ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Στήθηκε το μέτωπο της συμπολίτευσης: Συμμαχία ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ, απομόνωση ΑΚΕΛ

Ρυθμιστές ΕΛΑΜ - ΔΗΠΑ - Ανατινάχθηκε η συμμαχία ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ

Στέλιος Ξιουρής

Ανατροπή στην ανατροπή και τελικά η ΑΝΝΙΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ως πρώτη γυναίκα στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακηρύσσεται ως Πρόεδρος της Βουλής, καταλαμβάνοντας το δεύτερο τη τάξει αξίωμα.

Από την εκλογή της κ. Δημητρίου προκύπτει πολιτικό σκηνικό πρωτόγνωρο που θα καθορίσει εν πολλοίς και τα επόμενα βήματα.

Συγκεκριμένα διαφαίνεται ότι ΔΗΣΥ - ΕΛΑΜ και ΔΗΠΑ θα λειτουργούν ως μέτωπο συμπολίτευσης με όλα τα συνεπακόλουθα και για τις Προεδρικές εκλογές του 2023. Αν και στην απόφαση των ΕΛΑΜ και ΔΗΠΑ να ψηφίσουν Δημητρίου έπαιξε και ρόλο το μέτωπο που στήθηκε μεταξύ ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ που προόριζαν για υποψήφιο τον Νικόλα Παπαδόπουλο.

Αφενός το ΕΛΑΜ δεν ήθελε συμμετοχή της ΕΔΕΚ στις διαδικασίες και ευόδωση συνεργασίας της με το ΔΗΚΟ και αφετέρου η ΔΗΠΑ δεν ήθελε με κανένα τρόπο εκλογή Νικόλα Παπαδόπουλου.

Εξάλλου σημαντικό στοιχείο είναι ότι κατέρρευσε η συμμαχία ΑΚΕΛ- ΔΗΚΟ και πλέον το κόμμα της αριστεράς οδεύει μόνο του στην πολιτική κονίστρα. Ως εκ τούτου η επόμενη μέρα και πάλι θα οδηγήσει το ΑΚΕΛ στην αναζήτηση νέων συμμάχων αφού πληγώθηκε ανεπανόρθωτα η συνεργασία της με το ΔΗΚΟ. 

Φαίνεται ότι οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για εκλογή Άντρου Κυπριανού ή Νικόλα Παπαδόπουλου προσέκρουσαν στην επιμονή και των δυο να είναι υποψήφιοι. 

Από την διαδικασία νικητής βγήκε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου που πρότεινε την κ. Δημητρίου και εκμεταλλεύτηκε τις παρασκηνιακές διεργασίες , ενώ Άντρος Κυπριανού και ΑΚΕΛ και Νικόλας Παπαδόπουλος και ΔΗΚΟ δεχτηκαν σε μια βδομάδα δυο οδυνηρές ήττες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X