ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Συνταγματική εκτροπή Γ. Ελεγκτή παραβιάζει θέσμια για τίτλους

Θέμα τάξης εγείρει ο Β. Γενικός Εισαγγελέας

Στέλιος Ξιουρής

Καταπέλτης ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας ΣΑΒΒΑΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ κατηγόρησε τον Γενικό Ελεγκτή ΟΔΥΣΣΕΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ για ασυνέπεια λόγων και πράξεων, συνταγματική εκτροπή και παραβίασης θεσμών. Ακόμη ο κ. Αγγελίδης κατηγορεί τον Γ. Ε. για σύγκρουση αρμοδιοτήτων, παρέμβαση στο έργο άλλων κρατικών αξιωματούχων και οι ενέργειες του εγείρουν τεράστιο θέμα τάξης.

Σφοδρότατη σύγκρουση Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη και Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, για την ονομασία και κατ’ επέκταση για τις εξουσίες των βοηθών Εισαγγελέα, Ελεγκτή και Λογιστή, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.
Το θέμα προέκυψε μετά από αναφορά σε Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, σε συμπληρωματικό προϋπολογισμό του κράτους.

Σύμφωνα με τον Σάββα Αγγελίδη, στο Σύνταγμα του 1960 γίνεται αναφορά στην καθαρεύουσα σε Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Ωστόσο στα τούρκικα η αναφορά είναι Βοηθός Γενικός Εισαγγελέα και στα αγγλικά είναι αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας.

Το 2015 με γνωμάτευση του τέως Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, προκρίνεται ο τίτλος του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Για την εν λόγω γνωμάτευση εκφράσθηκαν επιφυλάξεις και απορίες με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΣΥ ΧΑΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ να επισημαίνει ότι με την ερώτηση που απηύθυνε ο Γ.Ε στον κ. Κληρίδη και έτυχε απάντησης αυθημερόν περιείχε και ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ (απάντησης) που προφανώς κοινοποίησε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Με νεότερη γνωμάτευση του σημερινού Εισαγγελέα Γεωργίου Σαββίδη, του 2022 προκρίνεται ο τίτλος Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας.
ΘΕΜΑ ΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Γ. ΕΛΕΓΚΤΗ

Ο Σάββας Αγγελίδης, μιλώντας με την ιδιότητα του αναπληρωτή Γενικού Εισαγγελέα, κατήγγειλε:

• Συνταγματική εκτροπή του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στη βάση επιστολής την οποία έστειλε στην Πρόεδρο της Βουλής, ζητώντας τροποποίηση νομοσχεδίου.
• Τίθεται θέμα τάξης για τον Γενικό Ελεγκτή, αφού δεν έχει εξουσία να διαπραγματεύεται γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα.
• Τίθεται θέμα συμπεριφοράς του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, αφού παραγνωρίζει γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα και παρέπεμψε στην ανάλογη συμπεριφορά του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, απέναντι στον Κώστα Κληρίδη.
• Κατήγγειλε έκδηλη τάση διαφωνίας και ειρωνείας στην επιστολή προς την Πρόεδρο της Βουλής, η οποία διέρρευσε και στον τύπο.
• Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης χρησιμοποιεί από το 2014 παράνομα τον τίτλο του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, αντί Βοηθός Γενικός.

Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΕΚΒΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Απαντώντας ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε:
• Η υπόθεση βρίσκεται ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει επί της ουσίας ή επί συγκεκριμένου ερωτήματος το οποίο έθεσε ο Γενικός Ελεγκτής.
• Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, παραβίασε γνωμάτευση του Κώστα Κληρίδη, όταν διόρισε τον Σάββα Αγγελίδη, με τον τίτλο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, ενώ η γνωμάτευση μιλούσε για Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.
• Αναμένω την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου δήλωσε ότι η Επιτροπή δεν είναι δικαστήριο και δεν θα αποφασίσει επί της διαφοράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση