ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Συνεργατισμός: Έτσι τρέχουν οι εξελίξεις

Θετικά μηνύματα και διαβουλεύσεις μέχρι τα μεσάνυχτα

«Πάρα πολύ χρήσιμη και καλή», χαρακτήρισε την συνάντηση του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλου, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης. Όπως επεσήμανε ο Υπουργός, οι προτάσεις του κ. Παπαδόπουλου για τις εξελίξεις στον Συνεργατισμό έχουν καταγραφεί και γίνει αποδεκτές, εκ μέρους της Κυβέρνησης, η οποία κρίνει πως κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση.

Στην συνάντηση, παρόν ήταν και ο κ. Γεωργιάδης, μαζί με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου και τον Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου Πέτρο Δημητρίου.

Επίσης, σύμφωνα με τον Υπουργό, την ερχόμενη Τετάρτη θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικό Συμβουλίου για έγκριση το σχέδιο «Εστία», καθώς και το πλαίσιο λειτουργίας του φορέα διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Θετικά μηνύματα από Κυβέρνηση

Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ «πάρα πολύ χρήσιμη και καλή».

«Εχουμε καταγράψει τις θέσεις, τις συγκεκριμένες εισηγήσεις του ΔΗΚΟ σε σχέση με τα ζητήματα του τραπεζικού μας τομέα, με τις αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν στο νομοθετικό πλαίσιο με τις βασικές πτυχές της λειτουργίας του φορέα διαχείρισης των δανείων, αλλά και με βασικές πτυχές λειτουργίας του σχεδίου ‘Εστία’. Η Κυβέρνηση αποδέχεται αυτές τις εισηγήσεις, κινούνται προς μια σωστή κατεύθυνση, προς την ίδια κατεύθυνση που θεωρώ πως όλοι συλλογικά πρέπει να κινηθούμε στις αμέσως επόμενες μέρες, προκείμενου να πραγματοποιήσουμε ένα καθοριστικό βήμα ενίσχυσης, θωράκισης του τραπεζικού μας συστήματος, προς όφελος των πολιτών, για την οριστική αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών, παρά τις όποιες διαφορετικές ή κριτικές προσεγγίσεις, οι οποίες βεβαίως και αυτές καταγράφονται και είναι αποδεκτές στο πλαίσιο της λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος», είπε ο Υπουργός.

Επεσήμανε πως «το Υπουργείο Οικονομικών, εκ μέρους της Κυβέρνησης, θα επεξεργαστεί αμέσως και θα ενσωματώσει τις παρατηρήσεις του ΔΗΚΟ, οι οποίες κινούνται προς μια σωστή κατεύθυνση, γίνονται αποδεκτές, υπηρετούν τον γενικότερο σκοπό».

Σύμφωνα με τον Χάρη Γεωργιάδη, «θα υπάρξει επίσημη γραπτή απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ» και «μέχρι την Τετάρτη, στην καθορισμένη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου θα εγκριθεί επίσημα το σχέδιο ‘Εστία’, αλλά και το γενικό πλαίσιο λειτουργίας του φορέα».

Σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση του Προέδρου του ΔΗΚΟ για ανάληψη πολιτικών ευθυνών και παραιτήσεων, ο Υπουργός υπέδειξε ότι «είμαστε σε μια προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών συναίνεσης, συνεννόησης και συνεργασίας με τις πολιτικές δυνάμεις και δεν πρόκειται να εμπλακούμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην όποια πολιτική αντιπαράθεση. Αποδεχόμαστε και τις κριτικές προσεγγίσεις από τα πολιτικά κόμματα, αλλά δεν στεκόμαστε σε αυτές. Αντιθέτως, προσπαθούμε να κτίσουμε σε αυτά που μπορεί να δημιουργήσουν μια κοινή πορεία ευθύνης για να πάμε μπροστά».

Νικόλας: «Πολύ θετικό κλίμα»

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ικανοποιημένος από τη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό, με θέμα το Συνεργατισμό και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και εξήγησε πως η απόφαση για τη στάση που θα τηρήσει το ΔΗΚΟ στη Βουλή θα ληφθεί το απόγευμα σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Την ίδια ώρα, ζήτησε την παραίτηση όσων εμπλέκονταν στη διαχείριση του Συνεργατισμού, εντοπίζοντας ευθύνες για τη σημερινή του κατάληξη σε πολιτικό, εποπτικό και διοικητικό επίπεδο, τόσο πριν όσο και μετά το 2013.

Όπως δήλωσε ο Νικόλας Παπαδόπουλος μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, συζήτησαν την επιστολή του ΔΗΚΟ προς τον Πρόεδρο στην οποία το κόμμα παραθέτει τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του για τις εξελίξεις στο Συνεργατισμό αλλά και τις εισηγήσεις του για τα επόμενα βήματα.

«Η συζήτηση ήταν σε ένα πάρα πολύ θετικό κλίμα και θεωρώ ότι ο Πρόεδρος είδε με θετικό μάτι τις εισηγήσεις και τις προτάσεις που έχουμε περιλάβει στη δική μας επιστολή και που αφορούν συγκεκριμένους τρόπους για τη βελτίωση και την ενίσχυση του πλαισίου αφερεγγυότητας, την προστασία της κύριας κατοικίας, την προστασία των εγγυητών, την αντιμετώπιση των καταχρηστικών ρητρών των τραπεζών, τη βελτίωση των δικαστικών διαδικασιών που θα πρέπει να προσδίδουν την απαραίτητη προστασία στους δανειολήπτες, αλλά και κυρίως τις εισηγήσεις μας που αφορούν τη διαχείριση των ΜΕΔ, τη μείωση του ιδιωτικού δανεισμού και τη διαχείριση του φορέα διαχείρισης των ΜΕΔ», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Σημείωσε περαιτέρω ότι ο φορέας θα πρέπει να αποσυνδεθεί παντελώς από το κράτος και τις όποιες πολιτικές παρεμβάσεις και τη διαχείρισή του θα πρέπει να αναλάβουν ειδικοί εμπειρογνώμονες, που γνωρίζουν από τη διαχείριση τέτοιων περιουσιακών στοιχείων.

Όπως ανέφερε, μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άποψη του κόμματος του ότι υπάρχουν ευθύνες σε πολιτικό και σε εποπτικό επίπεδο και σε επίπεδο διοίκησης του Συνεργατισμού, για τη σημερινή κατάληξη.

«Θεωρώ ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες που ξεκινούν και από πριν το 2013, σίγουρα για τις λανθασμένες αποφάσεις που ελήφθησαν το 2013 και δεν περιορίζονται μόνο στην Κύπρο, θεωρώ πολιτικές ευθύνες υπάρχουν και σε επίπεδο ΕΕ, γιατί το κούρεμα έκανε τα πράγματα χειρότερα για την κυπριακή οικονομία και το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, αλλά υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες για τη διαχείριση των τελευταίων έξι ετών. Από κει και πέρα έχουμε ζητήσει και παραιτήσεις, των όσων είχαν την υποχρέωση διαχείρισης του Συνεργατισμού. Κατά το ελάχιστο θεωρούμε ότι το ΔΣ του Συνεργατισμού δεν μπορεί να συνεχίσει να έχει αυτή την ευθύνη, καθώς θεωρούμε ότι ευθύνεται για τη θλιβερή κατάληξη που έχουμε ενώπιον μας», είπε.

«Έχουμε ζητήσει τις παραιτήσεις όλων των υπευθύνων που έχουν σχέση με τη διαχείριση και από κει και πέρα αφήνουμε το συγκεκριμένο ζήτημα στους ώμους του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο ίδιος πρέπει να αποφασίσει πώς αυτές οι ευθύνες θα αναληφθούν», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν το ΔΗΚΟ εμπιστεύεται τον Υπουργό Οικονομικών, είπε ότι αυτό είναι κάτι που αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και επανέλαβε ότι στην επιστολή του το κόμμα ζήτησε ανάληψη των πολιτικών ευθυνών.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε στις δηλώσεις του ότι έχει συγκαλέσει ειδική συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ για να μεταφέρει τις απαντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, έτσι ώστε το κόμμα να πάρει τις δικές του αποφάσεις.

«Το ΔΗΚΟ γνωρίζοντας πλήρως το βάρος της ευθύνης που του αναλογεί θα συμπεριφερθεί με υπευθυνότητα και με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της οικονομίας, των καταθετών, του τόπου και του λαού», είπε ο Πρόεδρος του κόμματος.

«Όσα έχω ακούσει σήμερα με αφήνουν προσωπικά ικανοποιημένο, αλλά τις αποφάσεις για το τι θα κάνει το ΔΗΚΟ θα τις πάρουμε στα συλλογικά όργανα του κόμματος», σημείωσε.

Εξέφρασε δε την πρόθεση του ΔΗΚΟ να καταθέσει άμεσα τροπολογίες επί των νομοσχεδίων που κατέθεσε η εκτελεστική εξουσία, χωρίς να αποκλείει στην πορεία της συζήτησης την υιοθέτηση από πλευράς του κόμματός του προτάσεων που προέρχονται κι από άλλους πολιτικούς χώρους.

Ερωτηθείς πότε θα αποφασίσει το ΔΗΚΟ τι θα πράξει την Παρασκευή, είπε ότι αυτό αποφασιστεί μάλλον σήμερα το απόγευμα στην Κεντρική Επιτροπή, ενώ απαντώντας σε ερώτηση, σημείωσε ότι οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων είναι δεσμευτικές για το κόμμα.

Αύριο η «ΕΣΤΙΑ»

Την εκτίμηση πως μέχρι την έναρξη της αυριανής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η Βουλή θα έχει ενώπιον της το βασικό περίγραμμα του σχεδίου ΕΣΤΙΑ και τον φορέα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, διατύπωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου.

Τα κοινοβουλευτικά κόμματα πλην του ΔΗΣΥ, πρόταξαν την αντίληψη που υπήρξε στη σύσκεψη αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών ότι σήμερα θα είχαν ενώπιον τους το σχέδιο ΕΣΤΙΑ, το οποίο, όπως είπαν, θα πρέπει να εξεταστεί ως πακέτο με τα νομοσχέδια για βελτίωση του πλαισίου για μείωση των ΜΕΔ.

Επίσης, και ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης είπε πως η αντίληψη της ήταν ότι το σχέδιο θα βρισκόταν στη Βουλή σήμερα το πρωί είτε εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο είτε όχι.

Ο Διευθυντής του τμήματος Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του ΥΠΟΙΚ, Ανδρέας Χαραλάμπους είπε πως τόσο το σχέδιο ΕΣΤΙΑ όσο και το σχέδιο λειτουργίας του φορέα διαχείρισης ΜΕΔ είναι έτοιμα.

«Και τα δύο σχέδια είναι έτοιμα, υπάρχει μια διαδικασία, θα ενημερώσουμε τον Υπουργό, Το πλαίσιο του φορέα, το σχέδιο ΕΣΤΙΑ είναι έτοιμα, θα ενημερωθεί ο Υπουργός και θα καταθέσει στο Υπουργικό», είπε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος επανέλαβε από την πλευρά του πως «για μας είναι όλα τα θέματα συσχετιζόμενα. Και άρα, εμείς θέλουμε να γνωρίζουμε τι θα γίνει με τον φορέα, θέλουμε να γνωρίζουμε πώς θα λειτουργήσει το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, θέλουμε να δούμε αυτά τα πράγματα συνολικά διότι είναι όλα πτυχές του ιδίου προβλήματος».

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο βουλευτής του κόμματος, Άριστος Δαμιανού είπε πως στη σύσκεψη αρχηγών την Παρασκευή, «είχαμε την εντύπωση ενώπιον της επιτροπής μαζί με τα νομοσχέδια βελτίωσης του πλαισίου διαχείρισης των ΜΕΔ, θα είχαμε μια συγκεκριμένη ενημέρωση για τις προθέσεις της κυβέρνησης ως προς την προστασία της 1ης κατοικίας μέχρι συγκεκριμένης αξίας και για το ΕΣΤΙΑ και τον οποιοδήποτε άλλο φορέα.

«Αντιλαμβάνομαι ότι δεν είναι έτοιμη η κυβέρνηση να μπει σε συζήτηση για τα δύο προγράμματα που θα είναι ως αντιστάθμιση των άλλων νομοσχεδίων», είπε.

«Εκτιμώ ότι πριν τις 10:30 αύριο θα έχουμε αυτό που ήταν η κατανόησή μας και στη σύσκεψη αρχηγών και στην Ολομέλεια», απάντησε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας πως αυτό θα πρέπει να το ακούσει η κυβερνητική πλευρά.

Αβέρωφ: Συνεδρίες μέχρι και τα μεσάνυχτα

Συνεχόμενες συνεδρίες της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η συζήτηση των νομοσχεδίων για βελτίωση του πλαισίου διαχείρισης των ΜΕΔ, μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου.

Οι συνεδρίες θα είναι ολοήμερες.

«Αύριο, μεθαύριο και την Πέμπτη από πρωίας μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα, αν χρειαστεί», είπε.

Υπενθυμίζεται πως η Επιτροπή Οικονομικών αποφάσισε όπως την ερχόμενη Παρασκευή οδηγηθούν ενώπιον της Ολομέλειας τα νομοσχέδια για τη βελτίωση του πλαισίου διαχείρισης των ΜΕΔ, έτσι ώστε να εγκριθούν μαζί με το σχέδιο παροχής εγγυήσεων για μελλοντικές απώλειες της Ελληνικής, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταφοράς των καλών τραπεζικών εργασιών του Συνεργατισμού στην τράπεζα.

Εν τω μεταξύ το σχέδιο ΕΣΤΙΑ, που προνοεί την επιδότηση δόσης δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση