ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Συνάντηση Αναστασιάδη - Τουσκ: Η Τουρκία επιβάλλει τον νόμο της ζούγκλας

«H Κύπρος παραμένει το πρώτο κατά κεφαλήν κράτος υποδοχής μεταναστών από την Τουρκία»

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε σήμερα στις 10.30 στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με επίκεντρο της συζήτησης τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. Με την ολοκλήρωση της συνάντησης, οι δύο άνδρες παραχώρησαν δηλώσεις, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να θίγει την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

Σήμερα είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση, ενόψει των συναντήσεων στις Βρυξέλλες. Είχα την ευκαιρία να σας ενημερώσω για όλες τις πτυχές για την θαλάσσια ζώνη μας και τις εξελίξεις με τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Θέλω να υπογραμμίσω την σημασία του να βρίσκεται ολόκληρη η ΕΕ πίσω από την Κύπρο. Πρέπει να συνεχίσουμε να στέλνουμε το μήνυμα ότι τα κράτη-μέλη είναι ενωμένα για την διασφάλιση της ειρήνης.

Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε στον Ντόναλντ Τουσκ και για τις εξελίξεις στο Βαρώσι, ενέργειες με τις οποίες η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και επιβάλλει τον νόμο της ζούγκλας στην ανατολική Μεσόγειο.

Θέμα συζήτησης μεταξύ των δύο ανδρών, ήταν και το μεταναστευτικό, καθώς η Κύπρος παραμένει το πρώτο κατά κεφαλήν κράτος υποδοχής μεταναστών από την Τουρκία, είπε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον απερχόμενο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις προσπάθειες που κατέβαλε να κρατήσει ενωμένα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Τον διαβεβαίωσε, επίσης, ότι παραμένει προσηλωμένος στις προσπάθειές του για επίλυση του Κυπριακού, χωρίς ξένες εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα.

Επιδιώξεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ερωτηθείς τι θα επιδιώξει να εξασφαλίσει η Λευκωσία από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα διεξαχθεί στις 17-18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, είπε ότι θα επιδιώξει εκείνα τα οποία αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούνιο «και επαναλήφθηκαν με τον ίδιο σαφή τρόπο στη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών στις 15 Ιουλίου».

Εξάλλου, όπως είχε δηλώσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, στο πλαίσιο της συνάντησης με τον κ. Τουσκ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα θέσει ξανά υπόψιν του τα ζητήματα που αφορούν την έκνομη δραστηριότητα της Τουρκίας. Όπως υπενθύμισε ο κ. Προδρόμου, ο κ. Τουσκ ενέγραψε το θέμα των τουρκικών δραστηριοτήτων στην επόμενη συνεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς αν αυτός συγκεκριμένα είναι ο λόγος της επίσκεψης του κ. Τουσκ στην Κύπρο, ανέφερε πως ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ως απερχόμενος Πρόεδρος του Συμβουλίου, επισκέπτεται την Κύπρο με βάση την ολοκλήρωση της θητείας του. Με την ευκαιρία, ωστόσο, όπως είπε ο κ. Προδρόμου, θα συζητηθούν και τα θέματα που έχουν εγγραφεί για συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο κ. Τουσκ με ανάρτησή του σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης είχε στείλει το μήνυμα την περασμένη Δευτέρα είχε στείλει το μήνυμα ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το θέμα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και ότι «οι συνεχιζόμενες παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες υπονομεύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας ΕΕ- Τουρκίας».

Ο Πρόεδρος Τουσκ υπενθύμισε επίσης ότι η ΕΕ στέκεται στο πλευρό της Κύπρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X