ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τα λέει με Γκουτέρες ο Πρόεδρος - Προκλήσεις στην νεκρή ζώνη, Κυπριακό και Γάζα στην ατζέντα

Τον Ερσίν Τατάρ θα δεί τη Δευτέρα ο Νίκος Χριστοδουλίδης σε «κοινωνική συνάντηση»

ΚΥΠΕ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ θα έχει τις επόμενες ημέρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την οποία θα συζητηθεί το Κυπριακό, οι αυξημένες ενέργειες από πλευράς Τουρκίας στη νεκρή ζώνη αλλά και ο θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος για τη Γάζα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στα εγκαίνια του Κόμβου Αστικής Αειφορίας ΝΟUS, και ερωτηθείς για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, για την οποία ενημερώθηκε από τον κ. Μητσοτάκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «με ενημέρωσε, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορώ να δημοσιοποιήσω τα όσα μου έχει πει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, μιλήσαμε αμέσως μετά την αποχώρηση του κ. Ερντογάν".

"Να σας πω ότι τα επόμενα των 24ώρων θα έχω και τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ των ΗΕ, τη Δευτέρα θα έχω την ευκαιρία να δω τον κ. Τατάρ σε μια κοινωνική συνάντηση, ελπίζω να έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών, και θεωρώ τον διορισμό, όταν ανακοινωθεί - δεν γνωρίζω επίσημα την αντίδραση της τουρκικής πλευράς - να εργαστούμε έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών", είπε σύμφωνα με ανακοίνωση από την Προεδρία.

Πρόσθεσε ότι "από δικής μας πλευράς με ξεκάθαρο στόχο, με ξεκάθαρο προσανατολισμό για το πού θέλουμε να οδηγηθούμε, θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να πετύχουμε τον στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών».

Κληθείς να πει αν προκύπτει κάτι διαφορετικό μετά τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν ή αν βρισκόμαστε στον ίδιο παρονομαστή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν υπάρχει κάτι να πούμε δημόσια. Όλα και όλοι μας θα κριθούμε από τα αποτελέσματα».

Ερωτηθείς για την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «σε σχέση με το Κυπριακό, αυτό είναι που θα απασχολήσει, εγώ το ζήτησα, καθώς και σε σχέση με τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο. Συνεχίζεται αυτή η τραγωδία στην περιοχή μας, είναι τραγικό και θα πρέπει να σταματήσει άμεσα. Όλα αυτά που βλέπουμε, τον άμαχο πληθυσμό, τόσα πολλά θύματα και την ίδια στιγμή η ανθρωπιστική βοήθεια θα πρέπει να ενισχυθεί, θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ως διεθνής κοινότητα γιατί υπάρχουν άνθρωποι που πραγματικά υποφέρουν».

Κληθείς να σχολιάσει «ντοκουμέντο του Σίγμα που δείχνει στρατιωτικές ενέργειες των Τούρκων στη νεκρή ζώνη της Δερύνειας», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι γνωστό, το σχολίασα και χθες ότι έχουμε αυτές τις αυξημένες ενέργειες από πλευράς Τουρκίας στη νεκρή ζώνη, είναι κάτι που θα συζητήσω και με τον ΓΓ των ΗΕ, του το ανέφερα και κατά τη διάρκεια της σύντομης συνομιλίας που είχαμε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την περασμένη βδομάδα, είναι κάτι που μας απασχολεί».

Τόνισε ότι "η δική μας επικέντρωση αυτή τη στιγμή για το συγκεκριμένο θέμα είναι να προβαίνουμε σε όλες εκείνες τις ενέργειες για να μη δημιουργείται αίσθημα ανασφάλειας στους κατοίκους της περιοχής".

Ερωτηθείς αν μπορεί να αναφερθεί σε αυτές τις ενέργειες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «όχι. Έτυχα και κριτικής όταν αναφέρθηκα σε κάποια μέτρα ότι είναι ορατά και κάποια τα οποία δεν θα μπορεί να τα δει ο κόσμος της περιοχής, και ήταν και αυτός ένας από τους λόγους που επισκέφθηκα πρόσφατα και ο ίδιος προσωπικά την περιοχή Αγίου Δομετίου, για να δω την εφαρμογή αυτών των μέτρων, αλλά και την αποτελεσματικότητα τους».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση