάλ Μπαγιάρ.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει σήμερα ότι ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι «η πραγματικότητα της 'τδβκ' έχει πλέον πάρει τη θέση της στον κόσμο και στην ιστορία» και ότι τα τελευταία τρία χρόνια μαζί με την Τουρκία μοιράζονται «την ανάγκη αναγνώρισης της πραγματικότητας της 'τδβκ' στα Ηνωμένα Έθνη, στην ΕΕ και σε όλο τον κόσμο».

Αναφερόμενος στις συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου, υποστήριξε ότι ο τ/κ «λαός», κατά την έκφρασή του, ήταν ισότιμος ιδρυτικός εταίρος της. «Αυτή είναι η κύρια βάση της πολιτικής που ακολουθούμε σήμερα. Η πολιτική που ακολουθούμε βασίζεται στις παραμέτρους που προκύπτουν από μια διεθνή συνθήκη. Ο τουρκοκυπριακός 'λαός' είναι ιδρυτικός εταίρος. Είναι τουλάχιστον εξίσου 'νόμιμος και κυρίαρχος' με τους Ελληνοκύπριους. Όταν μας έδιωξαν από το κράτος με την απειλή όπλου, οι προσπάθειές μας για την ίδρυση του 'κράτους' μας ήταν φυσικό επακόλουθο», ανέφερε.

Θα συνεχιστούν οι εγγυήσεις της Τουρκίας και η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων, είπε, προσθέτοντας ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της πολιτικής ισότητας σε ομοσπονδιακή βάση και της «κυριαρχικής ισότητας» που προωθεί η τουρκική πλευρά.

«Ο τουρκοκυπριακός 'λαός', ο οποίος απέκτησε την 'ανεξαρτησία' του το 1974, δεν θέλει ποτέ να επιστρέψει στην προ του 1974 περίοδο και με τη στήριξη της Τουρκικής Δημοκρατίας γίνονται πολλά βήματα, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και του ηλεκτρισμού, για περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής δομής», ανέφερε.

Εξάλλου, ο «υπεξ», Ταχσίν Ερτουρούλογλου, σε διάλεξη σε συνέδριο για το Κυπριακό που διοργάνωσε το «ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο της Λεύκας», υποστήριξε ότι όσο οι Ελληνοκύπριοι συνεχίζουν να συμπεριφέρονται σαν να είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως είπε, το Κυπριακό θα συνεχίσει να αποτελεί διεθνές πρόβλημα. «Αυτός είναι ο κύριος λόγος για 60 χρόνια ανεπιτυχών διαπραγματεύσεων», ανέφερε.

«Η σημαία της Τουρκίας είναι η σημαία του έθνους μας. Η Τουρκία δεν είναι μια άλλη χώρα, η Τουρκία δεν είναι η Αγγλία, η Γαλλία, η Γερμανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ή η Ρωσία. Η Τουρκία είναι η πατρίδα μας, η Τουρκία είναι ο λόγος ύπαρξής μας», πρόσθεσε.

Κατέληξε λέγοντας ότι πιστεύουν στις εγγυήσεις της Τουρκίας και πως τις θεωρεί απαραίτητες όπως και την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο νησί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση